Ładowacz tylny
RE: Ładowacz tylny
Ja swój ładowacz robiłem do dużo większego ciągnika przede wszystkim do ładowania bel (ciężkie prasa zmiennokomorowa waga ok.500-600kg)bo nujn na zetorku z chwytakiem nie dawał rady podnieść. Wideł do obornika jeszcze nie robiłem więc wymiarów zębów nie posiadam .
Damber to podaj te wymiary jak będziesz miał kiedyś chwilę. Fajnie wykonałeś ten ładowacz. Na jaką wysokość max podniesie?
lonus ciekawe czy teownik będzie się chciał wbijać nawet gdy go się zrobi z zaostrzeniem. Chwytaki do obornika w sumie są na wzór tak jakby teownika tylko tam się zaciska. Ile kg obornika bierze się na takim chwytaku np. trolu ?
lonus ciekawe czy teownik będzie się chciał wbijać nawet gdy go się zrobi z zaostrzeniem. Chwytaki do obornika w sumie są na wzór tak jakby teownika tylko tam się zaciska. Ile kg obornika bierze się na takim chwytaku np. trolu ?
Miałem dziś podać Wam wymiary, ale do końca tego tygodnia nie dam rady. Późno wracam do domu i już nie mam siły, aby przejść się do warsztatu. W sobotę może będzie czas, to podam wymiary. Mam jeszcze jedną fotkę z pierwszego podnoszenia:

O teowniku nie pomyślałem. Ścianka minimum 5 mm, to może wystarczy i się nie będzie wyginał.
Od ziemi do dolnej części łyżki było o ile dobrze pamiętam 2,10m. Jak zaczynałem robić ten ładowacz, to miał podnosić na tyle, abym mógł załadować przyczepę z zamkniętymi burtami. Powinno wystarczyć.

O teowniku nie pomyślałem. Ścianka minimum 5 mm, to może wystarczy i się nie będzie wyginał.
Od ziemi do dolnej części łyżki było o ile dobrze pamiętam 2,10m. Jak zaczynałem robić ten ładowacz, to miał podnosić na tyle, abym mógł załadować przyczepę z zamkniętymi burtami. Powinno wystarczyć.
Facebook. old URSUS tractor
To nic się nie dzieję znajdzie się czas to podasz wymiary. Sądząc po zdjęciach to bardzo solidnie to wygląda oby tylko sie dobrze sprawował 
Mi to tylko potrzebny będzie do przewożenia piasku lub ziemi
i okaże się czy zetor da radę 

Mi to tylko potrzebny będzie do przewożenia piasku lub ziemi

Kiedyś widziałem jak facet rozładowywał złom podobnym cudem, ale on miał belkę prostą, na górze bloczek a w zasięgu ręki przyciągarkę od lawety 
Ciapek nie za lekki do czegoś takiego?

Ciapek nie za lekki do czegoś takiego?
Rolnik amator, wiejski mechanizator ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
Nie wiem Wicher czy nie za lekki, to się okaże w praktyce. Szarpałem łyżką całym moim ciężarem i przednich kół nie odrywało od ziemi. Jak przód będzie za lekki to założę obciążniki na koła, a jak i to będzie za mało, to mam jeszcze ten dorobiony obciążnik (ok.40kg) przedniej osi.
Wolę mieć ładowacz na tyle, niż zakładać tura na przód, bo tego raczej by delikatna przednia oś ciapka na dłuższą metę nie wytrzymała.
Wolę mieć ładowacz na tyle, niż zakładać tura na przód, bo tego raczej by delikatna przednia oś ciapka na dłuższą metę nie wytrzymała.
Właśnie tak... Ja też myślałem nad turem dla siebie, bo miałby u mnie zajęcie przy karpinie opałowej, której mam w bród, a lipa tak pół tony pniaka samemu ruszyć 
Ale tur z przodu jakoś mi nie pasuje, bo jednosekcyjny nie odpowiada moim wymaganiom a dwu-trzy sekcyjny za drogi.
Jak miałbym kupować sobie tura za 5 tysięcy to wolałbym kupić jakieś UNHZ, bo zrobi to samo albo i więcej a nie szpeci ciągnika i w codziennych manewrach nie przeszkadza. Poza tym mam mały garaż
Swoją drogą, jeśli Ci się rozwiązanie sprawdzi to może bym skopiował...

Ale tur z przodu jakoś mi nie pasuje, bo jednosekcyjny nie odpowiada moim wymaganiom a dwu-trzy sekcyjny za drogi.
Jak miałbym kupować sobie tura za 5 tysięcy to wolałbym kupić jakieś UNHZ, bo zrobi to samo albo i więcej a nie szpeci ciągnika i w codziennych manewrach nie przeszkadza. Poza tym mam mały garaż

Swoją drogą, jeśli Ci się rozwiązanie sprawdzi to może bym skopiował...
Rolnik amator, wiejski mechanizator ;)
Wszystko zależy od długości zębów i jakości materiału ,w nujnie w chwytaku są zrobione z płaskownika 10x50mm -orginalne się nie gną a jeden mam dorabiany i nie za bardzo *no* ,w chwytak nujna wchodzi do 300kg obornika .Przyjmuje się że, 1m3 obornika waży ok 600-900kg zależy od ilości ściółki , wilgotności i stopnia ubicia.Ewentualnie zęby można zrobić z pręta powiedzmy 20 i wzmocnić go od nasady z dołu powiedzmy płaskownikiem wspawanym na sztorc-najprostsze rozwiązanie B).
Tak jak obiecałem podaję wymiary profili:
-profil 100x100x5 (belka ładowacza) dł. 650mm + dwie blachy 15mm pod czopy.
-profil 100x50x5 (ramię belki) dł. 300mm - sam profil bez ucha zawiasu ładowacza
-profil 100x50x5 (długie ramię ładowacza) dł.900mm - bez ucha do łączenia z ciągnikiem
-profil 100x50x5 (krótkie ramię ładowacza) dł. 440mm
-profil 80x80x5 (poprzeczka łącząca C-owniki) dł. 900mm
To by były wszystkie długości profili zamkniętych jakie zostały użyte do budowy ładowacza.
W przypadku budowy ładowacza pod WŁADYMIRCA T-25 lub ZETORA 25 A/K wymiary mogą się trochę różnić z racji tego, że wysokość punktów przyłączeniowych ładowacza z ciągnikiem od podłoża są inne.
Ładowacz T-190 SKORPION w pełnej gotowości bojowej

-profil 100x100x5 (belka ładowacza) dł. 650mm + dwie blachy 15mm pod czopy.
-profil 100x50x5 (ramię belki) dł. 300mm - sam profil bez ucha zawiasu ładowacza
-profil 100x50x5 (długie ramię ładowacza) dł.900mm - bez ucha do łączenia z ciągnikiem
-profil 100x50x5 (krótkie ramię ładowacza) dł. 440mm
-profil 80x80x5 (poprzeczka łącząca C-owniki) dł. 900mm
To by były wszystkie długości profili zamkniętych jakie zostały użyte do budowy ładowacza.
W przypadku budowy ładowacza pod WŁADYMIRCA T-25 lub ZETORA 25 A/K wymiary mogą się trochę różnić z racji tego, że wysokość punktów przyłączeniowych ładowacza z ciągnikiem od podłoża są inne.
Ładowacz T-190 SKORPION w pełnej gotowości bojowej

Hej damber masz może jeszcze fotki tego ładowacza bo jakoś ich nie widze a chyba wezme sie za takie coś
- bartoxc330
Sam też robię ładowacz na tył tylko podnoszony hydraulicznie. Do jakiego ciągnika będziesz robił?
http://www.retrotraktor.pl/forum/viewth ... rowstart=0 W tym temacie jest fotka w/w ładowacza i parę innych wynalazków :p