pompa wody
pompa wody
Witam kolegów zetorowców jak w temacie chodzi o pompę wodną a dokładnie o przywrócenie jej technicznej sprawności i ty moje pytanie czy ktoś z was kupował na allegro zestaw naprawczy ten za 200 i czy może coś o nim powiedzieć ?czy może ktoś wie gdzie można taki zestaw dostać taniej ?ewentualnie inne podpowiedzi
RE: pompa wody
Witam, Kupiłem ten zestaw w Danrol-u z Ząbkowic Śl. (198zł) łączna kwota 215zł. Zdjęcie niżej. Co mogę powiedzieć średnia jakość, brak nakrętki i klina na wirnik na łożyskach tylko nadruk Slovakia

Panowie w tym przypadku chodzi głównie o wirnik a dokładnie o łopatki bo to najważniejsze żeby dobrze mieszały ciecz, a widzę że te są syte a do tego są zakrzywione-w oryginale są łopatki proste więc te z danrolu konstrukcyjnie są lepsze i mają na pewno lepszą wydajność :p łożyska np.nasze FŁT to koszt 6zł szt. a reperaturki można założyć od popularnej czterdziestki koszt 12zł szt. ja mam tak zrobione u siebie,pomógł mi z tym p.Franek Rychter i dobrze działa, alew zetorkach warunkiem takiej reg. jest dobry wirnik tzn.łopatki a klina to z podkładki można dorobić to i tak na stożku siedzi*comfort*
Pzdr.Przemo*yes*
Pzdr.Przemo*yes*
ważna jest tez ta reperaturka bo inaczej bedzie lało
pamiętam że latem pod wpływem impulsu wkurzenia na to rozwiązanie zastosowałem w tej pompie 3 zwykłe uszczelniacze (właściwie 3 ) i 4 łozyska - bo wersja z reparaturkami nie zdawała egzaminu - ciagle coś ciekło
teraz pracuje poprawnie i nie cieknie
pamiętam że latem pod wpływem impulsu wkurzenia na to rozwiązanie zastosowałem w tej pompie 3 zwykłe uszczelniacze (właściwie 3 ) i 4 łozyska - bo wersja z reparaturkami nie zdawała egzaminu - ciagle coś ciekło
- jarekstryszawa
- Kontakt:
Ma ktoś może fotkę układu tych elementów? mam pewne wątpliwości, które łożysko powinno iść jako pierwsze (jest kryte 2RS oraz zwykłe), w którą stronę dać wargę uszczelniacza (raczej w stronę wirnika) itp.
witajcie
miałem podobny problem z pompą nowa ośka wytoczona i po planowane powierzchnie .
A teraz uwaga z reparaturki pierścień wklejony w pompę przed łożyskiem, i nowa reperaturka na ośka i zapomniałem o problemie, pompa cieknąca temat zapomniany na lata.
pozdrawiam Klaudiusz
miałem podobny problem z pompą nowa ośka wytoczona i po planowane powierzchnie .
A teraz uwaga z reparaturki pierścień wklejony w pompę przed łożyskiem, i nowa reperaturka na ośka i zapomniałem o problemie, pompa cieknąca temat zapomniany na lata.
pozdrawiam Klaudiusz
U sb dobierałem, wzmocniony zimmering(ten od strony reperaturki), w wersji obudowy pompy z wyjściem na wąż termostatu "zimmer" ma być "wargą do reperaturki", podkładkę z brązu odwróciłem, a reparaturka z 60-tki.
Witam serdecznie,
Zwracam się o pomoc dotyczącą schematu budowy pompy wody do Zetor K25.
Czy mógłby ktoś udostępnić schemat, zdjęcie ??
Z góry dziękuje i pozdrawiam
Michał
Zwracam się o pomoc dotyczącą schematu budowy pompy wody do Zetor K25.
Czy mógłby ktoś udostępnić schemat, zdjęcie ??
Z góry dziękuje i pozdrawiam
Michał
Przejrzyj dokładnie temat z poniższego linku. Maszt tu wszystko dokładnie opisane wraz ze schematami.
https://forum.retrotraktor.pl/viewthread ... wstart=820
https://forum.retrotraktor.pl/viewthread ... wstart=820