RE: c 325 spadek ciśnienia oleju silnika na wysokih obrotah
kolego a skąd odczytałeś takie wartości? bo jeśli z oryginalnego wskaźnika ciśnienia oleju, to pozostaje jeszcze pytanie czy owy wskaźnik prawidłowo pokazuje ciśnienie???
Nie wiem jak w Ursusie jest, ale może śruba regulacyjną trzeba by podkręcić ciśnienie? Pytanie tylko w jakim stanie jest silnik i czy jest tam z czego podkręcać.
Polecam najpierw sprawdzenie jakimś uwierzytelnionym wskaźnikiem. Zanim się nie upewnisz, lepiej nie pracuj ciągnikiem.
Polecam najpierw sprawdzenie jakimś uwierzytelnionym wskaźnikiem. Zanim się nie upewnisz, lepiej nie pracuj ciągnikiem.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
jakie powinno być ciśnienie oleju w silniku?
- chrapek3011
Najlepiej jak jest oryginalny czujnik zrobić redukcje w/g wymiarów gwintu i wkręcić manometr od 385.Oczywiście dobry,u mnie taki służy już kupę lat.Mam dorobione redukcje do różnych silników.A ciśnienie oleju w dobrym silniku 325 to mniej wiecej 1,7-3,5 atm
w moim c-328 na zimnym ma 5 atm cieply np w orce 90 stopni nie schodzi poniżej 2,5 masz sróbe na srodkowej panewce dokręć ja o 0/5 obrotu i bedzie ciśnienie 5-3 atm u mnie po remoncie było cisnienie 8 atm stanowczo za duże więc zmniejszałem a czemu nie trzyma ciśnienia panewki na wale wytarte wał do szlifu i bedzie trzymał . tylko te panewki grubościenne ;/
ja polecam orginalny polski truj wskaźnik do ursusów pokazuje dokladnie cisnienie oleju temp wody + cisnienie powietrza polecam moze swoje kosztuje bo 110 zl ale jestem bardzo z niego zadowolony
ja polecam orginalny polski truj wskaźnik do ursusów pokazuje dokladnie cisnienie oleju temp wody + cisnienie powietrza polecam moze swoje kosztuje bo 110 zl ale jestem bardzo z niego zadowolony
- chrapek3011
Nic dodać nic ująć.Szlif,panewki i pompa też nowa.A trójwskaznik oryginalny polski też polecam.ursus328 napisał/a:
w moim c-328 na zimnym ma 5 atm cieply np w orce 90 stopni nie schodzi poniżej 2,5 masz sróbe na srodkowej panewce dokręć ja o 0/5 obrotu i bedzie ciśnienie 5-3 atm u mnie po remoncie było cisnienie 8 atm stanowczo za duże więc zmniejszałem a czemu nie trzyma ciśnienia panewki na wale wytarte wał do szlifu i bedzie trzymał . tylko te panewki grubościenne ;/