Jasny dym

Porady i wskazówki remontowe, adresy sklepów, itp.
lucja

Jasny dym

Post autor: lucja »

Witam piszę tylko aby uzyskać jakieś info. Biorę ciągnik na zaciąg i od momentu wbicia biegu z rury wydechowej leci dym ale nie chce wejść na obroty czego to może być przyczyną.

Niemiecki ciągnik
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

RE: Jasny dym

Post autor: Ursus »

Ale on nie odpala?

Takie coś się dzieje?

https://retrotraktor.pl/artykuly/akcja_zetor_1/13.jpg
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
lucja

Witam tak dokładnie tak
Awatar użytkownika
PawOs

Post autor: PawOs »

Wygląda na źle ustawiony zapłon w/g mnie. Może to zmielony klin na którymś kole rozrządu lub walnięta pompa?
lucja

Witam, czyli mówicie , że to zapłon ok popatrzę. A takie pytanie rozrusznik na krótko ładnie kręci, silnik korba obracam luźno. A rozrusznik po wkręceniu kręci słabo. Poprawiłem kable nasmarowałem.

Na tulejki nowe. Tylko ten kabel od uzwojenia co idzie na elektromagnes trochę jest kiepski. Czy to może być przyczyna. Czy rozrusznik już do wyrzucenie bo walczę z nim już kupę czasu. Może przegrzany czy co.
Awatar użytkownika
papiszon

Post autor: papiszon »

W instalacji elektrycznej wszystkie kable i połączenia mają wpływ na prawidłową pracę, a szczególnie przy rozruszniku. Tam płynie bardzo duży prąd i wszelkie luźne połączenia mszczą się. Jeżeli Twój rozrusznik dobrze kręci na krótko, a normalnie źle, to może być wina podpalonych styków w elektromagnesie.
lucja

Dziękuję bardzo za odpowiedź a czy Pan uważa, że to mogło być przyczyną tego, że rozrusznik strasznie się nagrzewał.
Awatar użytkownika
marek

Post autor: marek »

A ten rozrusznik to oryginał? Może po prostu jest za słaby.Przyczyną nadmiernego grzania może być zwarcie wewnętrzne.Komutator w którymś miejscu się nie wypala?Sprawdź czy nie jest wylutowany.
Jeżeli już to sprawny rozrusznik może się lekko nagrzać ale dopiero po długim kręceniu.
lucja

Witam, tak cały czas ten sam. tak jak mówicie Panowie mógł się nie rozzębić będix i dlatego się grzał a efekty są takie, że jest przegrzany.

Moje pytanie czy jak dam stojan do przewinięcia zakładając , że on był przyczyną grzania się rozrusznika to warto czy nie ma sensu. Bo to nic nie zmieni.
makumba

Post autor: makumba »

witam miałem taki sam problem w c 328 i okazało sie za pierścienie były popękane a na dodatek uszczelka pod głowicą i blok
lucja

Nie u mnie wymieniałem pierścienie i uszczelkę pod głowicą.
ODPOWIEDZ