Nową sekcja do pompy wtryskowej s301D
Nową sekcja do pompy wtryskowej s301D
Poszukuję punktu sprzedaży nowej sekcji pompy wtryskowej do silnika S301D. Może ktoś wie gdzie można te części kupić. Proszę o odpowiedź. Dziekuję.Czesław.
- chrapek3011
RE: Nową sekcja do pompy wtryskowej s301D
Sklep Andorii albo jakaś firma zajmująca się produkcją bądz też naprawą aparatury paliwowej do diesli.Element pompy o tym symbolu musisz szukać:FPE4a-6.Jak ja coś znajdę to dam znać.Sekcji w ofercie Andorii nie znalazłem,za to nowa pompa kosztuje około 450zł
Andoria ma w ofercie sekcje do S301D tylko nie ma jej na stronie internetowej.Wiem bo ostatnio kupowałem w Andorii.Zadzwoń do nich najlepiej a miła pani ci powie czy jest czy nie ma.Koszt takiej sekcji to 48zł.
P.S.
Podczas zakładania zachowaj ostrożność,łatwo ją uszkodzić.*yes*
P.S.
Podczas zakładania zachowaj ostrożność,łatwo ją uszkodzić.*yes*
Dziękuję za szybką i miłą odpowiedź. Tomek kupiłem od tego pana z Allegro głowicę ,pompę wtyskową i cylinder(zużyty) Osłonę na głowicę ma mi przysłać. Okazuje się ,że najlepiej jest mieć w swoim podręcznym warsztacie przyrząd do ustawiania zapłonu i przyrząd do sprawdzania wtryskiwaczy. Z tym pierwszym nie będzie problemu . Gorzej z tym drugim. Może uda mi się samemu zrobić tylko nie wiem jak. Pozdrawiam .Cz.
- chrapek3011
Przyrząd do ustawiania wtrysków zrób sobie z dobrej pompy właśnie z eSa.Na wyjściu do wtrysku dajesz trójnik,dokładny manometr(ja mam akurat do 300 MPa)jakaś podstawa do tego własnej konstrukcji z rączką do pompowania,zbiorniczek na ropę mam od 360 od płynu hamulcowego.Nie mam tylko jednej rzeczy a mianowicie zaworu odcinającego do sprawdzania czasu spadku ciśnienia.Ale do samego sprawdzania i regulacji w zupełności wystarcza.Życzę przyjemnego rzezbienia i pozdrawiam.
Ja z ustawieniem wtrysku byłem u gościa który ma taką aparaturę mieszka ode mnie 5 km.Zapłaciłem za ustawienie 8 zł nie opłacało mi się kombinować z własnym patentem.
Ciśnienie na wtrysku ustaw sobie na 130atm(13MPa).
Pozdro. Czesiek.
Ciśnienie na wtrysku ustaw sobie na 130atm(13MPa).
Pozdro. Czesiek.
- chrapek3011
Co to za aparatura...Próbnik wtryskiwaczy PRW-2 lub PRW-3.Zrobiłem to dlatego,że robię dużo dla ludzi.Czasami nie ma czasu jezdzić po mechanikach i ustawiać wtryski.A jest to zrobione z tego co miałem pod ręką w warsztacie.Tylko manometr kupiłem nowy.I porównywaliśmy moje regulacje z oryginalnym próbnikiem i się nie myli z tolerancją 0,1-0,2 Atm.Tak więc czasami warto poświęcić trochę czasu do doposażenia swojego warsztatu.Pozdrawiam.
Sławek czemu tak się zjeżyłeś nie negowałem twojego patentu do sprawdzania ciśnienia bardzo dobrze że masz taką samoróbkę pochwalam to.Jeżeli działa to bardzo fajnie.*tup*
- chrapek3011
Stary,nie jeżę się.~oman,może Czesiek ma żyłkę do majsterkowania i sobie coś takiego wykombinuje.Pozdrawiam.
A mógłbyś wrzucić parę fotek tego przyżadu? Sam bym takie coś zmajstrował. Przydatna sprawa
sam bym w zimie w swoim esie wyregulowal wtrysk 

- chrapek3011
Jeszcze się nie nauczyłem dodawać zdjęć.Do wykorzystania na próbnik najlepiej nadaje się pompa od S-60 lub S-320.Manometr najlepiej nowy i dokładny. Minimum do 300atm.Zbiorniczek i rurki,trójnik.Trzeba wykonać podstawę z rączką do pompowania.Trochę pomyślunku i zrobione.
Witam.
Mam na zbyciu taki przyrzad fabryczny,polski nie wiem jaki typ,bo nie mam mozliwosci zajrzenia w tej chwili.(Dosc duza aluminiowa obudowa,duzy manometr -okolo 20-25 cm srednicy umocowany pod katem 45 stopni.
Nie wiem na ile dokladny,(mam drugi , Bosch ktorego uzywam.)
Probnik ten kupilem w celu wymontowania pompy wtryskowej z przeznaczeniem do silnika stacjonarnego,ale okazalo sie ze wspomniana pompa nie ma listwy i zebnika do regulacji dawki paliwa i temat umarl...
Jesli ktos zainteresowany posiada pompe wtryskowa i wtryskiwacz do Deutz MAH-914,916 lub ARAN jestem zainteresowany zamienic.
Mam na zbyciu taki przyrzad fabryczny,polski nie wiem jaki typ,bo nie mam mozliwosci zajrzenia w tej chwili.(Dosc duza aluminiowa obudowa,duzy manometr -okolo 20-25 cm srednicy umocowany pod katem 45 stopni.
Nie wiem na ile dokladny,(mam drugi , Bosch ktorego uzywam.)
Probnik ten kupilem w celu wymontowania pompy wtryskowej z przeznaczeniem do silnika stacjonarnego,ale okazalo sie ze wspomniana pompa nie ma listwy i zebnika do regulacji dawki paliwa i temat umarl...
Jesli ktos zainteresowany posiada pompe wtryskowa i wtryskiwacz do Deutz MAH-914,916 lub ARAN jestem zainteresowany zamienic.
- chrapek3011
To będzie na bank próbnik PRW-3.Dobry sprzęt,polecam.
Wyslij fotki do administratora lub moderatorów to wstawia,bo sam jestem ciekaw jak to samemu zrobić.chrapek3011 napisał/a:
Jeszcze się nie nauczyłem dodawać zdjęć.Do wykorzystania na próbnik najlepiej nadaje się pompa od S-60 lub S-320.Manometr najlepiej nowy i dokładny. Minimum do 300atm.Zbiorniczek i rurki,trójnik.Trzeba wykonać podstawę z rączką do pompowania.Trochę pomyślunku i zrobione.
- chrapek3011
Akurat tego przyrządu nie mam zdjęć.Nigdy nawet nie pomyślałem,że ktoś byłby zainteresowany to zobaczyć.W najbliższym czasie coś zrobię.
W RSP do ustawiania wtryskiwaczy mieliśmy coś takiego.Do zbiorniczka wlewało się ON i podłączało badany wtryskiwacz.Do C 330 była redukcja gdyż był przystosowany do ustawiania w C 360.Wielokrotnie ciągnąc za dźwignię powodowało się wytworzenie przez pompę ciśnienia potrzebnego do otwarcia wtryskiwacza.Ciśnienie to było obserwowane na zegarze ( min. 200 atm. im na wyższe ciśnienie i większa średnica tarczy tym pomiar dokładniejszy) i ustawiane na wtryskiwaczu wedle potrzeby.Sprawdzało się też wizualnie czy wtryskiwacz dobrze rozpyla lub konieczna jest wymiana końcówki.Pompa była jedno sekcyjna okrągła chyba od esa.
Wydaje mi się że taki przyrząd można wykonać z dowolnej pompy nawet wielosekcyjnej tylko trzeba usunąć i zaślepić zbędne sekcje a zamiast dźwigni obracać wałkiem przy pomocy korbki.Miałem coś takiego sobie zrobić z pompy od merca,ale nie mam czasu i potrzeby ,choć zdobyłem już taką pompę.Może kiedyś zrobię.Zablokowała mnie też niemożność zdobycia odpowiedniego ( z dużą tarczą)manometru.
Schemat przyrządu z RSP.

Uploaded with ImageShack.us
Wydaje mi się że taki przyrząd można wykonać z dowolnej pompy nawet wielosekcyjnej tylko trzeba usunąć i zaślepić zbędne sekcje a zamiast dźwigni obracać wałkiem przy pomocy korbki.Miałem coś takiego sobie zrobić z pompy od merca,ale nie mam czasu i potrzeby ,choć zdobyłem już taką pompę.Może kiedyś zrobię.Zablokowała mnie też niemożność zdobycia odpowiedniego ( z dużą tarczą)manometru.
Schemat przyrządu z RSP.

Uploaded with ImageShack.us
- chrapek3011
Dokładnie taki patent mam.On swoją konstrukcją przypomina oryginalny próbnik typu PRW-2.
Dzięki za super rysunek. Pomagajmy sobie wzajemnie . zawsze coś w glowie zostanie. I Polska się rozwija, co najwazniejsze! Pozdrawiamwsztstkich .Czesław.
Pomyślałem sobie w temacie manometru z dużą skalą ,że przecież można by wykorzystać wysokociśnieniowy manometr od butli tlenowej tylko umieścić go na tle dużej tarczy np.15-20 cm i przedłużyć wskazówkę.Przenieść skalę z małej na dużą tarczę.Małą można zostawić.Jak wam się to podoba?Ja nie mogłem znaleźć odpowiedniego fabrycznego manometru.Nie wiem czy teraz nie pokuszę się sam o zrobienie przyrządu do badania wtryskiwaczy bo pomysłu tego zaniechałem dość dawno a wy mi go odświeżyliście.B)
Mam pytanie do adminów.Może by zrobić temat np.,,zrób to sam" w którym można by pokazywać urządzenia wymyślone przez forumowiczów które mogą się przydać innym?
Mam pytanie do adminów.Może by zrobić temat np.,,zrób to sam" w którym można by pokazywać urządzenia wymyślone przez forumowiczów które mogą się przydać innym?
- chrapek3011
Witam.Jestem jak najbardziej za.Pozdrawiam.