Łączenie pasa transmisyjnego
Łączenie pasa transmisyjnego
Panowie proszę o pomoc, tnę sobie dzisiaj drzewo silnikiem S-15, przez pas transmisyjny i nagle bęc, pas się rozerwał (na łączeniu) szybka reanimacja-połączone, chwila i znowu bęc rozerwane. Miałem to połączone na zasadzie, że od spodu (część stykająca się z kołami pasowymi) śruby z płaskim łepkiem, na górze podkładka wbijająca się w pas, razem 4 śruby, po prostu wyrywa dół z tych śrub.
RE: Łączenie pasa transmisyjnego
z pasem transmisyjnym nie miałem nigdy do czynienia ale ciąć drzewo sieczkarnią spadł mi pasek klinowy i wpadł pod ostrze, naprawiłem go w ten sposób, że wywierciłem parę otworów, gruba igła i zszyłem nićmi cholewkarskimi do szycia ręcznego, fakt faktem nie ma na sieczkarni dużych obrotów, ale czy z pasem takie coś by zadziałało to nie wiem.
- klusek-rolnik
Mój wujek ma ręczną sadzarke do ziemniaków w której są takie 2 pasy. Są połączone takimi zębowymi złączkami. W każdy koniec pasa wklepuje sie taką blaszaną płytke z zębami i łączy się drutem. Działa to na zasadzie zawiasu jaki jest np. w starszego typu szafkach itp. Jest to coś takiego tylko w miejscu dziur na wkręty są zęby które wklepuje sie w pas
http://allegro.pl/item1133657172_zlaczk ... _ms25.html
http://allegro.pl/item1133657172_zlaczk ... _ms25.html
Po pierwsze to radzę się zastanowić czy nie czas zamienić płaskiego pasa na paski/pasek klinowy. Dasz zarobić tokarzowi lub kupisz koła i masz spokój. Odpada problem idealnego ustawiania względem trajzegi, smarowania pasa, spinania itd .....
Pas łączy się za pomocą spinek. Na śruby i owszem da się, ale niszczy to koła pasowe, wyrywa pas, huczy, jest niebezpieczne. Z małych kółek lubi spadać.
Oto mój pas nieużywany od .... przeszło 10 lat łączony na spinki:
http://picasaweb.google.pl/Bolszewik3/R ... 2697035058
Kiedyś takie spinki można było kupić, dziś nie wiem, ale łatwo zrobić.
Uważny obserwator zauważy że pas był kiedyś łączony na cztery śruby.
Pas łączy się za pomocą spinek. Na śruby i owszem da się, ale niszczy to koła pasowe, wyrywa pas, huczy, jest niebezpieczne. Z małych kółek lubi spadać.
Oto mój pas nieużywany od .... przeszło 10 lat łączony na spinki:
http://picasaweb.google.pl/Bolszewik3/R ... 2697035058
Kiedyś takie spinki można było kupić, dziś nie wiem, ale łatwo zrobić.
Uważny obserwator zauważy że pas był kiedyś łączony na cztery śruby.
Możesz kupić złączki w Agromie od pasa do prasy rolującej
- Ursus c-325
Spinki do pasa są jak najbardziej dostępne do kupienia. Niedawno kupowaliśmy i pas, i spinki.
Ja mam pas właśnie nałożony na siebie. Bolszewik, paski klinowe trochę by mi nie pasowały, są za krótkie, a czasami tnie się coś długiego. Musze kupić taką spinkę. Teraz jest połączone na 4 śruby, obciąłem stare kawałki jakieś 10 cm z każdego końca, założyłem na nowo. Jak znowu się posypie, to nie pozostanie nic innego jak kombinować.
Istnieją długie paski klinowe, kiedyś miałem taki o długości blisko 2 metrów (czyli obwód ok. 4 m). Po zewnętrznej szeroki był na około 4 cm po wewnętrznej na ok. 3 cm. Nie wiem od czego był, ponoć od kombajnu, niestety już go nie mam bo komuś dałem.
Taką spinkę ostatecznie można zrobić. Trzeba mieć siatkę z podłużnymi okami. Ważne żeby oczka były takiej samej szerokości jak pozostały między nimi materiał. Dalej nożyce, kleszcze kombinerki i inne narzędzia trochę wyobraźni i .... gotowe. *sarcasm*
Taką spinkę ostatecznie można zrobić. Trzeba mieć siatkę z podłużnymi okami. Ważne żeby oczka były takiej samej szerokości jak pozostały między nimi materiał. Dalej nożyce, kleszcze kombinerki i inne narzędzia trochę wyobraźni i .... gotowe. *sarcasm*
Skoro są dostępne spinki i to w niskiej cenie, to po co koło od nowa wymyślać? Lepiej zrobić pewnie i bezpiecznie. Obecnie kupując nowy pas, dużo firm oferuje klejenie na ząbki w cenie pasa. Odbywa się to na zimno lub gorąco.