Nowy nabytek Dzik 2 i problem

Wszystkie małe ciągniczki takie jak Ursus C-308, Dzik, Mrówka
johan

Nowy nabytek Dzik 2 i problem

Post autor: johan »

Witam.Niedawno pisałem, że nabywam na zlomowisku Dzika z plugiem i Lis-em.Kiedy go przywiozlem do domu byłem bardzo zadowolony, że go nareście mam. Moj entuziazm jednak opadł kiedy okazało się,że moja nieznajomość w temacie Dzik postawiła mnie przed faktem pt. i co dalej ?.Po rozłożeniu niektórych podzespołow ciagnika okazało się,iż brakuje przy nich:silnik- iskrownika z obudowa(podstawa) i regulatora obrotow ;skrzynia- dzwigni luz - jazda, z podstawa
Problemem dla mnie jest to,że nigdy tego nie widziałem na oczy i,że nie wiem czy sa te części do zdobycia.No można ostateczni dzwignie dorobić,ale to nigdy nie będzie oryginalna część, ale cześci brakujacych do silnika nie będe w stanie dorobić.
Co Wy na to?.Prosze o podpowiedz !
Dzięki.
wiechuch

RE: Nowy nabytek Dzik 2 i problem

Post autor: wiechuch »

Masz kilka możliwości - zależy gdzie mieszkasz to w swojej okolicy szukać po skupach złomu lub u osób króre mają dzika lub przeglądać aukcje w internecie (allegro ) lub dać ogłoszenie o kupnie w tym forum w dziale kupię, sprzedam, zamienię. Tu masz link do strony gdzie gość ma części do dzika - http://www.allegro.pl/item998631247_cze ... rzowe.html lub tutaj są części do silnika - http://www.allegro.pl/item987482316_dzi ... lnika.html. Pozdro
Awatar użytkownika
jw1wojtek

Post autor: jw1wojtek »

Zajmuje się pomocą naprawami i sprzedażą części,mam własny traansport . Chętnie pomogę. 668-442-566 Wojtek
Arek

Post autor: Arek »

Jeśli silnik z Dzik 2 to iskrownik ma w środku pod pokrywą za zębatką do rozruchu, nie wiem o jaką podstwę chodzi ,ale mam całą to pokrywę z cewkami . Dzwignia jazda luz czy chodzi o tą z tyłu skrzyni ,mam samą dzwignię bo poprzedniemu właścicielowi pękla ta podstawa , ale to się przestawia raz do roku więc wystarczy klucz typu mors. Regulator obrotów do pracy w ogrodzie nie potrzebny a jeśli ma być oryginał to mam samą obudowę. Może jakieś zdjęcie przynajmniej miejsc gdzie sa braki. Jak coś to na PW
johan

Post autor: johan »

Witam.
Dzięki za podpowiedzi.Jesli następnym razem będe w potrzebie skorzystam z nich. Najtrafniej podpowiedzał mi Arek.Masz rację;odkręciłem pokrywę i znalazłem iskrownik.Sa dwie cewki świetlne,cewka zapłonowa i platyny.Jeśli chodzi o dzwignie to również podstawa jest uszkodzona - brakuje jak sadze ucha lub usz - no i brakuje dzwigni.
Pozdrawiam.

Ps. Jw1wojtek, mam problem z wejściem na Twoja stronke.
ODPOWIEDZ