Jak zabezpieczyć maszyny?

Rozmowy nie na temat
kposy

Jak zabezpieczyć maszyny?

Post autor: kposy »

Koledzy chcem sie dowiedziec jakie sa sposoby, czy wogóle zabezpieczacie (przed złodziejami) swoje maszyny lezące gdzies na ogrodzie?...moją stoją dosyc daleko od domu, w sadzie takze sie boje zeby mi ktos sobie nie "pożyczył".
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
SEBRIGHT

RE: Jak zabezpieczyć maszyny?

Post autor: SEBRIGHT »

Raz widziałem jak gość miał zrobiony taki mały fundament pod każdym kołem od kosiarki listwowej i przykręcone do betonu. Sruby chyba były jeszcze przyspawane.

Ogólnie zbyt estetyczne to nie było, ale chyba skuteczne.
Zetor 25K - 1953; Dolpima PS290 - 1988 (chyba); Dezamet ... - 1988; Żuk A06 - 1980; MF70 - 1980 i 1989; HakoTrac T6 - 1963; Dzik 2 - 1969; Ursus C-355 - 1972; Hakotrac T8 - 1965;
Awatar użytkownika
marek

Post autor: marek »

W polsce za sprawą złomiarzy giną czołgi i mosty kolejowe,aTy pytasz jak to zabezpieczyć.Stare powiedzenie mówi ,,dla złodzieja nie ma zamknięcia".Jak Ci jeszcze nie ukradli to mieszkasz w spokojnej okolicy.Ja swoje rzeczy trzymam na wszelki wypadek w ogrodzeniu z dwoma psami.W budynku który odemnie wykupiono pod budowę autostrady powyciągano nawet tregry ze stropów.Nie pocieszyłem cię ale nie wiem co Ci doradzić .Może zamontuj czujniki ruchu jeżeli nie kręcą się tam jakieś zwierzęta.I tak jak Ci radzi kol. SEBRIGHT tylko schowaj beton w ziemi.
kposy

Heh w sumie racja...ja spróbuje chyba z tym betonem, i na łańcuch porządny dam
Awatar użytkownika
krzmaz7

Post autor: krzmaz7 »

Gdyby nie złomiarze, a raczej menele stojący pod sklepem szukający kasy na wino (przynajmniej w mojej okolicy) to już dawno poustawiałbym na swoim ranczo kilka ładnych konnych maszynek. Nie ukrywam, że miałem kiedyś okazję nabyć m.in. konny pług dwuskibowy oraz pielniko obsypnik POK, ale z racji, że na wsi jestem dwa góra trzy razy w tygodniu zrezygnowałem z kupna tych maszyn, bo nie za długo nacieszyłbym się ich widokiem stojących w ogródku. U mnie nie pomogłyby nawet betonowe postumenty, bo nawet grube śruby można w ciągu kilku nocy poprzecinać zwykłym brzeszczotem.
Awatar użytkownika
Bolszewik

Post autor: Bolszewik »

Alarmy można zakładać. Ustawiasz fotokomórki wzdłuż płotu, przecięcie wiązki włącza alarm do tego warto zsynchronizować to z włączeniem oświetlenia zewnętrznego.

Do tego dobry pies nie zawadzi, oraz układ sąsiadem "Ty zwróć uwagę na moje ja będę patrzył na twoje".

No a tak w sferze marzeń ... Zmiana prawa i powszechny dostęp do broni. Żeby złodziej/bandyta na prywatnym terenie stał się tym czym powinien - zwierzyną łowną na wzór USA.
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale po polsku.
T-25
bolszewik@retrotraktor.pl
kposy

Racja z tymi złomiarzami to przekichane...dzieki za sugestie
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

Post autor: damber »

Zgadzam się z wypowiedzią Bolszewika, zmiana prawa by wiele zmieniła, lecz co tu dużo pisać przecież "pies psu ogona nie urwie"!!!
Facebook. old URSUS tractor
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Post autor: Ursus »

Bolszewik napisał/a:
No a tak w sferze marzeń ... Zmiana prawa i powszechny dostęp do broni. Żeby złodziej/bandyta na prywatnym terenie stał się tym czym powinien - zwierzyną łowną na wzór USA.
Mam znajomego w Arizonie i tam można sobie broń nosić, byle była na wierzchu, widoczna i nie może być to karabinek maszynowy.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
agrotechnik

Post autor: agrotechnik »

W Polsce długo musielibyśmy czekać na zmianę przepisów, które są tak rygorystyczne że nie wiem..... np.: zdawać egzaminy na pozwolenie na broń można tylko 2 razy i trzeba mieć masę badać i orzeczeń lekarskich, a i tak w całym teście można pomylić się tylko 3 razy, wiec jaka jest zdawalność...? Poza tym posiadacz musi mieć w domu szafę pancerną zamykaną na 2 zamki wbudowaną w szkielet domu, wiec to już jest trochę kombinowania i koszty, bo np.: najmniejszy pistolet dostępny w sprzedaży kosztuje podobno coś koło 3500 zł...
Ja osobiście jestem ZA legalnym posiadaniem broni (nie mówię o jakiś armatach na pociski z rdzeniem uranowym, chyba że za dodatkowym pozwoleniem) ale niestety nasze społeczeństwo zostało w pewien sposób ogłupione informacjami o fałszywych zamachach lub podobnymi.

Najlepszy legalny sposób to psy spuszczane na noc (jak u nas w PGR-ze- 4 rodwailery, i żaden menel już nie wejdzie) i alarmy. Ale to niestety też są koszty...
Awatar użytkownika
marek

Post autor: marek »

Koledzy żeby nie wylewać fundamentu wystarczy w trelince wywiercić otwór i przełożyć np. pręt zbrojeniowy ciężki do przecięcia np nożycami i to zakopać.Nie do wyrwania!*clap*
Awatar użytkownika
Ursus c-325

Post autor: Ursus c-325 »

Niestety w naszym kraju jest zbyt wiele niepotrzebnych zabójstw i bez legalnego posiadania broni. Co by było gdyby każdy miał ją w domu??? Strach pomyśleć. Posiadanie broni w domu mogłoby być legalne, ale razem z karą śmierci dla morderców (za wyjątkiem obrony koniecznej rzecz jasna).
Awatar użytkownika
SEBRIGHT

Post autor: SEBRIGHT »

Koledzy, nie róbcie OT
Od sposobów na złomiarzy zeszło na posiadanie broni, morderstwa i sam nie wiem co jeszcze...
Zetor 25K - 1953; Dolpima PS290 - 1988 (chyba); Dezamet ... - 1988; Żuk A06 - 1980; MF70 - 1980 i 1989; HakoTrac T6 - 1963; Dzik 2 - 1969; Ursus C-355 - 1972; Hakotrac T8 - 1965;
Awatar użytkownika
Ursus c-325

Post autor: Ursus c-325 »

Sam miałem dopisać, że się OT zrobił :p Kończymy zatem ;)
ODPOWIEDZ