RE: ursus 25

Wszystko o naszych Ursusach
Awatar użytkownika
Wiesiek

Post autor: Wiesiek »

Coś Ci za łatwo się gada!!!! Owszem wyciąć takie profile i zaspawać to ja dawno tak bym zrobił..... Myslę że nie do konca przemyślałeś tę sprawę.......i nie dokładnie przyjrzałeś się tematowi! Oczekiwałem ciekawszej odpowiedzi.
przecież tu chodzi o to jak wytłoczyć takie połówki!
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

Post autor: damber »

Wiem o co Ci chodzi Wiesiek :) Chcesz, żeby wyglądał jak orginał i słusznie tylko ja bym się w wytłaczanie nie bawił, trzeba by matryce robić, a to już by wtedy troche kosztowało.
Nie lepiej wyciąć z blachy dwa takie szablony jak na tym foto i powyginać je odpowiednio w miejscu przerywanych linii, do tego wyciąć pasek z blachy i wywalcować w kształcie półkola, a z przodu to samo kawałek blachy z dwoma otworami i całość zespawać.
Obrazek
Facebook. old URSUS tractor
Awatar użytkownika
marek

Post autor: marek »

Wiesiek napisał/a:
Witam Panowie!
Dołączam się do szacunku! brawo za dobre odtworzeni blacharki!
NIe za bardzo wiem jak to się robi, ale przyszła mi pewna myśl: może ktoś wie jak wykonać oryginalny tłumik do C325?
Obrazek

Szlag mie trafia jak gość wystawia na Allegro cene 900PLN za taki egzemplarz. może by go łatwiej było dorobić???
Kolego Wiesiek .Orginalnego tłumnika jak sama nazwa wskazuje dorobić nie można bo każdy dorobiony będzie już nieorginalny:p.Identycznego jak ten na zdjęciu raczej nie dorobisz bo nawet na gorąco to zagięcie ci się pofaluje.Takie wygięcia są robione na szablonach pod dużym naciskiem i jakby wyciągane z blachy i dlatego nie są pofalowane a zrobienie czegoś takiego w domu czy bez odpowiednich pras uważam za niemożliwe.Ale prubój.Życzę powodzenia.Chyba najbliżej ,,orginału" jest kolega damber
Awatar użytkownika
pazur

Post autor: pazur »

vauxhall napisał/a:

Witam.
Pisze ten post z powodu czesto przewijajacego sie tematu
oryginalu-deski rozdzielczej-wskaznikow do c-325.
Nigdy nie zwrocilem uwagi na ten detal w ciagniku,nie mialem okazji.
Widzac kilka zdjec ,wypowiedzi o podobienstwie tego wskaznika
do stosowanego w Syrence,czy tez w Warszawie-chcialbym zasuge-
rowac ze calkiem podobne jesli nie takie same ma wozek widlowy
Lwow,kupilem taki ,ma zespol wskaznikow skladajacy sie z czterech
,,zegarow"-temperatura wody,cisnienie oleju,ladowanie,poziom paliwa.
Pracuje zasilany 12 voltami.
kolego vauxhall myślę że to jednak nie te same zegary ponieważ wyraźnie napisałeś że lwów ma cztery zegary!!! a 325 (pierwsze wersje) mają dwa zegary. ale jeśli to nie problem dla Ciebie to prosze Cie o fotke twoich wskaźników z wózka lwów:) beardzo jestem ciekawy jak one wygladająa i jeszcze jedno-mam pytanko ogólne do wszystkich. Jak wstawiacie panowie te mini fotki tu na forum że po kliknięciu na taką nini fotkę zaraz kieruje na stronę ze zdjęciem dużym? napiszczie ktoś jak sie to robi bo wstyd sie przyznać ale nie potrafię tego wykonac*blushing*
Awatar użytkownika
Ursus c-325

Post autor: Ursus c-325 »

Ale ten tłumik ze zdjęcia nie jest wcale taki oryginalny (chociaż taki drogi). Bardziej na oryginał mi pasuje ten:
http://allegro.pl/tlumik-ursus-c-325-i1324590474.html
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

Ursus c-325 napisał/a:
Ale ten tłumik ze zdjęcia nie jest wcale taki oryginalny (chociaż taki drogi). Bardziej na oryginał mi pasuje ten:
http://allegro.pl/tlumik-ursus-c-325-i1324590474.html
No ten to widać, że orginał.
Awatar użytkownika
Wiesiek

Post autor: Wiesiek »

Wiem kolego Marek, że coś dorobione to już nie oryginał.Ale...!
Zdaję sobie sprawę że wytłoczenie takiego detalu w warunkach domowych nie wchodzi w grę. Jednak sądziłem , że może jest jakiś sposób na wyklepanie takiego egzemplarza. Przecież są warsztaty , w których dorabiają jeszcze bardziej skomplikowane elementy blacharskie.
Powiem Wam ciekawostkę: otóż będąc kiedyś na złomie zobaczyłem brytfankę....tak tak, brytfankę kuchenną z fabryki garnków Olkusz, która idealnie, wprost idealnie byłą odzwierciedleniem jednej połówki tego tłumika. Niestety była dziurawa i nie nadawała się do użytku. Z tąd wysnułem wniosek , że może to tłocznia w Olkuszu wykonywała tłumiki do Ursusa ?
. Natomiast odnośnie fotografii tego tłumika to muszę Wam powiedzieć, że ten emaliowany i nowy bardziej przypomina prawdziwy oryginał.Chociaż te spawy naokoło dolnego dekla......sam nie wiem, jeszcze sprawdzę u siebie. Natomiast ten drugi jest już przerabiany, ma odwróconą i wydłużoną końcówkę wylotu.
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

Z tą brytfanką to możliwe he he ...
Dużo rzeczy które były już na rynku dostępne było wykorzystywane do budowy tego ciągnika jak np: wskaźniki, czy nawet reflektory z WFM-ki, tak samo mogło być z tłumikiem...
damber napisał/a:

Pazur jaki wzór napisu na masce będziesz miał:
nr.1 - URSUS 25
nr.2 - URSUS - C 325
nr.3 - ursus C325
Chodzi mi oczywiście o różnice co do wielkości liter i samego symbolu.
Awatar użytkownika
pazur

ja zrobię napis taki sam jak mam w tej chwili na masce bo taki najbardziej mi się podoba no i na zdjęciu na którym sie wzoruję jest taki sam napis wiec tylko i wyłącznie URSUS-25 a pozatym nie chce mi się jeszcze jednego szablonu dorabiać bo to też czasochłonne:D

dzisiaj znowu rozruszałem troche ciągnik bo musiałem odśnieżyć posesje u mnie i u sąsiada:D to już trzecie odśnieżanie tej zimy*zipit*

Obrazek
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

*eek*
Do czego zaczepiłeś pług? Widzę chyba jakiś płaskownik biegnący pod ciągnikiem...
Awatar użytkownika
pazur

tak to jeden z kształtowników 60/40 które lecą od pługa aż pod bolce podnośnika (pod pochwami) a są dwa takie. z lewej strony też jest taki.
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

A jak go podnosisz, masz zrobione wyjście hydrauliczne?
Sory, że tak pytam, ale też coś musze wykombinować na przyszłą zime bo już czuje wstręt do łopaty :D
Awatar użytkownika
pazur

he he he ja też już miałem dość łopaty i wymyśliłem taki prosty w konstrukcji pług i sprawuje sie naprawde wyśmienicie. damber porobie w poniedziałek kilka fotek i wyślę Ci na meila (tylko podaj swojego meila) narazie dodam ze podnoszony jest na linkę w bardzo prosty sposób to wykombinowałem:D i jak najtańszym kosztem bo wiadomo ze hydraulika jest droga w wykonaniu. a frajda z odśniżania jest niesamowita*yes*
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

Ja też nie chce przerabiać hydrauliki, choć nie powiem przydała by mi się momentami np. do wywrotki.
kombi

Post autor: kombi »

z tymi pługami to świetny pomysł
proponuję aby wrzucać fotki takich samoróbek ,a napewno taki podgląd niejednemu z nas się przyda
ja sam po doprowadzeniu swojego TUNINGA zamierzam coś modzić z pługiem na przód ,a z tyłu na podnośniku jakas szufla ,zawsze to się przyda jak nie w zimę to latem [np ziemniaki zakopcować ]*sarcasm*
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

Oglądałem Pazur te zdjęcia które mi przesłałeś i muszę powiedzieć, że fajnie to wykombinowałeś z tą linką.
Ja z początku chciałem zrobić do ciapka dodatkowy układ hydrauliczny z osobnym zbiornikiem. Pompa hydrauliczna miała by być zamontowana na przystawce (zamiast koła pasowego). Tylko problem gdzie zamontować zbiornik oleju no i te przewody hydrauliczne - znowu ciągnik by wyglądał jak choinka *no*
Awatar użytkownika
pazur

dzieki. jak sie to mówi potrzeba matką wynalazkówB) dla mnie miało być tanim kosztem i praktycznie. no i udało mi sie:D dzisiaj znowu "przepaliłem rure" wydechową bo śnieg u mnie sypał cały dzień. odśnieżałem od 13 do 18 z przerwą na obiad:DObrazek

Obrazekps. a do jakiego ciapka chciałeś damber zamontować ten dodatkowy układ hydrauliczny do tego co jest na zdjęciach czy masz jeszcze jednego ursuska? bo widzisz ja musiałem wykombinować tak aby w każdej chwili mozna było go bez problemu szybko odczepić i nic nie musiałem przerabiac w ciągniku. bo to przecież zabytek*hilarious* i nic nie wolno w nim przerabiać*pissed* *yes*
kombi

Post autor: kombi »

jak widzę to już są fotki dzielimy się spostrzezeniami

ale mam wielka PROŚBĘ jak dajecie fotki sprzęta swojego to dawajcie zbliżenia swoich sprzętów [aby było widać rozwiązania ]które zostały przez was wymyślone i wykonane napewno co niektórzy z nas ktorzy planują wykonanie takich udogodnien skorzystają z TEGO
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Post autor: Ursus »

Podpisuje się pod prośbą kombi, ale prośba specjalna do pazura - cyknij trochę fotek takich pod kątem wykorzystania do kalendarza na 2012 rok ;)
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
pazur

Paweł moje zdjęcie w kalendarzu hehe myślisz ze nadawało by sie? *sarcasm* mnie osobiście najbardziej podoba sie to

Obrazek
ODPOWIEDZ