Zetor 25 hamulce
Zetor 25 hamulce
Mam zamiar się wziąć za hamulce w Bocianie, ale zauważyłem, żeby zdjąć osłony bębnów to trzeba zdemontować dolne ramiona podnośnika, i te nie wiem jak by to teraz nazwać, płaskowniki czy co tam jest, nie pamiętam teraz, co przykręcone są do nich błotniki. Trzeba to wszystko demontować, żeby się dostać do tego, czy jest jakiś inny sposób żeby to zrobić ? Oprócz tego okładziny można dopasować od c-330 czy czegoś, jeżeli by była potrzebna wymiana ?
RE: Zetor 25 hamulce
Musisz to wszystko zdemontować żeby dostać się do tych hamulców a okładziny nadadzą się od c 360 tylko trzeba powywiercać otwory w okładzinach.
Dzięki za odpowiedź, a jeszcze takie pytanie, czy nie ma jakiejś śruby do podciągnięcia hamulców ? Nie jestem pewny ale chyba było coś w instrukcji napraw, tyle, że mam po czesku i tłumaczyłem tylko parę rzeczy z pomocą google translatora.
jest tam śruba do regulacji hamulca poszukaj dobrze a znajdziesz
Problem jest taki, że nie wiem gdzie szukać, wszystko jest zarzygane smarami i jest warstwa 1-2 cm miejscami, dlatego jak byś mógł podać wskazówki gdzie szukać, byłbym wdzięczny
A zatem ja nie posiadam tej śruby, patrząc przez te szczeliny nie ma żadnych śrub, muszę w takim razie szukać miejsca gdzie się je wkręca. Dzięki za odpowiedzi i chęć pomocy.
To w takim razie ja proponowałbym rozebrać hamulce i zrobić z nimi porządek. Nie wiadomo w ogóle w jakim stanie masz mechanizm regulacji. Bywa, że jest on bardzo zapieczony i zardzewiały.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Witam wszystkich!
Mam problem ze zdjęciem bębnów hamulcowych w zetorku 25. Na bębnie były 4 śruby M8 które odkręciłem i nic bęben nie zchodzi. Jeżeli ktoś już naprawiał hamulce proszę o pomoc!
Mam problem ze zdjęciem bębnów hamulcowych w zetorku 25. Na bębnie były 4 śruby M8 które odkręciłem i nic bęben nie zchodzi. Jeżeli ktoś już naprawiał hamulce proszę o pomoc!
Aby odkręcić bęben musisz odkręcić dużą nakrętkę, w moim przypadku śrubokręt płaski + młotek, są w nim 2 nacięcia, małych śrub nie pamiętam żebym odkręcał
Tasiek właśnie niedawno robiłem hamulce. Pisz jakbyś coś potrzebował. Posiadam też drugi komplet co prawda w nienajlepszym stanie ale jakby coś to można coś dobrać..
Zetor 25A, Ursus C- 385, Dniepr 650, Ładowacz UNHZ 500, Pług PZ1, Piła spalinowa Drużba, Snopowiązałka, Suzuki Intruder VLR 1800, Honda PC800
Dzięki koledzy! Udało mi sie ściągnąć bęben i wymienić okładziny z jednej strony. teraz kolej na prawą stronę. Czy w prawym bębnie też powinna być taka nakrętka, bo u mnie jest to zaspawane.
Z obu stron powinny być nakrętki na klucz pazurkowy. Tylko że na jednym z bębnów nakrętka posiada lewy gwint i nieco się różni od drugiej ze względu na sprzęgło kłowe- blokadę.
Zetor 25A, Ursus C- 385, Dniepr 650, Ładowacz UNHZ 500, Pług PZ1, Piła spalinowa Drużba, Snopowiązałka, Suzuki Intruder VLR 1800, Honda PC800