Stacyjka od 330-ki
Stacyjka od 330-ki
Proszę o pomoc w następującej sprawie:
Dwa lata temu kupiłem i założyłem do mojego składaka kompletną, nową instalację do 330-ki, zgodnie ze schematem. Niestety niedawno okazało się, że trzeba wtmienić stacyjkę. Po kupieniu nowej okazało się, że chyba inne jest przeznaczenie poszczególnych styków. Czy coś Wam wiadomo o różnicach ? A może są jakieś alternatywne schematy elektryczne ?
Dwa lata temu kupiłem i założyłem do mojego składaka kompletną, nową instalację do 330-ki, zgodnie ze schematem. Niestety niedawno okazało się, że trzeba wtmienić stacyjkę. Po kupieniu nowej okazało się, że chyba inne jest przeznaczenie poszczególnych styków. Czy coś Wam wiadomo o różnicach ? A może są jakieś alternatywne schematy elektryczne ?
RE: Stacyjka od 330-ki
Proponuję wziąść miernik UM lub kontrolkę i sprawdzać jak łączą się styki i wg. tego wykonać połączenia.Najgrubsze styki służą do doprowadzenia napięcia .Reszta to wyjścia lub połączenia między sobą.
Dziękuję za odpowiedzi, ale problem wziął się własnie stąd, że poprawnie wykonana instalacja po przełożeniu kabelków do nowej stacyjki przestała pasować. Prosta sprawa: nie ma prawa działać nawet zwykłe podpięcie rozrusznika zgodnie ze schematem. Tą stacyjkę robił jakiś zakład z Lublina.
W tej sytuacji owszem, wziąłem więc miernik i zrobiłem "chałturę", tzn. uruchomiłem prawie wszystko, jednak chciałbym, by było tak, jak w schemacie, a nie jest. Pytanie: dlaczego ? Czy jest to wada wykonania, czy są jakieś wersje stacyjek, czy może faktycznie schemat jest t d... ?
A swoją drogą: myślę, że takie rzeczy, jak schematy do Ursusa 330-ki, czy Zetora 25 mogłyby być wprost gdzieś tu podlinkowane z uwagi na popularność maszyn. Można to zrobić bez naruszania czyichś praw autorskich. Taki jakby dział "Download".
W tej sytuacji owszem, wziąłem więc miernik i zrobiłem "chałturę", tzn. uruchomiłem prawie wszystko, jednak chciałbym, by było tak, jak w schemacie, a nie jest. Pytanie: dlaczego ? Czy jest to wada wykonania, czy są jakieś wersje stacyjek, czy może faktycznie schemat jest t d... ?
A swoją drogą: myślę, że takie rzeczy, jak schematy do Ursusa 330-ki, czy Zetora 25 mogłyby być wprost gdzieś tu podlinkowane z uwagi na popularność maszyn. Można to zrobić bez naruszania czyichś praw autorskich. Taki jakby dział "Download".
Z tego co pamiętam styki na stacyjce:
2x 30 + z akumulatora
54 -światło stop
15 - kontrolka ładowania
58 - światła pozycyjne
56a - światła krótkie
56b - światła długie
57 - to na podpięcie kierunkowskazów, chociaż lepiej według mnie jest zrobić kierunkowskazy, światła stopu bezpośrednie, osobno, omijając stacyjkę, czyli kablem bezpośrednio od + akumulatora, bądź z pod bezpiecznika na + akumulator który idzie do stacyjki. Ja swoją instalacje robiłem sam mam zrobione to tak, że od akumulatora idzie kabel do rozrusznika i do stacyjki, do stacyjki dochodzi również styk 30 alternatora, na + z akumulatora idącym do stacyjki jest założony bezpiecznik, za bezpiecznikiem kable rozchodzą się na przerywacz, światło robocze, włącznik rozrusznika. Następnie wszystko jest prawie zgodnie ze schematem.
2x 30 + z akumulatora
54 -światło stop
15 - kontrolka ładowania
58 - światła pozycyjne
56a - światła krótkie
56b - światła długie
57 - to na podpięcie kierunkowskazów, chociaż lepiej według mnie jest zrobić kierunkowskazy, światła stopu bezpośrednie, osobno, omijając stacyjkę, czyli kablem bezpośrednio od + akumulatora, bądź z pod bezpiecznika na + akumulator który idzie do stacyjki. Ja swoją instalacje robiłem sam mam zrobione to tak, że od akumulatora idzie kabel do rozrusznika i do stacyjki, do stacyjki dochodzi również styk 30 alternatora, na + z akumulatora idącym do stacyjki jest założony bezpiecznik, za bezpiecznikiem kable rozchodzą się na przerywacz, światło robocze, włącznik rozrusznika. Następnie wszystko jest prawie zgodnie ze schematem.
No widzisz, Hubert, a np. wg schematu z Elektrody.pl jest tak:
54 - rozrusznik, kierunkowskazy, stop
58 - światła tylne
56a - światła długie
56b - światła krótkie
57 - światła pozycyjne
czyli już masz coś innego... Aha: w mojej stacyjce 15 i 54 są na stałe zwarte, więc dlaczego miałby do 54 być podłączony rozrusznik ? A może to jest stacyjka z 360-ki ?...
54 - rozrusznik, kierunkowskazy, stop
58 - światła tylne
56a - światła długie
56b - światła krótkie
57 - światła pozycyjne
czyli już masz coś innego... Aha: w mojej stacyjce 15 i 54 są na stałe zwarte, więc dlaczego miałby do 54 być podłączony rozrusznik ? A może to jest stacyjka z 360-ki ?...
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Pozwolę sobie się podpiąć pod ten temat bo mam problem. Otóż zakupiłem "hebel" od C330 do grzania świec z myślą o zamontowaniu go w moim Zetorze. Problem jest taki, że dopiero teraz zorientowałem się, że na nim są tylko 3 styki, a w Zetorze oryginalnie były 4. Wygląda na to, że te z C330 miały to tylko do grzania świec, a rozrusznik np. na przycisk? Czy mam rację?
Czy da się takie coś dostać obecnie z 4 stykami?
Czy da się takie coś dostać obecnie z 4 stykami?
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Nie masz racji, ja mam podpięty ten od c-330 na 3 styki i mam podgrzewanie świec i rozrusznik wyłącznie na tym hebelku, Sprawa wygląda tak, że z jeden strony masz 2 styki, z drugiej 1
pod te styki mam zrobione tak:
(1) (2)
(3)
Jak masz tak te styki to nie pamiętam dokładnie, ale:
1. kabel idący od stacyjki
2. kabel idący do solniczki
3. kabel od automatu z rozrusznika
Na pierwszej pozycji podgrzewa świece, na drugiej podgrzewa ciągle świece i załącza się rozrusznik, działa to u mnie już tak prawie 2 lata. Nie pamiętam czy patrząc na górny schemat na 1 czy 2 styku jest dany kabel, ale jeśli Cie to interesuje mogę to sprawdzić i zrobić zdjęcia.
pod te styki mam zrobione tak:
(1) (2)
(3)
Na pierwszej pozycji podgrzewa świece, na drugiej podgrzewa ciągle świece i załącza się rozrusznik, działa to u mnie już tak prawie 2 lata. Nie pamiętam czy patrząc na górny schemat na 1 czy 2 styku jest dany kabel, ale jeśli Cie to interesuje mogę to sprawdzić i zrobić zdjęcia.
Tak tak sprawdź koniecznie. Bawię się z tym, bo wyglądało mi na to, że ten hebelek ma tylko położenie 0 i 1.
W necie patrzyłem na schemat od C330 i tam jest dodatkowo na rozrusznik włącznik oddzielny.
W necie patrzyłem na schemat od C330 i tam jest dodatkowo na rozrusznik włącznik oddzielny.
Hebelek, bynajmniej mój ma położenie 0, 1 i 2, nawet jak się przypatrzysz to na obwódce jest napisane, jak znajdę wolną chwilę to zrobię Ci zdjęcia jak jest to u mnie połączone.
No to zobacz dokładnie jak tam masz. Od solniczki masz potem do świec?drax napisał/a:
(1) (2)
(3)
Tak, od solniczki idzie do świec, świece są połączone szeregowo. Postaram się jutro zrobić te zdjęcia, żebyś miał jak najszybciej.
Podłączenie świec mam opanowane, problem tylko w hebelku. Nie chcę zepsuć czegoś, tym bardziej, że jedne świece załatwiłem kiedyś przez głupotę.
- Ursus c-325
Nie ma żadnego innego przycisku rozrusznika w C-330. Pierwszy stopień do podgrzewania, a drugi do rozruchu.
O! A ja znalazłem schemat, gdzie jest styk 16 i on prowadzi do przycisku rozrusznika
- Ursus c-325
Coś tam musi być pomylone uważam. A masz możliwość go wrzucić? Bo mam instrukcję pod ręką to bym porównał 

Ja tu nawet świec nie widzę w tym schemacie, czytając opis. Ja komuś kiedyś pisałem jak ja mam podłączone kable pod ten przełącznik na forum. Trzeba by poszukać.
http://www.retrotraktor.pl/forum/viewth ... post_48214
Proszę bardzo
nawet HARY potwierdził, że działa podłączone w ten sposób 
http://www.retrotraktor.pl/forum/viewth ... post_48214
Proszę bardzo

- Ursus c-325
Bo bracie to jest instalacja od C-360 :p
Prądnica po prawej, sygnał z przodu. Bez najmniejszych wątpliwości.
Prądnica po prawej, sygnał z przodu. Bez najmniejszych wątpliwości.