Rębak gałęzi

Ogólne dyskusje o maszynach rolniczych
Awatar użytkownika
oman7

RE: Rębak gałęzi

Post autor: oman7 »

Chciałem dzisiaj coś odczytać z tabliczki znamionowej.Próbowałem wyczyścić delikatnie papierem wodnym cztery-setką ale efekt marny.
Wszelkie dane na tabliczce były drukowane sito-drukiem albo coś w tym rodzaju gdyby były wybijane to nie było by problemu.

Może ktoś gdzieś ma lub widział taką spawarkę u kogoś.
Awatar użytkownika
Bolszewik

Post autor: Bolszewik »

Pytałem bo u mnie na firmie jest podobna. Dziś poszedłem do warsztatu żeby ją obejrzeć. Niestety u nas jest dokładnie taka jak z poniższej aukcji:
http://allegro.pl/spawarka-wirowa-emit- ... 07083.html

Myślałem że pomogę ale Ty masz inny model. Całkowicie brak mu tej nadbudowy, choć korpus jest podobny.
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale po polsku.
T-25
bolszewik@retrotraktor.pl
Awatar użytkownika
oman7

Dzięki Bolszewik za zaangażowanie.Patrzyłem też na tą spawarkę z Allegro ale to jest inny typ.
Poczekam jeszcze może ktoś w swoim zasięgu taką spawarkę jak moja.
Jeżeli nikt nie ma to zmierzę amperaż jaki ona pobiera w czasie rozruchu i przeliczę w przybliżeniu jaką ma moc kW.*hilarious*
Awatar użytkownika
marek

Post autor: marek »

Może tak?http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic297708.html
Na dole po prawej inne odnośniki.
Awatar użytkownika
oman7

Dzięki Marek na ciebie zawsze można liczyć.*tup*
We wtorek ruszam z robotą.
Michal91a

Post autor: Michal91a »

A ja mam pytanie jakie łożyska do wału tnącego bo te w odlewanej obudowie jakoś nie wzbudziły mojego zaufania, przy małych rębakach z małymi obrotami to mogą być ale przy większych harpaganach to bałbym się czy ta obudowa nie pęknie.
Awatar użytkownika
oman7

Nie boję się że łożyska się rozsypią bo są potężne a obudowa ma 17mm grubości.Na pewno to się nie rozleci.*hilarious*
Michal91a

Też myślę że nie powinno się rozlecieć jeszcze w rębaku który będę robił dam łożyska 60mm w środku czyli co by nie mówić fest a ogólnie wał duży nie będzie czyli z naddatkiem powinno wytrzymać ale tak pytam bo nie chciał bym oglądać latającego wału*zipit*

Chciałbym zrobić coś takiego tylko muszę jeszcze dojść jak tam jest zrobione że on wyrzuca zrębke bo żadnej turbiny ani nic takiego nie widzę czy tylko obroty robią swoje czy tam jest jeszcze jakiś inny myk.
http://www.youtube.com/watch?v=arewWBCpQSk
krakerss

Post autor: krakerss »

Witajcie Druhowie.
Może ktoś podrzuci namiar na firmę lub osobę która mogła by wyważyć koło rębaka średnica 750 gruba na 38 waga około 150 - 170 kg. Ma być wyważona z wałem średnicy 75 i kołem pasowym 400. Jako jeden zespół. Oprawy łożysk są chyba już bez znaczenia ? Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Dostępne zakłady odpadły ( gabaryt tarczy). Pozdrawiam
rzeznik2555

Post autor: rzeznik2555 »

Witam a ja mam taki rozdrabniacz

http://youtu.be/SG6R1BryVCk

:) *yummy*
piorun1234

Post autor: piorun1234 »

Jak obudowa wokół noży jest okrągła i pomiędzy nią a nożami jest niewielka szczelina to będzie wyrzucało zrębki na przyczepę .
Natomiast jak obudowa będzie kanciasta to nic z tego ,bo będzie zapychało .
Awatar użytkownika
oman7

U mnie obudowa jest okrągła i mam nadzieję że będzie wyrzucało mi zrębki na przyczepę bez większych problemów.
GRZECHU

Post autor: GRZECHU »

do Michal 91a jeśli chodzi o ten rębak który chcesz zrobić to jast coś jak z e-konstruktora tylko podejrzewam ze są wspawane jakieś łopaty między ramiona
piorun1234

Ostrzegam co do konstrukcji z e-konstruktora
- jest kilka błędów związanych z podanymi wymiarami niektórych części
- przełożenie na kołach pasowych musi zwiększać obroty na wale z nożami a nie zmniejszać .
- koniecznie koło zamachowe aby zrównoważyć obroty bo inaczej będzie niszczyło wałek przekaźnika mocy oraz wybijało wielokliny na wałkach wewnątrz skrzyni biegów w ciągniku.
harvester

Post autor: harvester »

witam ja widzialem kilka rebaków i moim zdaniem to najprostszy jest ten http://www.youtube.com/watch?v=t_CkP5CVJtk[/url] jest tam wal o przekroju kwadratu ztoczony pod lożyska i koło pasowe i koło zamachowe a na każdym z tych czterech boków sa przykręcone noże ktore wystają poza krawedż około 1 cm coś na zasadzie heblarki do drewna a na dole jest blat z blachy 15mm i prześwit miedzy nozami regulowany wynosi 1mm
Michal91a

To ja problem wybitych wałków będę miał z głowy bo będę napędzał silnikiem elektrycznym. Nie wiem ile obrotów ma wał tnący w tej rębarce do której wkleiłem link ale stawiam że 1500obr\min będzie miał. Wał myślę zrobić trochę inaczej niż z e-konstruktora bo mam w domu parę wałków fi70 i do mich dospawać dwa koła, wyglądało by to mniej więcej jak wał w sieczkarni, tokarkę mam tak że wytoczyć to nie będzie problemu tylko ktoś mi będzie musiał w tych kołach wyfrezować na płasko miejsca pod noże zostawić tylko tyle żeby nóż się opierał plecami, nie wiem czy to będzie jakaś różnica bo w e-konstruktorze noże dociska jeszcze od góry ale myślę że 4 śruby m14 utwardzane na nóż powinno wystarczyć.
piorun1234

Będziesz robił na dwa noże plus wałek podający czy opcję z czterema nożami ? Przy czterech nożach nie potrzeba wałka podającego ,ale za to jest bardzo niebezpieczny gdyby gałąź chwyciła ubranie i wciągło by do środka tak już by nie puściło .
Mój tata robi na dwa noże ,koło zamachowe od s-60 ,przekładnia pasowa 2:1 na dwa paski 17 mm pod WOM . Jak się uda tanio dorwać silnik "s-15 KM " to w przyszłości zastąpi WOM ciągnika.
Awatar użytkownika
oman7

Pogoda u mnie beznadziejna to zabrałem się za rabowanie spawarki.
Dzisiaj udało mi się wyciągnąć cholernie ciężki (waga 108kg) wirnik w całości i "oskubać "go z miedzi.
Wygląda to tak:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/12a ... 207a2.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e1e ... c75d5.html

Jutro ciąg dalszy "skubania"
Awatar użytkownika
Wicher

Post autor: Wicher »

Ależ ja bym to sprzedał...
U mnie we wsi jeden chłopek-roztropek rozbierał taką spawarkę na miedź.
A że była ciężka to daleko z nią nie odszedł. Policmajstry capnęli go z młotkiem i meslem w ręce za GS em, bo spawarka ślady w trawie wygniotła :D Chyba 2 lata za to dostał.
Rolnik amator, wiejski mechanizator ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
Awatar użytkownika
oman7

Wicher zważyłem całą miedź co wytargałem z niej i waga tej miedzi przerosła moje oczekiwania nie napisze ile tego było bo mnie zamkną*music*

Dzisiaj ciąg dalszy "skubania" i demontażu wirnika z prądnicy.
Założyłem wał z powrotem do spawarki i uruchomiłem.
Oto filmik:
http://www.youtube.com/watch?v=sPCQaiowphU

Jutro będę skracał cały korpus zewnętrzny bo jest za długi i przygotowywał dyski pod noże ale to już zadanie dla tokarza. ;)
ODPOWIEDZ