jaehne - potrzebne materiały do rekonstrukcji

Wszystko o stacjonarnych silnikach rolniczych
Awatar użytkownika
drandrzej

RE: jaehne - potrzebne materiały do rekonstrukcji

Post autor: drandrzej »

właściwie coś pośredniego miedzy ebonitem (który był kruchy) a materiałem z którego robiło się płytki drukowane

niestety w temacie silnikowym bieda

iskrownik działa tylko w ręce , wystarczy że dotknie się ośki do silnika już nie ma iskry - jakieś czary niezgodne z logiką

przy okazji wyszło ze ktoś majstrował przy dekielku do którego przykręca sie podstawę iskrownika - w oryginale całość była obrotowa - można było kręcić iskrownikiem z regulatorem obrotów w celu ustawienia punktu zapłonu

napisałem do człowieka prezentującego jaehne za standmotor.de ,może podeślę zdjęcia jak to wyglądało w oryginale , gorzej jeśli nie będzie gadał po ang. bo ja niemieckiego nie znam
Awatar użytkownika
marek

Post autor: marek »

Proponował bym Ci wzmocnić pole magnetyczne przez zastosowanie z obu stron jak ta podkowa magnesów neodymowych biegunami z jednej strony N z drugiej S .Magnesy te dają tak duże pole magnetyczne że iskra będzie na pewno.W necie prowadzi sprzedaż firma Xing Xing. Koszt ok .10 zł za dwie szt. zależnie od kształtu i wielkości.Podkowę możesz wkomponować by być bliżej oryginału.
Awatar użytkownika
drandrzej

po długim czasie , ale jest :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

a oto rozrusznik do niego :-))

Obrazek

iskrownik daje słabą iskrę (i tylko na wyższych obrotach) - musiałem zmniejszyć przerwę na świecy z 0.8 do 0.4 , iskra jest na wyższych obrotach - stąd potrzeba użycia "rozrusznika " , mam pomysł na naprawę , ale czasu przed festiwalem zabraknie

nie wiem czy uda się uruchomić na festiwalu , ale zabieram silnik i pas transmisyjny ,

mam jeszcze 2 filmiki , ok 85 MB , kombinuje ze zmniejszeniem i miejscem na umieszczenie - nagrane w jakości hd z dźwiękiem

Silnik chodził wczoraj 2 h , było to pierwsze takie uruchomienie po remoncie i złożeniu , zagotował wodę po ok 25 min, z powodu iskry jeszcze sa kłopoty z wolnymi obrotami (i strzelaniem w gaźnik bo co któraś iskra wypada ) , ale to jeszcze nie koniec prac

oto link do filmu 1 , 2gi się ładuje (mam podłe łącze , niestety)
więc uzupełnię po załadowaniu

http://imageshack.us/clip/my-videos/202/6bm.mp4/
Awatar użytkownika
chrapek3011

Post autor: chrapek3011 »

Dobra robota Andrzej.Najważniejsze,że już zagadał.Reszta kwestią dopracowania.Ale i tak jest dobrze.Pierwsze warknięcie sprzęta-bezcenne.Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
drandrzej

dzięki , oto drugi filmik :

http://imageshack.us/clip/my-videos/580/n3e.mp4/

kurcze te filmy sa jakby w lustrzanym odbiciu *eek*

na zdjęciach widać prawde na filmach - odbicie
Awatar użytkownika
Jar

Post autor: Jar »

Przywiozę do Wilkowic kilka silników to jeśli będziesz miał pas to myślę że któryś podłączymy jako rozrusznik :D
Awatar użytkownika
drandrzej

OK , zabieram pas
ODPOWIEDZ