Ursus C-451 - reanimacja
RE: Ursus C-451 - reanimacja
No tak akurat idzie to wszystko w kilku etapach jednocześnie. Jak już będzie możliwość połączenia tych prac w jedną całość to będzie widoczny efekt 

Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
-
kurcze sam chciałbym pośmigać takim sprzętem
Kurde, RALi nie znam - jakie były org? Może coś podpowiesz?
Co do RALu oryginalnego to raczej nikt nie zna. Chyba, że ktoś na wzór oryginału dobierał to co najbliższe i ma numery lakierów. Jeśli tak to prosimy się ujawnićUrsus-C45 napisał/a:
Kurde, RALi nie znam - jakie były org? Może coś podpowiesz?

Jeśli nie znajdziemy oryginalnego numeru (lub zbliżonego) to można iść "na czuja" i wybrać coś co będzie prawdopodobne a przy okazji miłe dla oka.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
ja jeździłem z oryginalnymi elementami do dobierania w mieszalni
[po wyczyszczeniu wstępnym szukałem miejsc gdzie by kolor został - przeważnie w skrzyni pod bębnem ham ręcznego , kapy na łozyska wałków , pod spodem skrzyni - tam gdzie olej leciał i pooklejany brud konserwował lakier]
LANZ wyszedł za 3-5 podejściem (były różnice w odcieniu w zależności od powierzchni - na małej było OK , ale na dużych powierzchniach jednak odcień odbiegał , aż zawiozłem czoło z napisem LANZ i próbowali do skutku - aż mamy co trzeba) - była atrakcja mieszalni bo na widoku stało *rofl*
Ursusiane kolory dobrali w ciągu 1 dnia , ale zielony , szarego nie miałem
czarny polecam poliuretan przemysłowy - drogi , ale wart ceny , z rąk po 2 dniach schodzi :p
zalecany pistolet z dyszą min 2.0 - podobnie jak do wszystkich gestych i słabo rozcieńczalnych lakierów
[po wyczyszczeniu wstępnym szukałem miejsc gdzie by kolor został - przeważnie w skrzyni pod bębnem ham ręcznego , kapy na łozyska wałków , pod spodem skrzyni - tam gdzie olej leciał i pooklejany brud konserwował lakier]
LANZ wyszedł za 3-5 podejściem (były różnice w odcieniu w zależności od powierzchni - na małej było OK , ale na dużych powierzchniach jednak odcień odbiegał , aż zawiozłem czoło z napisem LANZ i próbowali do skutku - aż mamy co trzeba) - była atrakcja mieszalni bo na widoku stało *rofl*
Ursusiane kolory dobrali w ciągu 1 dnia , ale zielony , szarego nie miałem
czarny polecam poliuretan przemysłowy - drogi , ale wart ceny , z rąk po 2 dniach schodzi :p
zalecany pistolet z dyszą min 2.0 - podobnie jak do wszystkich gestych i słabo rozcieńczalnych lakierów
Z tego Ursusa dobrać jakiś kolor oryginalny byłoby ciężko, bo to składak.
mozna zawsze trzymac się jakiejś grubszej części ,skrzynia korbowa/dyfer - albo własnej fantazji i gustu właściciela :p
ale moze ktos ma szary oryginal Ursusowski? w sensie nr RAL?
Koledzy pomozcie!!!
Koledzy pomozcie!!!
Paweł ma na pewno kilka zdjęć ususów w szarości. Ja osobiście też zastanawiam się nad szarością tylko nie wiem czy w jasny ton czy w ciemny.
-
Ładnie się prezentuje ten z przedostatniego zdjęcia wraz z kolorem czerwieni *hilarious* i te chłodnice złote na pewno będą pasowały :p marzy mi się taki saganek *blushing*
Pogadam z żona... Powinno ulatwic temat hehe
Tak, kobiety na pewno zmysł estetyczny mają lepiej rozbudowanyUrsus-C45 napisał/a:
Pogadam z żona... Powinno ulatwic temat hehe

Ostatnio miałem okazję oglądać takie Lanz Bulldogi (w takiej patynie) u Horników
Świetnie to się prezentuje.

Ale czy Horniki malowali?? Bo ja ostatnio u nich widziałem właśnie, że najpierw rdzewieje cały ciągnik, a potem na ropa i olej i daje właśnie taki efekt.Ursus napisał/a:
Ostatnio miałem okazję oglądać takie Lanz Bulldogi (w takiej patynie) u HornikówŚwietnie to się prezentuje.
A co do patynowania szukałem farb specjalnych i ciężko jest cokolwiek znaleźć bo nikt nie maluje tak

Nie, oni nie malują. Szczegółowo techniki nie będę zdradzał, bo sam nie wiem jak to jest do końca.
Mi to wygląda na olej czy ropę na podrdzewiały ciągnik.
Co do malowanie to może farba mat, albo nakładać gąbką przez "packanie".
Co do malowanie to może farba mat, albo nakładać gąbką przez "packanie".
hameraid młotkowy daje podobny efekt. Paweł kiedyś wysłałem ci zdjęcie mojego zetorka skrzynie i silnik tym pomalowałem tylko inny kolor trzeba by sprawdzić palete kolorów. Pozdrawiam Grzegorz.
Witam. Może być też odrdzewiacz który jest od razu gruntem, na to bezbarwny podkład i klar. Powinno wtedy wyjść w pięknym ciemnym roście. Ja tak robiłem starą wagę gospodarczą żeliwną i wyszło super. A baniak to sprzęt wartościowy tak że lepiej dokładnie technologi wypytać i nie spieszyć bo trwałość powłoki jest równie ważna jak estetyka. Pozdrawiam.