ściąganie koła zamachowego Zetor 25
ściąganie koła zamachowego Zetor 25
witam, właśnie wymieniam wał i panewki tylko jest problem, nie mogę ściągnąc koła zębatego w Zetorze 25, odkręciłem śrubę i ... nie chce zejśc, jak to najlepiej zrobic?
RE: ściąganie koła zamachowego Zetor 25
Jak nie masz pojęcia to lepiej nie radź koledze źle...miodzio napisał/a:
na 2 łomy i cały czas w koło uderzaj łomem
A jak to zrobić? Ściągacz jest od tego.
Skąd jesteś? To użyczę swojego.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Jak mawia każdy stary majster ,,bez mesla i młota to ch...j nie robota":D
A tak na poważnie to jak radzi Ursus ,ewentualnie podgrzej .Oczywiście z umiarem.
A tak na poważnie to jak radzi Ursus ,ewentualnie podgrzej .Oczywiście z umiarem.
Fakt, może i nie obejdzie, ale my przerabialiśmy ten temat.miodzio napisał/a:
bez mądrości ursus-a sie nie obedzie jak w każdym poście heh*zipit*
Można walić młotem, ale uszkodzisz wał. Wybór należy do Ciebie.
Tak się powinno ściągać koło zamachowe. Nie było podgrzewane, nie było nawet jednego stuknięcia młotkiem.
Poszło jak masło

http://www.youtube.com/watch?v=vLeYrFkpkuQ
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
dziękuję, spróbuję *yes*
porządny ściągacz do koła , zajmuje mi to 6 minut
w fabrycznym napinasz kluczem 36 środkową śrubę i 1,5 kg młotkiem uderzasz żeby drgnęło , uwaga - nie odkrecaj nakretki wąłu zupełnie - bo czasem koło zeskakuje i może spaść - niech jest luz ok cm , ale ze 3 zwoje się trzyma co najmniej
miodzio , samemu z 2 łomami i stukaniem raczej nie da rady , trzeba w 3 osoby i do tego równomiernie napinać , przy tym istnieje szansa zniszczenia czegoś przy okazji - bo uderzać należałoby w czop wału nie koło zamachowe
w fabrycznym napinasz kluczem 36 środkową śrubę i 1,5 kg młotkiem uderzasz żeby drgnęło , uwaga - nie odkrecaj nakretki wąłu zupełnie - bo czasem koło zeskakuje i może spaść - niech jest luz ok cm , ale ze 3 zwoje się trzyma co najmniej
miodzio , samemu z 2 łomami i stukaniem raczej nie da rady , trzeba w 3 osoby i do tego równomiernie napinać , przy tym istnieje szansa zniszczenia czegoś przy okazji - bo uderzać należałoby w czop wału nie koło zamachowe
My z ojcem zdejmowaliśmy koło zamachowe we dwóch w c-355 klinami i łomami. Delikatnie wbijaliśmy kliny między koło zamachowe a blok silnika i pomagaliśmy sobie trochę łomami. Koło zeszło bez uszkodzeń, blok też nie tknięty
Zgadza się, ale koło zamachowe w Zetorkach jest lekko mówiąc, specyficzne 

W końcu to ty jesteś w remontowaniu Zetorków specem, no nie?*sarcasm*
Mój tato tak, ja się dopiero uczęBizonek napisał/a:
W końcu to ty jesteś w remontowaniu Zetorków specem, no nie?*sarcasm*

dzięki za pomoc w temacie, dziś próba