dziekuje za rozdzielacz ,posiadam identyczny a szczegolnie chodzilo mi o pokretlo.u mnie pokretlo sie nieobraca a wjha chodzi w kazda srone bez oporu jakby urwana byla,mysle ze bedzie tam roboty ...*dull*
co do napisu myslalem o zrobieniu w stylu szpaunkow takie jak na motocyklu,zlota farba w miejsce napisu,elastyczna tasma,lakier wlasciwy ,tasme odkleic ,bezbarwny lakier. napis w formie ursus c -325
Kto ma instrukcję i katalog do C-325 z 1963 roku?Można by wtedy podpatrzeć i powiedzieć jaki napis był na końcu produkcji.Ja mam z 60 roku pierwsze wydanie katalogu,potem 62 rok z małymi okrągłymi zegarami i w obu na maskach jest ursus-25.
Na pewno na maskach były stosowane dwa rodzaje oznaczeń tzn. "25" i "C-325". W serii 28 też można było spotkać dwa rodzaje oznaczeń(pomijając czcionke) - "28" i "C-328", ale z czego to wynikało, że raz pisali pełne oznaczenie danego modelu, a raz nie?
[quote]damber napisał/a:
Do Twojego Pazur ten napis pasuje idealnie! W końcu Twój jest chyba najstarszym ciapkiem tu na forum
Damber dobrze że dodałeś słówko "chyba" ponieważ nie kojarzę teraz ale w którymś z tematów przeczytałem ze ktoś tu na forum ma ciapka z roku 59 tylko nie pamiętam kto? a to by oznaczało że jednak mój nie jest najstarszym ciapkiem na forum
Ps. przypomnij mi kolego z którego roku jest Twój 62 czy 63 bo tak dumam i dumam i myślę że jeśli jest z 62 to zgodnie z tym co podpowiadają chrapka instrukcje to powinieneś mieś napis taki jak ja, ale decyzja należeć będzie tylko do Ciebie.
Chrapek przeczytałem Twoją wypowiedz i się lekko zdziwiłem, bo dowiedziałem się z tej wypowiedzi że były trzy różne instrukcje obsługi do każdego rocznika inna. A ja się cieszyłem że w końcu zdobyłem(całkiem niedawno) instrukcję a tu się okazuje że to instrukcja z 62 roku co w ogóle nie odpowiada rocznikowi mojego ciapka..... i teraz muszę ją dalej pogonić i szukać z roku 60. Taki pech to tylko mnie się mógł przytrafić *no*
ps, a do rocznika 61 to też była inna instrukcja? czy nie było?
Pazur mój jest z 62 i faktycznie w instrukcji z tego roku jest napis "URSUS-25", ale można zauważyć, że nie wszystkie zdjęcia są z 62 roku w tej instrukcji. Niektóre zdjęcia są starsze i przedstawiają ciągnik jeszcze z pierwszej serii. Ja jako punkt odniesienia obrałem to, że w moim jest tabliczka znamionowa w języku ang. dlatego też będe robił pełny napis na masce tak jak na tym ciągniku na eksport z tego prospektu co jest u góry.
Ja miałem instrukcję obsługi rok 1960 i do tego katalog części też rok 1960 - ale jako dwie osobne książki. A wydanie na rok 1961 było już połączone - w jednej książce instrukcja i katalog. Teraz trochę żałuję, że się tego pozbyłem
Właśnie zdjęciami nie ma co się sugerować zbytnio. Niekoniecznie były zmieniane. Przykładowo ja miałem jednocześnie w rękach instrukcję do C-325 z 1963 i instrukcję do C-328 z 1964 i 1965 roku. Mam wrażenie że we wszystkich trzech są te same zdjęcia, tylko na masce z piątki jest ósemka zrobiona. A treści są właściwie identyczne.