brak iskry na świecy w silniku s101 polmo
brak iskry na świecy w silniku s101 polmo
Brak iskry na świecy -kupiłem silnik na złomie .Po wyczyszczeniu i umyciu stwierdziłem, że silnik nie ma iskry na świecy. Rozebrałem sprzęgło wraz z obudową . pod kołem zamachowym ,które służy też jako magneto jest cewka zapłonowa ,która wygląda na orginalną . Pomierzyłem rezystancję uzwojeń i wynosi uzwojenie pierwotne -0,9 om ,uzwojenie wtórne 4,1 kom . Na przewodzie do przerywacza brak napięcia lub nie wiem czy jest ,bo mogę coś źle mierzyc . Ale na swiecy nie ma napewno. Czy ktoś z kolegów mógłby podpowiedzięc jak zmierzyc to napięcie na przerywaczu, lub co jeszcze mogłem sprawdzic . Nadmienie iż magnesy na kole nie są rozmagnesowane . Przerywacz wyczyszczony ,platynki dobre ,przerwa ustawiona .Silnik ten posiada rozrusznik produkcji DDR od Trabanta , ale też niesprawny , ale to już inna historia ,bo jeszcze się za niego nie zabrałem . A może za wolno kręcę tym silnikiem.Proszę o pmoc ,dziękuje
RE: brak iskry na świecy w silniku s101 polmo
Masz linka do tematu z instrukcjami i tam poszukaj instrukcji do S101.
Musiał byś sprawdzić za pomocą niskiego napięcia z akumulatora lub zasilacza zamiast z magneta w ten sposób sprawdzisz czy masz dobrą cewkę.
Musiał byś sprawdzić za pomocą niskiego napięcia z akumulatora lub zasilacza zamiast z magneta w ten sposób sprawdzisz czy masz dobrą cewkę.
Kolego Roman1313 proszę o podpowiedz jak to mam zrobic .
Zapodaj pare fotek tego iskrownika i magneta, bo nie wiem jak to w srodku wygląda.

Przepraszam , że tak późno podaję te zdięcia .Pomagałem Mamie w remącie kuchni. Może one coś pomogą . ale chyba nie obejdzie się bez przewinięcia cewki . Napięcie z cewki na przerywacz jest bardzo niskie i wynosi 0,3V . Może ktoś wie ile zwoi jest na cewce pierwotnej i wtórnej . Może ktos ma do odsprzedania taka cewkę.
od komara albo wski by tam cewki nie zaadoptował?
Przy motopompach były podobne ale nie wiem czy miały taki sam wymiar. Powinno być jeszcze do kopienia.
Zakupiłem sprawną cewkę do tego silnika ( długo to trwało) i efekty są na świecy jest już iskra ,jasno niebieska . Co teraz ? Jak dalej postępowac ? Po dokładniejszych oględzinach i porównaniu z instrukcją stwierdziłem brak łącznika przepustnicy głównej z regulatorem obrotów . Dziurawy jest też filtr powietrza . Chcę przystąpic do uruchomienia tego silnika . I tu prośba do Was Koledzy . Jak postepowac ,co najpierw sprawdzic ? Wiem iż brak w nim oleju W instukcji jest podany olej Lux 10 lub 7 .Czy jeszcze kupię taki olej ?
Podam Kolegą , może komuś się przyda , rezystancje cewek . Uzwojenie pierwotne 0,86 om , uzwojenie wtórne 2,9 kom, ale trzeba pamietac - mierzyłem miernikiem cyfrowym nie bardzo dokładnym. Popełniałem też błąd w kierunkach kręcenia silnikiem od strony magneta -kierunek lewy to prawidłowy!
Podam Kolegą , może komuś się przyda , rezystancje cewek . Uzwojenie pierwotne 0,86 om , uzwojenie wtórne 2,9 kom, ale trzeba pamietac - mierzyłem miernikiem cyfrowym nie bardzo dokładnym. Popełniałem też błąd w kierunkach kręcenia silnikiem od strony magneta -kierunek lewy to prawidłowy!