Mój zetor 25 A
RE: Mój zetor 25 A
Witam wszystkich wziąłem się co nie co za czyszczenie blach przy zetorze a także innych części. I mam do was pytanie świeca płomieniowa w kolektorze dolotowym jak powinna byc odizolowana bo jak czyściłem to były jakies 3 podkładki z jakiegos tworzywa i zwinięte w rulon między śrubą. materiał ten juz swoje lata ma i po prostu się kruszy może wiecie czym mozna go za zstąpić bo poskładałem to na tym ale nie wiem czy będzie dobrze izolował to wszystko. I jak mozna sprawdzić czy się nagrzewa. Bo jak sprawdzałem na prostowniku to nom stop iskrzy i nie wiem jak to już ma działać proszę o porady i z góry dziekuje za pomoc
:)

Zetor nie ma żadnej świecy płomieniowej. W kolektorze ssącym jest opór grzejny, czyli fragment drutu kantalowego. Z jednej strony jest przylutowany do kolektora, a drugim, odizolowanym końcem skręca się go z przewodem idącym od świecy żarowej. Sposobu izolacji nie znam, nigdy tego nie naprawiałem. Jednak filozofii tam nie ma, jakaś tulejka z tworzywa powinna wystarczyć.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
sorki za nazwanie tego świecą płomieniową ale gdzieś mi sie to obiło o uszy ta nazwa i tak już zostało
:) A jak sprawdzić prawidłowość działania plus podpiąc pod przewód od drutu a minus do obudowy ?? chcę to sprawdzić żeby pózniej przy uruchamianiu nie było problemów 

Tak, plus do śrubki, a minus do korpusu kolektora. Ale najlepiej sobie to spiąć wszystko gdzieś na stole jakimś, w komplecie - żarnik, 2 świece żarowe i ten drut w kolektorze. Wtedy widzisz czy wszystko Ci się ładnie i równo nagrzewa.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
a no to mi teraz powiedziałeś konkretnie akurat tak się składa że wszystko wykręcone jest jedynie jeszcze żarnik będę musiał wykręcić i go nawinąć od nowa bo pech chciał i przepalił się a ile zwoji się nawija na żarniku czyzby tyle samo co na świecy żarowej czy ciut więcej 

Na żarniku już nie pamiętam ile jest zwojów, ale to nie tyle o zwoje chodzi co o opór drutu. Oczywiście materiał na drut to musi być kantal. Można to ponoć kupić gdzieś. Bo jakbyś chciał żarnik nowy, taki jak trzeba to ma Chrapek3011 chyba jeszcze.
drut kupiłem taki jaki ma byc, Kantal D 1,80 mm metr drutu kosztuje 10 zł ja wziąłem od razu 2 metry bo przyda mi sie do czegoś innego jeszcze
i będę się zbierał za żarnik jak się dowiem ile ttrzeba zwoi nawinąc i jaką średnicę zrobic

dawid25 gdzie kupiłeś taki drut, proszę o namiary jeśli to nie tajemnica 

Zetor 25A, Ursus C- 385, Dniepr 650, Ładowacz UNHZ 500, Pług PZ1, Piła spalinowa Drużba, Snopowiązałka, Suzuki Intruder VLR 1800, Honda PC800
dzięki, dzięki
Zetor 25A, Ursus C- 385, Dniepr 650, Ładowacz UNHZ 500, Pług PZ1, Piła spalinowa Drużba, Snopowiązałka, Suzuki Intruder VLR 1800, Honda PC800
Taki żarnik jest w zetorze?? u mnie jest całkowicie inny spójrz na foto
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7a7 ... 2b4cb.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7a7 ... 2b4cb.html
Daj jeszcze fotkę od strony kierowcy i tak żeby było widać żarnik, spiralę. Ale wydaje mi się, że to nie jest oryginał. Choć były 2 typy
Tu jest problem bo spirala jest stopiona i nic się nie da zobaczyć ale postaram się jutro go wymontować i będzie wszystko jasne. Ale teraz widzę że to jakaś samoróbka jest a nie zwracałem na to zbytnio uwago, chociaż mogę się mylić
- chrapek3011
Żarniki jeszcze do kupienia,nowsza wersja.Patrz w nasze ogłoszenie Sprzedam części...
Witam zacząłem dzisiaj reperować zepsuty żarnik nie wiedziałem dokładnie jakiej długości ma być drut oporowy więc sugerowałem się 10 cm i tak też zrobiłem nawinąłem wszystko umocowałem podłączyłem świece i kolektor i tu jest problem świece i żarni nagrzewają się momentalnie a kolektor tylko delikatnie czy może w zetorze jest jeszcze jakiś ograniczik napięcią. Bo powinno sie nagrzewać powoli a tu chwile i czerwone wszystko :/
A jakie masz świece? Oryginał? Jaki drut dałeś na żarnik?
- chrapek3011
Może być tak,że robi zwarcie w kolektorze i wtedy żarnik i świece grzeją w moment.
jeśli ci się tak szybko nagrzewa to albo żle podłaączone są świece albo zwarcie albo któraś swieca jest spalona
- chrapek3011
czyzor23 napisał/a:
jeśli ci się tak szybko nagrzewa to albo żle podłaączone są świece albo zwarcie albo któraś swieca jest spalona
Kolego czyzor23!Dawid25 napisał,że żarnik i świece dobrze grzeją tylko podejrzanie szybko.Ja stawiam na słabe odizolowanie początku spirali grzejnej w kolektorze.