felga / piasta

Tutaj relacjonujemy tylko przebieg prac restauracyjnych naszych ciągników i maszyn, a wszelkie porady itd. opisujemy w dziale Porady i wskazówki
Awatar użytkownika
Bolszewik

felga / piasta

Post autor: Bolszewik »

W związku z dzisiejszym małym wypadkiem *rolleyes* znalazłem się w sytuacji gdy muszę dopasować felgi z pięcioma otworami do piast z czterema otworami.

Doskonale wiem że tak się nie powinno robić, ale nie mam alternatywy. Teraz pytanie gdzie lepiej powiercić otwory w feldze czy w piaście.

Wiem że można by zrobić redukcję, wytoczyć pierścień z jednej na 4 z drugiej na 5, ale to też odpada bo nie mam swojej tokarki.

Dodam że nie ma możliwości spasowania ze sobą żadnego otworu, siłą rzeczy więc będą one ze sobą sąsiadowały w różnych odstępach. Wszystko będzie zabezpieczone dużymi podkładkami.

Sądzę że lepiej nie zaspawywać starych otworów bo rozhartuję felgę.

Więc wracając do meritum gdzie wiercić, w feldze czy w piaście ???
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale po polsku.
T-25
bolszewik@retrotraktor.pl
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

RE: felga / piasta

Post autor: Ursus »

Moim zdaniem tylko w feldze.

Powiedz jeszcze co to ma być? Przyczepka czy traktor? Przód?

Bo mam nadzieję, że nie samochód ;)
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
Bolszewik

E.... no coś ty przyczepa.

http://picasaweb.google.pl/Bolszewik3/P ... 3474883810

Oś i felgi pochodzą od wozu konnego, dziś naładowałem troszkę piachu że był mokry to śruby na feldze rozerwało i kapeć. Dobrze że na polnej drodze .... Przyczepa postoi sobie do jutra w lesie.
T-25
Awatar użytkownika
Jacek ze Skansena

Post autor: Jacek ze Skansena »

Bolszewik nie osłabiaj mnie. Idź na złom i wykręć piasty od żuka i masz po problemie. Takie piasty pasują od wielu samochodów. Jak zaczniesz wiercić czy dorabiać redukcje to niewypał . Przepraszam, że tak piszę ale to nie warte roboty.
Awatar użytkownika
Bolszewik

Nie będę przerabiał całej przyczepy, żadna piasta od żuka nie jest tak mocna jak te które mam na dwóch stożkowych łożyskach oddalone od siebie ok 10 cm.

Niezniszczalne, tylko felgi liche.

Piasty i felgi żuka mam w domu, nie w tym rzecz.

Felgi sobie zrobię na zamówienie, kiedyś chodzi mi na jutro i może jeszcze ze dwa kursy z jakimiś drobiazgami przed zimą.
T-25
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

Post autor: damber »

Też jestem takiego zdania jak Jacek. Szkoda Twojego czasu na takie przeróbki, a na dodatek jakieś takie niepewne będzie *pissed*
Facebook. old URSUS tractor
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

To felga 16tka? Jaki rozstaw otworów? Może uda się dobrać coś na 4.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
Bolszewik

Felga jest 15" i musi taka być dalej bo nie wejdzie pod pakę. z oponami 195 x 65 mieści się na styk
T-25
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

To lepiej już otwory powiercić w feldze jak chcesz je kiedyś i tak wmienić, szkoda piasty osłabiać.
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Tym bardziej, że możesz przy wierceniu trafić we wzmocnienie piasty.

Ja bym natomiast spróbował wspawać w te felgi blachy i je wzmocnić...
Awatar użytkownika
hubert

Post autor: hubert »

Tylko w feldze, szkoda piasty. Ja mam w przyczepce tez w felgach coś nakręcone, to są felgi składane 16".

ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Bolszewik

Masz na myśli te "nowe" w których mam powiercić dziury, nie bardzo wiem jak te blachy miły by iść.

Ja to myślałem o przykryciu całości (wszystkie śruby) takim pierścieniem coś jak w ciężarówkach.

No właśnie chciałbym jakoś zrekompensować to rzeszoto w feldze.

Podobne felgi dziś padły, najpierw dwa wystrzały śrub "pif', "pif" potem "bum" dętka wystrzeliła. Tak to w skrócie wyglądało.

Śruby poleciały chyba dość daleko bo mimo poszukiwań nie znalazłem żadnego odłamka. Dobrze że nikogo nie było w pobliżu.
T-25
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Mówię o tym, żeby blachy wyciąć palnikiem np. i wspawać na całą powierzchnie felgi. Potem nawiercić otwory. Wiem, że dłubanina i zabawa trochę, ale wiercenie w felgach otworów to też nie jest takie proste.

W jakich felgach chcesz wiercić?
Awatar użytkownika
Bolszewik

Felgi pochodzą z Uaza, po niewielkim rozszlifowaniu otworu (ok 1mm) wejdą idealnie na piastę.

Nie mam palnika *no*

Pozostaje dorobić pierścień.

Jeśli nie znajdę odpowiedniejszych felg lub nie uda mi się nigdzie takich zamówić to może zimą dam je na jakiś zakład żeby wytoczyli środek i wspawali go na nowo.

Problem w tym że nie chcę też przesadzić z kosztami ta przyczepa robi zwykle jeden kurs z ziarnem ze dwa trzy z z drzewem, czasami jakiś wyjazd na złomownie. W sumie rocznie z zrobi max 30 km.

Po japońsku czyli "jakotako" naprawione:

http://picasaweb.google.pl/Bolszewik3/P ... 7678709106

Da się jeździć i przede wszystkim dojechać na miejsce przeznaczenia.

Teraz druga sprawa gdzie można zrobić felgę na wymiar, ile to kosztuje ?

Mam felgi 15" trzeba tylko wyciąć środki i wspawać nowe.
T-25
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

Jakiś prosty zakład ślusarski powinien Ci to wykonać. Koszt też nie powinien być duży. Czas żeby to wykonać to jakieś 2-3 godziny tylko zależy jak kto się ceni :p
Awatar użytkownika
Bolszewik

Że to wykonać łatwo to ja wiem, w sumie sam bym potrafił gdybym miał odpowiednie maszyny.

Problem jest taki że duże zakłady nie chcą robić żadnych usług.

W małych zwykle nie mają czasu lub chcą się od razu dorobić na cały tydzień.

W mojej okolicy straszny problem z zakładami tokarskimi.
T-25
Awatar użytkownika
marek

Post autor: marek »

A czy nie prościej dać solidne podkładki pod śruby które uległy zerwaniu i skręcić wszystko tak jak było.Chyba że stara felga szmelc.Jeżeli masz blachę ,myślę że 5 mm. starczy na środkowy pierścień to zaznacz środek i odrysuj od niego 3 koła .Pierwsze na średnicę piasty ,drugie na średnicę środka śrub ,trzeci na średnicę wewnętrzną felgi.W najmniejszym pierścieniu od środka wiercisz małym wiertłem(np. 4) otwór przy otworze tak żeby tylko dotykał do narysowanego koła.Wycinasz przecinakiem i dokładnie wykańczasz do potrzebnej średnicy półokrągłym pilnikiem.Na drugim pierścieniu trasujesz otwory lub mierzysz ze starej felgi.Średnicę zewnętrzną wycinasz na gilotynie.Będzie duża więc możesz ją wyciąć np diaxem.Ja zawsze tak robię jak potrzebuję koła z blachy z otworami w środku .Wcale nie potrzeba tokarki ,chyba że będziesz dawał koło do wyważania:D Posiadam gilotynę na której można ciąć blachę do 6 mm. i tyle mam łatwiej.
Awatar użytkownika
Bolszewik

Stara felga jest za wąska na opony które mam. Nie jest bardzo zgnita, ale blacha na niej miękka, widać że się odkształca. Zrobiona była chyba z marnego materiału do tego grubość wraz z warstwami farby nie przekracza 2mm.

Tak jak mówisz dało by radę ale cały czas pozostaje problem że to jest skręcana felga więc trzeba dętki, w środek fartuchy wkładać.

Myślę że łatwiej dorobić nowe felgi odpowiednio szeroki bezdętkowe.

W sumie ta przyczepa stoi przez 99% roku i po takim przestoju zwykle pojawia się problem z kołami. Ilekroć chcę jej użyć to zaczyna się od sprawdzania kół. Chciałbym raz na zawsze pozbyć się tego problemu.

Kiedyś na giełdzie w Miedzianej Górze (k. Kielc) był gość co trudnił się produkcją felg na wymiar. Robił solidnie i profesjonalnie, może ktoś wie czy jeszcze prowadzi swoją działalność ?
T-25
Awatar użytkownika
olowaty

Post autor: olowaty »

Bolszewik. I tak twoja przyczepa nie rozwija jakichś kosmicznych prędkości. Ja bym poszukał felg typu Honker, Vitara, Samurai i po prostu dorobił pierścień z blachy, dospawał i nawiercił nowe otwory. Zrobienie felgi nie jest proste. Ponad rok pracowałem w firmie która produkowała różne konstrukcje stalowe a także felgi do Zanam-Legmet. To jest na prawdę kawał roboty, aby zrobić dobre felgi.

p.s. Powinniśmy w sumie zacząć od tego jaki masz rozstaw śrub oraz jaka jest średnica otworu centrującego.
Awatar użytkownika
Bolszewik

Średnica otworu 110 mm.

Cztery śruby M 16, odległość otworów po przekątnej 150 mm.

Dziś byłem w zakładzie cena za wycięcie z felgi środka + wycięcie nowego środka i wywiercenie centralnego otworu 300 zł. Raczej za drogo w tygodniu poszukam innego zakładu.
T-25
ODPOWIEDZ