RE: ursus 25

Wszystko o naszych Ursusach
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

Post autor: damber »

No i kolejny uratowany... przed przeróbką na C-330 :)
Widać, że ciągniczek był w dobrym stanie jak go kupiłeś.
Kilka detali też wróciło już na swoje miejsce jak widać na zdjęciach, nawet kolektor i tłumik widze wymieniłeś.
Który to rocznik :? , bo ma dość mało spotykane obciążniki z tymi dodatkowymi "wpustami"...
Facebook. old URSUS tractor
Awatar użytkownika
pazur

Post autor: pazur »

tak niektóre detale udało mi sie przywrócić do wyglądu oryginału, z czego bardzo sie cieszę, a jego rocznik to 60 obciążniki mam na jednym kole inne i na drugim kole inne i sam nie wiem który typ był montowany w tych rocznikach? może ktoś wie? prosze o podpowiedz.*yes*

no i kolejny ważny szczegół wrócił do stanu pierwotnego a minowicie gril maski, był jakiś tam dorabiany a teraz jest oryginał*hilarious* pomalutku pomalutku mój ursusek nabiera kształtów:D tylko jeszcze siatka została do przymocowania.

Obrazek
Awatar użytkownika
Jacek ze Skansena

Post autor: Jacek ze Skansena »

Pazur fajny Ciągniczek. Coś mi nie pasuje z lampami ale ogólnie Ekstra.
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Post autor: Ursus »

A co konkretnie Ci nie pasuje? Mi się wydawało lekko jakby za bardzo do przodu były wysunięte.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

A propo grila Pazur, to siatke kupiłeś nową, czy z jakiegoś innego ciapka dorwałeś :?
Moja też się sypie...
Awatar użytkownika
pazur

siatka w tym grilu co kupiłem była w dobrym stanie ale zdecydowałem ze wymienię na nową i bez problemu na necie taką dostaniesz, i nie są drogie. Na allegro też są, tylko pamietaj oczko siatki 5mm a średnica drutu 1mm
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

Dzięki - znalazłem :)
Awatar użytkownika
pazur

kolego damber mam pytanie? jaki sposób mocowania wybrałeś tej nowej siatki do maski bo wiadomo ze stara była zgrzewana co 5 cm na całym obwodzie oraz w pionowym słupku dzielącym gril. ja tak sobie myślałem i wymyśliłem że skoro nie mam zgrzewarki to moze migiem przyspawam w miejscach zgrzewu srubki 4mm i przy pomocy podkładek i nakrętek przymocuje nowa siatkę. co o tym myślisz?
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

Co prawda maske będe robił dopiero za kilka tygodni, ale już też zastanawiałem się nad mocowaniem nowej siatki. Dostęp do zgrzewarki mam, ale nie chce zgrzewać nowej siatki ani jej spawać. Muszę przyznać, że Twój pomysł z tymi śrubkami mi się spodobał. Widziałem coś podobnego, tylko że gość powiercił maske na przelot i było widać łebki śrub - nie wyglądało to za dobrze *no*
Ja myślałem nad czymś zupełnie innym. Chce zrobić ramke na każdy otwór w masce (czyli 2 sztuki) zgrzać siatke z ramką i dopiero wtedy przykręcić całość do maski, ale w taki sposób że nie będzie widać śrubek. Mój gril składał by się wtedy z dwóch części i można by go w każdej chwili odkręcić jak by była taka potrzeba.
Awatar użytkownika
pazur

no właśnie mi tez o to głównie chodzi zeby jej nie mocować na stałe tylko w taki sposób żeby można było ją w każdej chwili bez problemu odkręcić. tak więc zgrzewać nie ma co.
Awatar użytkownika
drandrzej

Post autor: drandrzej »

możecie wspawać od srodka srubki dookoła otworów (albo poprzewiercać i zastosować stożkowe z małym łbem zapunktowane migomatem i zaszlifowane spawy), siatkę trochę większą i poprzyciągać podkładkami - będzie i wersja demontowalna i przy rozsądnej gestości śrubek nie widoczna przeróbka
ihc 64

Post autor: ihc 64 »

Siatkę w moim Internationalu wkleiłem na silikon , teraz też użyłbym czegoś podobnego
Awatar użytkownika
pazur

kolego ihc 64 podsunąłeś mi fajny pomysł odnośnie przymocowania siatki do grila za pomocą sylikonu, a mianowicie zamiast sylikonu to mozna tez zastosować klej do szyb samochodowych jest o wiele mocniejszy od sylikonu, wiec to chyba lepsze rozwiazanie. To mam juz drugą opcje do wyboru ale którą wybiore jeszcze nie wiem.
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Post autor: Ursus »

Jest też coś takiego z firmy BOLL jak się nie mylę, w tubie do pistoletu ręcznego - wyciskacza, taka masa klejąco-uszczelniająca. Jest bardzo mocna. Ja miałem w samochodzie jedną z szyb bocznych wklejoną na to. Kosztuje niecałe 20 zł, a można to stosować nawet do uszczelnienia elementów ciągnika - jest wytrzymały na temp.

Prawdopodobnie tym u siebie wkleję siatkę.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
pazur

tak bedzie najprościej nawet nie musze kupowac bo mam taką tube z klejem a pistolet również mam. Dlatego wpadłem na ten pomysł czytając odpowiedz kolegi ihc 64
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

Z tym klejem (sylikonem) to też dobry pomysł, ale czy nie będzie problemu podczas demontażu... ?

PS. Pazur widze, że też będziesz musiał wymienić "nosek" w masce - bo ja też musze to zrobić *no*
Awatar użytkownika
pazur

a co to takiego ten nosek?*rolleyes*
ihc 64

Post autor: ihc 64 »

Moja siatka trzyma się już ponad 10 lat , ale teraz użyłbym czegoś o czym pisze kolega Ursus . Polecam firmę WURTH , produkt o nazwie klej + szczeliwo , po zaschnieciu można szlifować .Demontaż można uskutecznić np. brzeszczotem do metalu .
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

pazur napisał/a:
a co to takiego ten nosek?*rolleyes*
He, he, faktycznie może się troche źle wyraziłem.Chodzi mi o tą przegrode między otworami w masce, bo chyba masz tam wstawiony pasek z blachy, przynajmniej tak to wygląda na jednym ze zdjęć *hmm*
Awatar użytkownika
pazur

he he he dobre z tym "noskiem" tak kolego miałem do wymiany nie tylko nosek ale cały przód maski bo był jakis dorobiony i nie wyglądało to dobrze, no i wymieniłem (patrz zdjece nizej ) dzisiaj edytowałem jeden post i dodałem fotkę :D
ODPOWIEDZ