zetor 25 A remont
RE: zetor 25 A remont
i remonty posuwają się dalej założyłem instalację kontrolka od łądowania zgasła lampy śiecą kierunkowskazy migają stop świeci także elektrykę mam z głowy dziś założyłem także wskażnik oleju, wielkie dzięki dla chrapka po założeniu na zimnym pokazywało 8 atm po regulacji na ciepłym silniku na wolnych sa2 atm a gdy dodam gaz na maxa to jest ok 5 -5,5 atm.
Sądzicie że to dobre ciśnienie??
Sądzicie że to dobre ciśnienie??
- chrapek3011
Ciśnienie dobre.Ale zobaczymy jeszcze jak pójdzie w robotę i się dobrze zgrzeje.Ale ogólnie spoko.
posiada może ktoś do sprzedania drążek zmiany biegów i świece żarowe do zetora 25 ??
- chrapek3011
Świece żarowe do kupienia w Danrolu.Żarniki kontrolne jakby było potrzeba mam nowe na zbyciu.W razie co zapraszam na PW.
Witam mam pytanie wczoraj odkręciłem pokrywe od zaworów i zobaczyłem kropelki wody troszku sie przestraszyłem ale po głębszym przemyśleniu i sprawdzeniu oleju i płynu doszedłem do wniosku że uszczelka i głowica sa ok.Płyn jest koloru płynu tzn niebieski nie ma oczek oraz go nie ubywa, oleju nie przybywa olej jest czarny nawet po zapaleniu u przemieleniu oleju przez pompe dalej jest czarny. czy te kropelki są naturalne w zimie czy nie bardzo?? dodam ze nie mam oryginalnej miarki oleju i jak spuszczałem wode to mogło sie tam cios dostac co o tym sądzicie??
sprawdź czy są szczelne rurki - kanały lasek popychaczy w głowicy
czesto zdarza im się zardzewieć , puszczać , ....
czesto zdarza im się zardzewieć , puszczać , ....
żeby to sprawdzić musze sciągać głowice?? czy od góry da sie to zauważyc??poza tym rdzewieją całe w jednym tempie czy od głowicy bardziej ?? z tego co widze głowica jest zmieniana, myślę czy by nie spróbować jej dociągnąć jak by czasem śruby okazały sie słabo dokręcone z tego co widze to uszczelka jest miedziana
czyzor23, u mnie pomimo że mam orginalną miarkę oleju to woda dostała sie do silnika, na bagnecie były kropelki wody. Korek spustowy jest niezbyt fortunnie usytuowany nad bagnetem więc jak spuszczam wodę to leci bezpośrednio na bagnet. Jak skończę remont i nie będzie żadnych wycieków to zaleje go płynem. Pozdrawiam
Zetor 25A, Ursus C- 385, Dniepr 650, Ładowacz UNHZ 500, Pług PZ1, Piła spalinowa Drużba, Snopowiązałka, Suzuki Intruder VLR 1800, Honda PC800
Pilnie poszukuje drążka zmiany biegów do zetorka 25
Tak, to jest problem. Ale ja podkładam sobie kawałek takiego gumowego jakby fartucha, i nie leci na korek wlewu ani na bagnetbrutal66 napisał/a:
czyzor23, u mnie pomimo że mam orginalną miarkę oleju to woda dostała sie do silnika, na bagnecie były kropelki wody. Korek spustowy jest niezbyt fortunnie usytuowany nad bagnetem więc jak spuszczam wodę to leci bezpośrednio na bagnet. Jak skończę remont i nie będzie żadnych wycieków to zaleje go płynem. Pozdrawiam

Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Ja chciałem założyć wężyk na korek spustowy ale tak jak napisałem po skończonym remoncie zaleje go płynem. Nie lubię wody, ponieważ wszystko zachodzi rdzą. Kiedyś miałem Poloneza Trucka, silnik był zalany woda jak go kupiłem, po kolei padały: termostat, uszczelka pod głowica itd. Wszystko było przerdzewiałe. Widać róznicę pomiędzy częściami silnika który jest zalany płynem lub wodą.
Zetor 25A, Ursus C- 385, Dniepr 650, Ładowacz UNHZ 500, Pług PZ1, Piła spalinowa Drużba, Snopowiązałka, Suzuki Intruder VLR 1800, Honda PC800
żeby sprawdzić rurki trzeba zdjąć pokrywę zaworów ,i/lub kapę z boku silnika za którą są laski popychaczyczyzor23 napisał/a:
żeby to sprawdzić musze sciągać głowice?? czy od góry da sie to zauważyc??<br><br><br><br>poza tym rdzewieją całe w jednym tempie czy od głowicy bardziej ?? z tego co widze głowica jest zmieniana, myślę czy by nie spróbować jej dociągnąć jak by czasem śruby okazały sie słabo dokręcone z tego co widze to uszczelka jest miedziana
rdzewieją od środka , ale rdzewieją tez i miejsca gdzie są rozklepane - czyli u góry i dołu głowicy , czasem tam puszcza powoli
dzięki za info sprawdze to dzisiaj pozdrawiam
która uszczelka pod głowice lepsza?? miedziana czy ta druga ciemna, wydaje mi sie że chyba ją wydmuchało lub zaczyna puszczać bo od strony wydechu zaczyna się pocić i te krople
i czy są różne grubości tych uszczelek??
która uszczelka pod głowice lepsza?? miedziana czy ta druga ciemna, wydaje mi sie że chyba ją wydmuchało lub zaczyna puszczać bo od strony wydechu zaczyna się pocić i te krople
i czy są różne grubości tych uszczelek??
moim zdaniem tylko ciemna , chyba ze masz oryginaną miedzianą z tamtych lat
ok to kupię tą ciemną narazie jednak nie będe zmieniał tej uszczelki. Dzisiaj znów odkręciłem pokrywę zaworów i wszystko w porządku śruby mocujące głowice też są mocno dociągnięte rurki nasmarowane nie zardzewiałe, zobaczę co sie bedzie działo jak pójdzie w orkę, jedyne co mnie jeszcze zastanawia to to że troszku wyrzuca mi olej przez tą dziurkę od miarki oleju a przez rurki popychaczy zero przedmuchu oleju wlałem ok 8 litrów a i miarki też nie mam oryginalnej
wiecie może czy da sie zamienic stary oryginalny rozrusznik bodajże r7 na jakiś nowszy mniej prądożerny i szybciej kręcący mam jeden akumulator 100 ah nie jest za nowy i jak tak dalej pójdzie to go w końcu trafiii
wiecie może czy da sie zamienic stary oryginalny rozrusznik bodajże r7 na jakiś nowszy mniej prądożerny i szybciej kręcący mam jeden akumulator 100 ah nie jest za nowy i jak tak dalej pójdzie to go w końcu trafiii
- chrapek3011
Nie da się.Oprócz oryginalnych nic nowszego ani innego nie wyprodukowano.
a rozrusznik od zetora 7520?? 3.5 kw praktycznie identyczny tylko mniejszy odpowiednik r11??
- chrapek3011
Odwrotne obroty kolego.
25 ma prawe czy lewe??
Najprościej sprawdzić obroty silnika bez odpalania go ,po skręcie łopat wentylatora chłodnicy lub dmuchawy.Obroty będą w stronę, gdy wentylator kieruje powietrze przez chłodnicę lub w stronę cylindrów silnika, przy chłodzeniu powietrzem.