zetor 25 A remont
zetor 25 A remont
Witam wszystkich ponownie załozyłem w końcu oryginalny silnik do mojego zetorka zdjęcia przesłąłęm ursusowi myśle że niebawem wkleji także zaczynam dopwrowadzac go przynajmniej do stanu używalności i proszę o rady podczas przebiegu remontu
RE: zetor 25 A remont
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
dzięki ursus za wstawienie zdjęć
mam pytanie do znawców czy to są oryginalne tylne błotniki od zetora czy od czegoś innego
mam pytanie do znawców czy to są oryginalne tylne błotniki od zetora czy od czegoś innego
Błotniki tylne nie są oryginalne. Od Ursusa z tego co widzę.
Maska też od trzydziestki. Jakbyś chciał oryginalną, to coś tam znajdę.
Maska też od trzydziestki. Jakbyś chciał oryginalną, to coś tam znajdę.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
koleś od którego kupowałem silnik ma oryginalną maske tylko nie chciał mi jej sprzedać powiedział zebym na wiosnę sie odezwał maska jak nówka tylko wypolerować nawet malować nie trzebajak widać jest jescze sporo do roboty na szczęście silnik ładnie zapala i ładnie chodzi oleju nie przybywa ani wody nie ubywa
Na drugim zdjęciu widać ze mały obieg jest zakorkowany obieg jest wymuszony z czego można by tam podpiąc jakiś trójniok zrby termostat wstawic ?? oraz czy jest dużo roboty przy zakąłdaniu uszczelnień przy bębnach??interesowały by mnie szersze i wyższe opony po okazyjnej cenie instalacja mam już zrobioną tylko założyć ale to dopiero po malowaniu

Na drugim zdjęciu widać ze mały obieg jest zakorkowany obieg jest wymuszony z czego można by tam podpiąc jakiś trójniok zrby termostat wstawic ?? oraz czy jest dużo roboty przy zakąłdaniu uszczelnień przy bębnach??interesowały by mnie szersze i wyższe opony po okazyjnej cenie instalacja mam już zrobioną tylko założyć ale to dopiero po malowaniu
Chłodnica nie jest oryginalna, więc nie wiem jak tam rozwiązany był termostat.
to jest chłodnica od c 330 w ursusie byłą puszka przy głowicy i tam był termostat tu musze wpiąć jakiś trójnik zebym chociż wiedział jak to wyglądało oryginalnie w zetorze
jezeli bys byl zainteresowany to mam maske i blotniki oryginalne na sprzedaz, jak cos odezwij sie na pw, pompe wody tez mam org
obecnie jestem na etapie podłaczenia całego tego osprzętu do zapalania zetorka bo do tej pory paliłem go na krótko. Chcę to zrobić tak gdyż instalacja jest od c 330, prąd pociągnąć ze stacyjki zeby było tak jak wcisnę kluczyk to ma dopływać prąd pod to co grzeje świece żarowe żrnik mam, i z tego pokrętła od załączania świec musze puścic przewó do rozrusznika czy dobrze myśkle??
czyzor, pisz na PW, mam schemat instalacji, poza tym mój jest w tej chwili rozkręcony i całą instalacje widać więc mogę porobić zdjęcia, pozdrawiam
Zetor 25A, Ursus C- 385, Dniepr 650, Ładowacz UNHZ 500, Pług PZ1, Piła spalinowa Drużba, Snopowiązałka, Suzuki Intruder VLR 1800, Honda PC800
mam pytanie czy da sie poznać bez wyciągania wtrysku czy koncówka leje w zetorku 25??
tak wyciagnij tłoka i patrz od spodu
:D:D a tak na serio to raczej nie

Po dymie to poznasz.czyzor23 napisał/a:
mam pytanie czy da sie poznać bez wyciągania wtrysku czy koncówka leje w zetorku 25??
Jak leje to będą "duże krople" więc się nie spalą do końca czyli będzie sadza więc dym na czarno (i chyba ma być czuć parafiną).
a żeby wyciągnąć wtryski w zetorku to trzeba odkręcić te 4 śrubki?? czy jeszcze go tam coś trzyma??
jak dymi na czarno to mi sie wydaje że prędzej będzie za duża dawka paliwaRobFra napisał/a:Po dymie to poznasz.czyzor23 napisał/a:
Jak leje to będą "duże krople" więc się nie spalą do końca czyli będzie sadza więc dym na czarno (i chyba ma być czuć parafiną).
nie, tych 4 śrubek nie ruszaj, tam jest przy wtrysku jedna duża śruba, bodajże na klucz 32 jak się nie mylę.
Witam, jestem na podobny poziomie prac co czezor23, czyli mam rozumieć że wtrysk się wykręca? Do czego w takim razie służą te 4 śrubki?

Zetor 25A, Ursus C- 385, Dniepr 650, Ładowacz UNHZ 500, Pług PZ1, Piła spalinowa Drużba, Snopowiązałka, Suzuki Intruder VLR 1800, Honda PC800
- Jacek ze Skansena
Brutal te nakładki służą do uszczelnienia.
czyli wtryski są wykręcane, zgadza się?
Mam pytanie co do pompy wtryskowej. Nie trzyma obrotów niskich obrotów oraz "rozpędza" czasami silnik do zbyt wysokich których nie da się obniżyć rączką gazu, trzeba go przyduszać. Myślę że to wina regulatora, ma luzy na sprężynach. Co myślicie na ten temat? Sprężyny mogę wymienić sam to nie problem ale chyba bez regulacji w specjalistycznym warsztacie się nie obędzie, co myślicie?
Proszę o pomoc, pozdrawiam
Mam pytanie co do pompy wtryskowej. Nie trzyma obrotów niskich obrotów oraz "rozpędza" czasami silnik do zbyt wysokich których nie da się obniżyć rączką gazu, trzeba go przyduszać. Myślę że to wina regulatora, ma luzy na sprężynach. Co myślicie na ten temat? Sprężyny mogę wymienić sam to nie problem ale chyba bez regulacji w specjalistycznym warsztacie się nie obędzie, co myślicie?
Proszę o pomoc, pozdrawiam
brutal zobacz ci ci sie nic nie zacina dodawaj i odejmuj gazu przy sciąhniętej tej klapce u mnie na szczęście obroty niskie są i to płynne bez żadnych skoków
już tego próbowałem, wyczyściłem całą pompę, nalałem oleju, odłaczyłem cięgno i sterowałem pompą ręcznie przy odkrytej klapce a problem pozostał:( Stąd moje przypuszczenia co do regulatora tym bardziej że sprężyny mają luz. Mam instrukcje napraw ale napisana w latach 50" i za nic nie mogę tego zrozumieć. Zresztą zauważyłem że wiele rzeczy lub części nie pasuje do mojego zetorka