Mój zetor 25 A

Tutaj relacjonujemy tylko przebieg prac restauracyjnych naszych ciągników i maszyn, a wszelkie porady itd. opisujemy w dziale Porady i wskazówki
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

RE: Mój zetor 25 A

Post autor: Ursus »

dawid25 napisał/a:
tak to wszystko co potrzebne do odpalenia za pomocą korby. Spróbuje go odpalić w któryś dzień i nagram to. A może to byc od tego że mało oleju jest??
Nic tak Ci nie powiem, bo nie wiem o jakie cykanie chodzi.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
dawid25

Post autor: dawid25 »

Podeśle dokładniejszy filmik kiedyś na czasie bez tłumika i wtedy coś się stwierdzi więcej. Narazie nie chcę nic ruszać bo nie wiem co to może być ale jak będzie miał zostać to będe chciał to zrobić. Denerwuje mnie jeszcze jego odpalanie wydaje mi się że nie pali dobrze. Jak go zaleje wodą ale nie przeleje podgrzeje świece i z cygarem :) to po 30 sekundach trzymaniu na rozruszniku zapali. Świece grzeją, a co jeszcze może byc to nie wiem
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Może już silnik ma swoje lata świetności za sobą... Jak kompresja? Wtryski? Sekcje?
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
dawid25

wtryski i pompa była regenerowana, A kompresji nie sprawdzałem bo niemam czym a jaki miernik ciśnienia podejdzie??

http://www.youtube.com/watch?v=YIHNEhKY ... e=youtu.be
nie wiem czy będzie tu słychać to cykanie
Awatar użytkownika
GMalec

Post autor: GMalec »

miedzy głowica a kolektorem sa uszczelki i tam masz wydmuchana i ci syka w tym miejscu nawet widac na filmiku jak dymek z pod spodu cyka
dawid25

jest też dziura w kolektorze więc to z tamtąd leci dym. Tylko ze to cykanie to nie z tego dodam filmik bez tłumika to cos poradzicie :):)
mardens

Post autor: mardens »

Kolego jeżeli masz wtryski i pompę w porządku sprawdź zapłon a potem szczelność glowicy na zaworach, szczelność na tulejach nie ma aż takiego znaczenia do odpalenia no chyba że masz popękane pierścienie *no* jeżeli masz zdrową głowice wtryski grają przy lekkim pokręceniu wału zapłon cacy to Zetorek powinien pachnąć od pierwszego po podgrzaniu go świecami
dawid25

Mardens a powiedz mi gdzie ten zapłon sprawdzić?? Z resztą tutaj to trzeba by zacząć od ustawienia kąta wtrysku pózniej sprawdzić ciśnienie na tłokach i szukać dalej tylko że jak się nie wie zbytnio to ciężko jest się zabrać za to :)
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Podaj mi na PW nr telefonu, zadzwonię i Ci wytłumaczę. A w wolnej chwili napiszę tutaj.
Awatar użytkownika
Przemo

Post autor: Przemo »

mardens napisał/a:
Kolego jeżeli masz wtryski i pompę w porządku sprawdź zapłon a potem szczelność glowicy na zaworach, szczelność na tulejach nie ma aż takiego znaczenia do odpalenia no chyba że masz popękane pierścienie *no* jeżeli masz zdrową głowice wtryski grają przy lekkim pokręceniu wału zapłon cacy to Zetorek powinien pachnąć od pierwszego po podgrzaniu go świecami
Kolego jak Ciśnienie na cylindrach nie ma znaczenia??-właśnie ma i to wielkie raz że w dieslu to podstawa do zapłonu mieszanki a dwa szczególnie w zetorkach które mają komorę wirową komprecha to podstawa:p

Najpierw Sprawdz ciśnienie sprężania jeżeli będzie niskie to albo uszczelka ,zawory-gniazda lub pierścienie pózniej trzeba sprawdzić kąt wtrysku.Te nastawy w zetorkach trzeba robić z dużą precyzją pompa wtr. ma specyficzną budowę to nie jest jak w c-360 tu trzeba bardzo delikatnie i obie sekcje ustawiać

Pzdr Przemo*yes*
dawid25

Przemo musiałeś mnie źle zrozumieć pisałem że będe musiał sprawdzić ciśnienie jak nie będzie chciał nadal palić. Nagrałem filmik więc koledzy może coś zdiagnozujecie :) nahbardziej mi chodzi o to jak się ściągnie tłumik gość co go oglądał mówił że nie podoba mu się to cykanie po zdjęciu tłumika :)
lonus

Post autor: lonus »

Co do cykania to sprawdź przede wszystkim luzy zaworowe no chyba że niedawno to robiłeś, a potem jeżeli to nie za duże luzy to cała reszta grzebania(głowica ,pierścienie itd.).
Awatar użytkownika
Przemo

Post autor: Przemo »

Ciebie dobrze zrozumiałem odpowiadałem poniekąt na posta kolegi mardens:)

Aten filmik nie wchodzi na youtube:o
dawid25

Przemo a teraz filmik działa??? był zablokowany :)

Powiem koledzy tak że od kąd zrobiłem pompę i wtryski i zaczął palić lepiej więcej nic nie ruszałem
mardens

Przemo piszę to z doświadczenia*yes* nie mam jak ale nagralbym filmik mojego silnika w Zetorku a tuleje i pierścienie mam tak zjechane że po rozgrzaniu silnika daje z korka wlewowego oleju jak z parowozu a miarka oleju podskakuje sobie jak na trampolinie ale reszte góry mam zdrowiutką i pompe więc co z tego jak będziesz miał tuleje pierścienie i tłoki nowe jak co innego skopane czytaj ze zrozumieniem co napisałem w poprzednim poście*hilarious* mój pali od pierwszego nawet w mrozy
dawid25 napisał/a:
Przemo musiałeś mnie źle zrozumieć pisałem że będe musiał sprawdzić ciśnienie jak nie będzie chciał nadal palić. Nagrałem filmik więc koledzy może coś zdiagnozujecie :) nahbardziej mi chodzi o to jak się ściągnie tłumik gość co go oglądał mówił że nie podoba mu się to cykanie po zdjęciu tłumika :)

A oto filmik

http://www.youtube.com/watch?v=6E4DU1BO ... e=youtu.be
Nie wiem czy innym ale mi ten filmik nie wchodzi*no*
dawid25

Koledzy spróbujcie teraz może się zapędziłem i źle moze wrzuciłem

http://www.youtube.com/watch?v=6E4DU1BOxJw
lonus

Post autor: lonus »

Obejrzałem filmik wiem że słoń nadepnął mi na ucho ale oprócz wyjącego wentylatora słyszałem po ściągnięciu tłumika pisk jakby coś się zacierało a nie jak w tamtym filmiku cykanie(jakby ktoś stukał łyżeczką w szklankę).
dawid25

Tak wiem wentylator wyje jak cholera i pasek klinowy któryś piszczał później pod koniec przestał. Zobaczymy jak się jeszcze inni wypowiedzą :)
mardens

Tak jak kolega lonus już napisał szczelność zaworów no i kurde ciężko pali jak niewiem musisz posprawdzać ten zapłon po takim długim grzaniu świecami nie powinien mieć aż takich problemów *shop*
dawid25

No właśnie martwi mnie to można powiedzieć od początku w lecie też muszę zagrzać świece bo inaczej ciężko pali. Jak mu podgrzeje to zapali na tyk a tak to nie. Mardens powiedz mi jak ten zapłon sprawdzić ??
ODPOWIEDZ