Gaśnie po naciśnięciu sprzęgła
Gaśnie po naciśnięciu sprzęgła
Witam, w poprzednich postach pytałem o porady i się przydały. Pojawił się kolejny problem ciągnik ładnie pracuje jeździ ma moc aż się rwie do przodu. Jednak po naciśnięciu sprzęgła potrafi zgasnąć. Jak go sprawdzić wałek łączący skrzynię biegów z kołem zamachowym jest na wieloklinie i bez problemów można go wyciągnąć także ciężko ruszyć wałem. Zastanawiałem się jakbym odkręcił miskę olejową czy to by ułatwiło sprawdzić luz. Dodam że po naciśnięciu sprzęgła wałek obraca się lekko.
RE: Gaśnie po naciśnięciu sprzęgła
a przegladales skrzynie moze tam tkwi problem, przynajmniej tak mi sie wydaje
Ok sprawdzę to też może być przyczyna. Ale jak się nagrzeje to trochę ciężej kręci na sprzęgle może to luz pół osiowy. Czy pompa wtryskowa jak się kończy to tez może dawać takie opory dla rozrusznika.
Wiesz co nie dam ci 100% pewności ze to nie pompa ale mi się wydaje że to ona, ponieważ to ze rozrusznik ciężej kreci to wina tego ze coś stwarza większy opór,
Użyj klawisza >>alt<<
Użyj klawisza >>alt<<
Witam, dzisiaj jeździłem i ładnie pracuje ma moc ale po 10 min jazdy i po zgaszeniu ciężko kręcić wałem tak jakby na jednym toku. Albo to na tłoczku od pompy. Spróbuje pojeździć odkręcę pompę i sprawdzę opór czy można jakoś inaczej bez odkręcanie pompy.
Raczej nie, ale to przecież niema dużo roboty z pompą
Może masz dorabiane czyli toczone tłoki. Orginalny tłok jest na dole w kształcie elipsy. Jest tak dlatego że tłok pod wpływem temperatury rozszeża się i dzięki elipsie nie zakleszcza.Jeżeli tłok jest okrągły to nie ma gdzie się rozszeżyć i ,,puchnąc" powoduje zwiększony opór.Moc silnika powoduje pokonanie tego oporu,ale rozrusznik już nie daje rady.Przyczyna może być też w samym rozruszniku który nagrzewając się od silnika może zakleszczać się w środku.Mechanizmy pompy wtryskowej moim zdaniem nie są w stanie zatrzymać rozrusznika.
Witam, ponownie jeździłem i także po 5 minutach jazdy ciężko kręci rozrusznik. Jak ręcznik pokręcę wałem przez korbę to ta jakby w jednych miejscu chodził ciężej. Myślałem, że to rozrusznik ale przecież chyba jak się kręci ręcznie to bendiks nie zazębia się z kołem zamachowym, a i tak ciężko kręcić. Tłoki nie były zmieniana tylko pierścienie.
Możliwe ze jeden z tłoków ci puchnie.