reinkarnacja sama w cudeńko-porady

Ciągniki wykonane własnoręcznie, ale na głównych podzespołach mających ponad 25 lat. Forum na okres próbny - proszę zapoznać się z Regulaminem.
Awatar użytkownika
ColT_man

reinkarnacja sama w cudeńko-porady

Post autor: ColT_man »

siema na tym filmiku widać mojego sama :) http://www.youtube.com/watch?v=3cZ4KwH- ... ZStibWmndw w bliskiej przyszłości chcę go mocno przerobić *sarcasm* może macie jakieś ciekawe porady, sugestie ? liczę na waszą pomoc bo nie wiem za co się zabrać *rofl* tyle muszę zrobić... tzn. oświetlenie, hydraulika, rozrusznik, alternator, może jakąś maskę, konkretne siedzenie i porządny tylny zaczep. co wy na to ? ? ? *comfort*
Awatar użytkownika
Bolszewik

RE: reinkarnacja sama w cudeńko-porady

Post autor: Bolszewik »

1. Zanim zrobisz oświetlenie pytanie do czego je przymocujesz skoro nie masz maski, chyba że na "rogach" jak w C-360. Ewentualnie lampy na błotnikach jak w koparkach. Instalacje elektryczną kup sobie w gotowej wiązce od C-330 lub C-360 i dostosuj. Koniecznie załóż alternator zamiast prądnicy (instalacja wymaga wtedy niewielkiej modyfikacji).

2. Hydraulika polecam rozdzielacz i siłownik od T-25 proste, tanie, dość mocne i niezawodne. Pompa do hydrauliki taka którą da się napędzić paskiem klinowym, bo zapewne tak właśnie będziesz chciał zrealizować jej napęd.

3. Rozrusznik do tego silnika jest drogi i rzadko spotykany, może warto rozważyć założenie rozrusznika na sprzęgło. Nie wiem jakie je masz i czy da się w twoim przypadku taki zabieg zrobić. Na pewno jednak przy takim rozwiązaniu silnik nie zapali bez użycia odprężnika.

4. "może jakąś maskę ...." Przynajmniej osłony na te paski klinowe itd. Z pewnością z maską prezentował by się lepiej nie ma co do tego wątpliwości.

5. Siedzenie nowe około 250 zetów, podobno warto zainwestować we własną d.... *flower*

6. Zaczep zrobić lub wygrzebać na złomownicy.

Powodzenia w pracach *tup*
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale po polsku.
T-25
bolszewik@retrotraktor.pl
Awatar użytkownika
ColT_man

i to mi się podoba. :p Instalację mam pociągniętą od C-330. Lampy będą na rogach. Alternator już mam nowy ojciec mi załatwił i rozrusznik od 126p ponoć daje rade... co do siedzenia to się w pełni z tobą zgadzam :) na tym od kosiarki siedzi się jak na wytrząsarce. xD Też myślałem nad hydrauliką od T-25 odłożę kasę na następny miesiąc i idę z pracą na przód :) a maskę na koniec mu doprawię. *annoy* Dzięki za szybką odpowiedź. Pozdrawiam *rofl*

kurde... Idzie zima... może ktoś z was ma jakiś projekt na pług do śniegu ??? przydał by mi się dobre by było jak by był podnoszony za pomocą linki stalowej na korbę albo coś o_O nie wiem zobaczy się... co mam dostępne w domu :)
darius

Post autor: darius »

kurde... Idzie zima... może ktoś z was ma jakiś projekt na pług do śniegu ??? przydał by mi się dobre by było jak by był podnoszony za pomocą linki stalowej na korbę albo coś o_O nie wiem zobaczy się... co mam dostępne w domu :)

Znajomy miał przy samie pług podnoszony za pomacą kolumny kierowniczej od żuka.
Awatar użytkownika
ColT_man

Hmmm... Dobra sprawa ;) ale sugerując się kosztem chyba na korbę zrobię *rofl* a kształt może mieć płaski "l" czy musi mieć "C" ? ? ? o_O
Awatar użytkownika
SEBRIGHT

Post autor: SEBRIGHT »

Jeśli chodzi o pług do śniegu polecam lekturę tego tematu:
http://www.retrotraktor.pl/forum/viewth ... rowstart=0
Projektów do podglądnięcia jest cała masa.
Zetor 25K - 1953; Dolpima PS290 - 1988 (chyba); Dezamet ... - 1988; Żuk A06 - 1980; MF70 - 1980 i 1989; HakoTrac T6 - 1963; Dzik 2 - 1969; Ursus C-355 - 1972; Hakotrac T8 - 1965;
Awatar użytkownika
olowaty

Post autor: olowaty »

Co do atrapy i maski to ja osobiście bym szedł w tym kierunku:
Obrazek
Proste w wykonaniu, pancerne i z lekką nutką klasyki. Wystarczy trochę płaskownika.
Lub jakbyś wolał to coś takiego:
Obrazek
Wyższa szkoła jazdy, potrzebne kolana, rury.

Decyzja należy do Cb.
Awatar użytkownika
ColT_man

ooo ! bardzo mi się podoba :) dzięki za podpowiedź *hilarious* może coś takiego się wykombinuje *zipit*
ODPOWIEDZ