RE: Kosiarka konna K-1,4

Tutaj relacjonujemy tylko przebieg prac restauracyjnych naszych ciągników i maszyn, a wszelkie porady itd. opisujemy w dziale Porady i wskazówki
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Post autor: Ursus »

Łożyska są raczej znormalizowane. Spróbuj podjechać do jakiegoś sklepu rolniczego i podpytaj.
Jak nie będzie takiego samego, to może jest możliwość małej modyfikacji pod inny rozmiar łożyska?

Od czego to jest łożysko?
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
marek

Post autor: marek »

Może być nakręcane bo pracuje tylko w jedną stronę.Ale zobacz czy nie ma jakiegoś dodatkowego zabezpieczenia w postaci np. wkręcanego lub wbijanego poprzecznego klina ,żeby przy cofaniu nie odkręcało się.Chyba że przy kole napędzającym jest sprzęgło jednokierunkowe.
Awatar użytkownika
Rolnik122894

Post autor: Rolnik122894 »

Spróbuj włożyć to łożsyko do jakiegoś pojemnika i zalać benzyną.
Ja zrobiłem tak z łożyskiem od prądnicy choć było troche mniej rdzy.
Wyciągnąłem je na drugi dzień i było jak nowe. Spróbuj może to coś da.
Awatar użytkownika
Bolszewik

Post autor: Bolszewik »

A może na złomownicy znajdziesz w lepszym stanie łożyska. Ja wiem że to półśrodek, ale jeśli nigdzie nie znajdziesz to może być niezłe rozwiązanie.

Też mam taką kosiarkę sprawną, ale nie używaną od kilku lat. Chyba trzeba by do niej zajrzeć i oblać wszystko olejem dla konserwacji.
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale po polsku.
T-25
bolszewik@retrotraktor.pl
ODPOWIEDZ