c 325
RE: c 325
Wybaczcie, że się wtrącę. @bossmann, widziałem, że rozbierałeś regulator napięcia (zdjęta pokrywa). Jeśli nie chcesz mieć z nim kłopotów, to odpowiednio go zamknij. Przed przykęceniem pokrywki, włóż go na kilka/naście minut do piekarnika nagrzanego do 50 st.C i szybko zamknij. Wtedy będziesz miał pewność, że nie dostanie się do niego wilgoć (nawet z powietrza) i w przyszłości nie zrobi się żadne zwarcie w uzwojeniu.*pray*
Dzieki.forum jest po to by pisal kazdy kto cokolwiek ma do powiedzenia i niema mowy o wtracaniu sie....wlanie go skrecilem bo uszczelka mi sie zapodziala,ale moja zona znalazla ja wiec od razu postanowilem zlozyc do kupy. dzieki za podpowiedz.
Dobrze, że się wtrącasz, bo ja na przykład tego nie wiedziałem, pomijając fakt, że plomby na reglu też nie są do ozdoby...
Facebook. old URSUS tractor
Damber wlasnie o ten pret mi chodzi i o te zagiecie. patrzac na ten pret i zaczynajac od mocowania przy manetce gazi recznego to idzie prosto ( 000 ) milimetrow potrm zgiecie w dol (000) mm potem znow prosto ( 000 ) mm. Te wymiary mnie interesuja.
Od manetki do gięcia(sam pręt - nie liczę tego pręta 4-kątnego) jest 15 mm. Następnie w dół, ale pod pewnym kątem, bo cięgło nie idzie w pionie na dół tylko jest trochę pochylone - to jeszcze muszę zmierzyć, a następnie prosto od drugiego gięcia aż do końca pręta(bez tego 4-kątnego pręta, który służy do regulacji długości cięgła) jest 280 mm.
Bossman, ja mam inne cięgno gazu. W moim regulacja długości cięgna fabrycznie była tylko przy pompie.

Jeśli Ci to coś pomoże, to długość tego krótkiego kawałka wynosi 130 mm, a tego długiego 280 mm. Cała długość od sworznia pompy do sworznia dźwigienki gazu ma 470 mm.

Jeśli Ci to coś pomoże, to długość tego krótkiego kawałka wynosi 130 mm, a tego długiego 280 mm. Cała długość od sworznia pompy do sworznia dźwigienki gazu ma 470 mm.
ok.pomoze napewno.przejzalem wszystkie zdkecia z forum c 325 i mniejwiecej tak jak na moim rysunku wygladalo ale zdjecie i wymiary pomoga. dziekuje.

moje ciegielka gazu sa nieco zmodyfilowane jak widac na obrazkach.ciegielko musi byc zgiete bo w ten sposob omija skrzynke nazedziowa, ja porownywalem zdjecia i kozystajac z podpowiedzi Dambera zrobilem wygiecie 100mm 100mm i 280 mm. porownojac z dlugoscia starego elemetu dlugosci sie zgadzaja. (chyba zeby jeszcze ktos cos podpowiedzial) to zmienie.

musze jeszcze te regulacje dorobic.

tu widzimz ciegielko gazu i pompe ,cieglo niejest przykrecone do tego motylka na pompie ,a o ten ruchomy motylek mi chodzi ,mianowicie otwor w nim jaka ma srednice i grubosc tego motylka ? niemam mozliwosci inaczej sprawdzic wiec prosze jak ktos ma taka pompe i gdzies na polce i mozliwosc sprawdzenia to pisac ,.... dzieki.
Moze ktos sie skusi i podpowie.

moje ciegielka gazu sa nieco zmodyfilowane jak widac na obrazkach.ciegielko musi byc zgiete bo w ten sposob omija skrzynke nazedziowa, ja porownywalem zdjecia i kozystajac z podpowiedzi Dambera zrobilem wygiecie 100mm 100mm i 280 mm. porownojac z dlugoscia starego elemetu dlugosci sie zgadzaja. (chyba zeby jeszcze ktos cos podpowiedzial) to zmienie.

musze jeszcze te regulacje dorobic.

tu widzimz ciegielko gazu i pompe ,cieglo niejest przykrecone do tego motylka na pompie ,a o ten ruchomy motylek mi chodzi ,mianowicie otwor w nim jaka ma srednice i grubosc tego motylka ? niemam mozliwosci inaczej sprawdzic wiec prosze jak ktos ma taka pompe i gdzies na polce i mozliwosc sprawdzenia to pisac ,.... dzieki.
Moze ktos sie skusi i podpowie.
Może ktoś koledze pomoże, bo ja niestety mam to inaczej rozwiązane.
Ostatnio skupiam się na dorobieniu tego (gazu).... DAMBER porównujac zdjecia i yt i inne dostepne zròdla to doszedłem do ,a raczej zauwazyłem że na Twoim zdjeciu gaz reczny sprzezony jest z gazem noznym na stałe co uniemożliwia dawanie gazu noga no chyba że reczny też bedzie w ruchu.

Myślałem nad kwadratowymi uchwytami ale do ciapka wedle mojego uznania okragle pasuja,nie jak w orginale ,ale cóż.... *yes*

Myślałem nad kwadratowymi uchwytami ale do ciapka wedle mojego uznania okragle pasuja,nie jak w orginale ,ale cóż.... *yes*
Okrągłe też dobrze wyglądają, a przede wszystkim są ładnie wykonane.
Co do moich, to na tym foto:

faktycznie może to wygląda na sztywne połączenie gazu ręcznego z nożnym, ale tak nie jest. Przesuwając dźwignię ręcznego wraz z nią pedał gazu przesuwa się w dół, a jak nacisnę nogą na pedał gazu to dźwignia ręcznego stoi w miejscu - wszystko działa jak w oryginale.
Co do moich, to na tym foto:

faktycznie może to wygląda na sztywne połączenie gazu ręcznego z nożnym, ale tak nie jest. Przesuwając dźwignię ręcznego wraz z nią pedał gazu przesuwa się w dół, a jak nacisnę nogą na pedał gazu to dźwignia ręcznego stoi w miejscu - wszystko działa jak w oryginale.
Małe detale a roboty co nie miara. zdjecia przedstawiające cięgiełka niezdaly egzaminu , chcąc zrobic je na tych walcach 10 mm trzebaby zeszlifowywacć cześć orginalna ursusa a takiego barbarzyństwa sie nie podejme i robie na nowo na grubszej stali.
Musiał byś zrobić z pręta fi 16mm, to powinno wystarczyć, a jak tam otwory w dźwigience? Ja miałem już tak wyrobione, że zamiast otworu były fasolki
Więc otwory zaspawałem i wierciłem na nowo, żeby nie było luzu.

Nie rób tutaj bałaganu takimi pierdołami
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
- dominik5211
to do maszyny tynkarskiej prawdopodobnie pft g4 lub putsmeister, jeśli nowe to z 1000 zl warte
Teraz i ja zacznę ten temat pilniej śledzić 

Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Ładnie.
Ja musiałem niestety kupić nowy, bo stary był za bardzo zniszczony
Ja musiałem niestety kupić nowy, bo stary był za bardzo zniszczony