Traktor cięzko pali jak gorący

Porady i wskazówki remontowe, adresy sklepów, itp.
lucja

Traktor cięzko pali jak gorący

Post autor: lucja »

Witam ma problem, kupiłem ciągnik wymieniłem pierścienie. Ładnie odpali i chodzi ładnie jednak pod obciążeniem jest kiepsko ma problem żeby przyczepę uciągnąć na terenowych idzie ale na szosowych kiepsko. Sprawdziłem wtryski i nie wiem czy mają sikać czy ma być mgiełka i czy to może być przyczyną bo tak sikają.

I jeszcze co mnie dziwi jak zimny ładnie kręci jak gorący to gaśnie i po tym ciężko kręci. Po godzinie znowu pali ładnie. Coś jakby go kleszczyło ale wałem ręcznik przez korbę można kręcić myślałem że zapieka pierścienie ale raczej nie.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
marek

RE: Traktor cięzko pali jak gorący

Post autor: marek »

Wtryskiwacze muszą rozpylać mgłę .Nim żadsza tym lepiej.Ustaw najpierw wtryskiwacze a pużniej dopiero szukaj reszty ,jak będzie potrzeba.Możesz mieć też zbyt ciasno spasowany tłok i jak silnik gorący to puchnie i zakleszcza.
lucja

Właśnie też tak myślałem ale ręcznie można kręcić wałem. Co zauważyłem, że jak gorący i kręce silnikiem to spaliny wogóle nie lecą a jak ostygnie i pojawią się spaliny przy kręceniu to już jest pewne, że zapali i chodzi jak jakby na nie wszystkie gary. Może to coś z luzami na zaworach.
Awatar użytkownika
marek

Zawory też mogą być przyczyną . Brak luzu zaworowego powoduje to że zawór po rozgrzaniu wydłuża się i nie domyka.Luz powinien być 02 mm na ssącym i 0,25 na wydechu.
lucja

Tam mi się wydawało, w książce mam że na ssącym 0,3 mm. Pytanie ale czy na rozgrzanym silniku ustawiać czy zimnym. A brak mocy to od czego może być. Jeżeli kąt wtrysku zły to by tak ładnie palił.

A jak go można ustawić. Mówią, że pierwszy na pompie z czwartym na zaworach się ustawia. A tak dokładnie to jak bo nie mam znaków na kołach.
Awatar użytkownika
marek

Jeżeli chodzi Ci o ustawianie zaworów to najlepiej poluzować na pompie przewody wtryskowa.Pełny gaz .Na którym przewodzie pokaże Ci się paliwo ,tam ustawiaj luz na zaworach.Oczywiście obracasz wałem ręcznie.Przeważnie luz podawany jest na zimnym silniku
lucja

Dziękuje za pomoc a co Pan myśli o braku mocy kiedyś to na 3 szosowej bronowałem pole a teraz muszę na terenowych i tez ciężko idzie. Może jeszcze raz ustawić zaplon a i jeszcze kiedy zapłon jest zamknięty i łok jest w górnym położeniu bo wtedy musi być wtrysk myślę, że w tym momencie kiedy maja luz.
Awatar użytkownika
marek

W silniku raczej samo się nic nie przestawia.Jeżeli przedtem było dobrze i nikt nic nie grzebał to chodzi tylko o normalne zużycie.Proponuję sprawdzić wtryskiwacze no i ustawić te zawory.Gdy to niczego nie zmieni to sprawdzić w warsztacie pompę wtryskową.Nie wiem kiedy było to,,kiedyś" ale jeżeli niedawno to zużycie tłoków i pireścieni nie wchodzi w rachubę.Można oczywiście zmierzyć stopień sprężania.A wtrysk paliwa odbywa się z kilkustopniowym wyprzedzeniem przed górnym zwrotnym punktem tłoka podanym w instrukcji.Proponuję jeszcze sprawdzić dojście paliwa czy nie jest gdzieś przypchane i czy nie ciągnie gdzieś powietrza.Może od tego zacząć.:p
lucja

Dziękuję za porady zauważyłem jeszcze, że w filtrze paliwa jest powietrze to może mieć jakieś znaczenie oprócz tych innych tamte tez sprawdzę.

To kiedyś było rok temu przed wymiana pierścieni. Może to faktycznie zapłon, ale zastanawia mnie ponieważ ładnie pali jednak w czasie jazdy bez obciążenie kopci co jakiś czas trochę na niebiesko później przerwa i znowu.:D

A Jeszce pytanie jakie musi być ciśnienie na wtryskach ponieważ dałem do sprawdzenie i nie chcę żeby gość mnie kręcił, że są ok. I jeszcze co może wpływać na szybkie zużycie ponieważ mają rok mało jeździł i sikają. Jak sprawdzałem na allegro to te co miał założone to chyba od osobówki bo kiedyś dałem je do regeneracji i facet zapewniał mnie, że ma podobne i będą ok.
Awatar użytkownika
Deleted_User

Post autor: Deleted_User »

Sprawdź szczelność przewodów paliwowych od baku do pompy. Powietrze w filtrze jest dość dziwnym zjawiskiem. Gdyby układ był całkiem zapowietrzony silnik by nie odpalił, a przy "częściowym zapowietrzeniu" może znacznie spaść moc.
Może cały problem tkwi w nieodpowiednim dotarciu silnika? Dymienie na niebiesko świadczy o spalaniu oleju. Przedostaje się najprawdopodobniej przez pierścienie.
lucja

Witam, możliwe, że jak zapowietrzony ale o by tak moc spadła bo ma problemy z przyczepą na szosowych lecieć. Dzisiaj byłem odebrać wtryskiwacze bo dałem do sprawdzenia i okazało się, że są ok. Odkręciłem wydech i dwa wyloty były suche a dwa delikatnie mokre co to może być.

Jakby pierścienie to by dmuchało z kurka oleju dymem a tam nic nie dmuch.*wait*
ODPOWIEDZ