Zetor 25 hydraulika
Zetor 25 hydraulika
Wziąłem się za hydraulikę, z powodu takiego, że już zimą wręcz mi zamarzła przy wielkich mrozach, a zamiast oleju była woda wymieszana z olejem, zdjąłem dekiel gdyż chciałem zobaczyć jak to wygląda wszystko w środku, bo pompa jest na zewnątrz, hydraulika już ledwo działała, ledwo podnosił pług już, spuściłem olej, wyczyściłem trochę, wymieniłem węże gdyż stare były spękane, i zalałem świeżym olejem, wnioskowałem, że to mogła być główna przyczyna, że już nie chciał podnosić, wlałem oleju mniej więcej do trybów, trochę więcej jak było na początku, jednak po przeprowadzonym dzisiaj teście, nadal jest tak samo, kiedyś nim podnosiłem na belce sieczkarnie, podniósł po dodaniu gazu, jednak teraz nawet nie chce jej ruszyć, ani przed wymianą ani po, czego może być to przyczyna ?
Na zdjęciach ostatnich dwóch jest pompa, zastanawiam się czy czasem jej nie założyć, zamiast tej co mam, czy to może wina pompy jest, czy jakichś zaworów ? Za bardzo nie ma tam dostępu do niczego, trzeba wszystko demontować.
Obecnie mam zamontowaną pompę polskiej produkcji p7-63A, jednak nie wiem od czego ona jest i szukam, nadal jakichś danych technicznych pompy
https://picasaweb.google.com/Draxters/Hydraulika
EDIT: Znalazłem dane techniczne, Jest to pompa PZ-6,3A, błąd w odczycie
http://www.hydral.com.pl/prod/pz.htm tutaj dane techniczne, może problem w tym, że ta pompa jest słabsza od oryginalnej, dlatego też tak marny udźwig na tym podnośniku ? A czy ktoś wie jakie są obroty na przystawce ?
Na zdjęciach ostatnich dwóch jest pompa, zastanawiam się czy czasem jej nie założyć, zamiast tej co mam, czy to może wina pompy jest, czy jakichś zaworów ? Za bardzo nie ma tam dostępu do niczego, trzeba wszystko demontować.
Obecnie mam zamontowaną pompę polskiej produkcji p7-63A, jednak nie wiem od czego ona jest i szukam, nadal jakichś danych technicznych pompy
https://picasaweb.google.com/Draxters/Hydraulika
EDIT: Znalazłem dane techniczne, Jest to pompa PZ-6,3A, błąd w odczycie
http://www.hydral.com.pl/prod/pz.htm tutaj dane techniczne, może problem w tym, że ta pompa jest słabsza od oryginalnej, dlatego też tak marny udźwig na tym podnośniku ? A czy ktoś wie jakie są obroty na przystawce ?
RE: Zetor 25 hydraulika
Sprawdź może uszczelniacze w siłowniku.Jeżeli pompa ma filtr oleju to może być zapchany..Jak jeszcze podnosił to trzymał czy opadał?Woda w oleju mogła spowodować np,uszkodzenie jakiegoś elementu rozdzielacze lub gładzi cylindra podnośnika. czyli wżery przez co wczesne zużycie uszczelniaczy.
Pług jak był podniesiony to opadał. A może podpowiedź mała od czego tam się zabrać, żeby to wszystko wymontować ? generalnie tam nie ma nawet gdzie ręki wsadzić ^^
Dokładniej opiszę, pług opada gdy wyłączy się pompę, gdy pompa tłoczy olej to po ustawieniu w pozycji transportowej, pług nie opada, dopiero opada gdy wyłączy się pompę, a stosunkowo długo podnosi narzędzie
Dokładniej opiszę, pług opada gdy wyłączy się pompę, gdy pompa tłoczy olej to po ustawieniu w pozycji transportowej, pług nie opada, dopiero opada gdy wyłączy się pompę, a stosunkowo długo podnosi narzędzie
To chyba uszczelniacze w siłowniku.Po prostu pompa uzupełnia przeciskający się bokami olej i siłownik nie opada .Gdy wyłączy się pompą brak uzupełnienia oleju i siłownik opada.Dlatego też długo podnosi.Generalnie gdy siłownik ,nie trzyma" to na 99% uszczelniacz siłownika .1% to rozdzielacz.
Jedynie pozostaje problem demontażu tego siłownika, od góry kompletnie nic nie widać. Trzeba demontować cały plecak żeby go wyjąć czy jest jakiś sposób, jak by ktoś mógł chociaż pokrótce opisać, byłbym wdzięczny.
Wielkie dzięki, teraz zobaczyłem te śruby bo mi zaczep zasłaniał je, zasłania mi pół plecaka, jak będę mieć chwilę to to rozbiorę.
Ta pomka jest z bułgara czyli z wózka widłowego.
Rozkręciłem wszystko, nie mogę jedynie tłoka wyjąć, ciągle coś przeszkadza, a po parunastu minutach kręcenia z sił opadłem, trochę on waży.
Jak przyjrzałem się dobrze, to zawór bezpieczeństwa jest wewnątrz tego czopu tak ? Tam gdzie w jednym z otworów jest kulka, zablokował jej domknięcie sporawy opiłek metalu, co skutkuje 1-2 mm szczeliną, pewnie dlatego nie chciał podnosić i narzędzie opadało, jednak jak mam już wszystko wykręcone to wyjmę już jakoś ten tłok i pojadę chociaż niech go sprawdzą razem z rozdzielaczem czy wszystko jest ok.
Jak przyjrzałem się dobrze, to zawór bezpieczeństwa jest wewnątrz tego czopu tak ? Tam gdzie w jednym z otworów jest kulka, zablokował jej domknięcie sporawy opiłek metalu, co skutkuje 1-2 mm szczeliną, pewnie dlatego nie chciał podnosić i narzędzie opadało, jednak jak mam już wszystko wykręcone to wyjmę już jakoś ten tłok i pojadę chociaż niech go sprawdzą razem z rozdzielaczem czy wszystko jest ok.
To masz przyczynę ,ale uszczelniacze też wymień przy okazji.Swoją drogą przyjrzyj się dokładnie skąd ten metal pochodzi ,bo tam nie powinno nic takiego być.
Jak najbardziej chcę uszczelniacze wymienić, jak zrobić to raz i mieć spokój, jedynie ten siłownik muszę jeszcze jakoś wyjąć i wyczyścić dokładnie dół plecaka, a te opiłki to wydaje mi się, że jeżeli pompa jest u mnie zewnątrz, to może oryginalna się wysypała, to pewnie olej zlali, pompę wyciągnęli na zewnątrz i z powrotem wlali stary olej wraz z "niespodzianką". Mam nadzieję, że to wina jest tego zaworu, jak go teraz rozkręciłem to magnesem wyciągnąłem jeszcze parę sztuk takich opiłków. Teraz już złożony i gotowy do montażu.
Na ten moment najgorsze jest wyjęcie tego tłoczyska, tak by niczego nie uszkodzić.
Oczywiście dzięki Marek i Andrzej za pomoc.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Siłownik wyciągnięty i rozkręcony, uszczelniacze jutro muszę kupić i ten gumowy, mama nadzieję, że taki dostanę.
W zaworze suwakowym nie wyczuwam żadnych luzów, jednak jest możliwość przekręcenia go(1/4 obrotu w lewo/prawo), czy tak jest normalnie, czy to objaw jakiejś nieszczelności, bądź niedokręcenie jakiejś śruby ?
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Niestety, uszczelniaczy takich nie mają w sklepie, czy ktoś z Was wymieniał ten gumowy uszczelniacz, albo zna firmę która była by skłonna to dorobić ? Pierścienie myślę, że jeszcze może gdzieś znajdę.
Na ten moment najgorsze jest wyjęcie tego tłoczyska, tak by niczego nie uszkodzić.
Oczywiście dzięki Marek i Andrzej za pomoc.
Siłownik wyciągnięty i rozkręcony, uszczelniacze jutro muszę kupić i ten gumowy, mama nadzieję, że taki dostanę.
W zaworze suwakowym nie wyczuwam żadnych luzów, jednak jest możliwość przekręcenia go(1/4 obrotu w lewo/prawo), czy tak jest normalnie, czy to objaw jakiejś nieszczelności, bądź niedokręcenie jakiejś śruby ?
Niestety, uszczelniaczy takich nie mają w sklepie, czy ktoś z Was wymieniał ten gumowy uszczelniacz, albo zna firmę która była by skłonna to dorobić ? Pierścienie myślę, że jeszcze może gdzieś znajdę.
Zamki pierścieni schodzą się prawie na zero, rys na cylindrze nie ma, dzisiaj rano wszystko już złożyłem, guma jest zużyta, ale jak pojechałem do sklepu, to powiedzieli, że jedynie mogą dorobić taką i zaśpiewali 140 zł + VAT za to i złożyłem na tej starej gumie, nie jest źle, ale i nie jest jak być powinno, ale zdecydowanie po tym przeczyszczeniu lepiej podnosi, teraz będzie mi ciągnik potrzebny i musiałem już go składać, ale jak byś mógł podaj link do tego sklepu w Koninie, cena 46 zł+ KW jest przystępna, a nie 140 + VAT, a zamówił bym sobie wtedy na spokojnie tą gumę, a jak będę miał chwilę to bym sobie to zrobił, teraz to jest chwila roboty jak wiem co i jak 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Takie pytanie jeszcze, szukałem w instrukcji czeskiej i tłumaczyłem niektóre zwroty, ale nic nie znalazłem, czy ktoś wie jaką wydajność ma oryginalna pompa Zetora, bo ciśnienie na tłoku jest 40 atm, a zawór bezpieczeństwa jest ustawiony na 75 atm ? Tak coś wyczytałem z tej instrukcji, a translatory kiepsko tłumaczą.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Rozebrałem dzisiaj drugi raz, co się okazało - śruba ustalająca zawór bezpieczeństwa poluzowała się, dokręciłem ją tak jak było i znowu - podniósł 2 razy i koniec, tak więc problemem jest zawór - mam zamiar wsadzić podkładki pod tą śrubę co blokuje czop, co uniemożliwi luzowanie jej, myślę, że powinno zdać to egzamin, ale znowu trzeba rozbierać :/

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Takie pytanie jeszcze, szukałem w instrukcji czeskiej i tłumaczyłem niektóre zwroty, ale nic nie znalazłem, czy ktoś wie jaką wydajność ma oryginalna pompa Zetora, bo ciśnienie na tłoku jest 40 atm, a zawór bezpieczeństwa jest ustawiony na 75 atm ? Tak coś wyczytałem z tej instrukcji, a translatory kiepsko tłumaczą.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Rozebrałem dzisiaj drugi raz, co się okazało - śruba ustalająca zawór bezpieczeństwa poluzowała się, dokręciłem ją tak jak było i znowu - podniósł 2 razy i koniec, tak więc problemem jest zawór - mam zamiar wsadzić podkładki pod tą śrubę co blokuje czop, co uniemożliwi luzowanie jej, myślę, że powinno zdać to egzamin, ale znowu trzeba rozbierać :/
Podepnę się do tematu, gdyż nieco wiąże się z pierwszym postem. Mianowicie po ostatnim deszczowym okresie sprawdzałem poziom oleju hydraulicznego i po wykręceniu bagnetu przez otwór wypłynęło sporo "majonezu". Jest go cały plecak. Nie mogę dojść przyczyny, którędy dostało się tyle wody. Proszę o sugestie użytkowników, którzy praktycznie rozbierali podnośnik i dostrzegli jakieś mankamenty uszczelnienia. Dodam, że jeszcze w czerwcu było wszystko ok.
ja miałem bagnet luźny, tj. nie wykręcany itp. tylko luzem ktoś go wkładał, więc stąd tu mnie była ta woda, z racji, że bagnetu i tak nie było, bo (moim zdaniem) wpadł między tryby, gdyż był po prostu "zjechany", więc wkręciłem teraz krótką śrubę, a pod nią narazie uszczelkę gumową, nie mam w domu miedzianej, natomiast pod śrubę od wlewu, dałem podkładkę miedzianą, ale to akurat w moim przypadku było ewidentnie wiadomo którędy ta woda się dostawała, jak byś miał pytania i chciał na szybko odpowiedzi, to pisz na gg, zawsze jestem na zaraz wracam, więc statusem się nie sugeruj 

Bagnet jest w porządku, korek wlewu też. Nurtuje mnie sprawa odpowietrzenia zbiornika hydrauliki. Teoretycznie powinno być przy tak dużych zmianach poziomu oleju w czasie podnoszenia i opuszczania. Taki punkt jest jedynym możliwym miejscem dostania się wody w moim przypadku. Co spełnia rolę odpowietrznika?
Na temat odpowietrznika, zastanawiałem się gdy zakręcałem otwór od bagnetu, u mnie on służył chyba jako odpowietrznik, ale wszystko jest ok, tak więc powietrze dostaje się w inny sposób, jedynie gdzie mi przychodzi do głowy to szczeliny przy ramionach i pod deklem nie mam uszczelki, olej nie wycieka tu, ale może powietrze dostaje się jakoś w ten sposób, za bardzo nie ma gdzie się tam dostać woda gdy otwory od góry są szczelne, od dołu/boku kapał by Ci olej, więc tam nie ma odpowietrznika.