s301d tulejowanie czy się da?
-
s301d tulejowanie czy się da?
Witam. Mam pytanie czy można tulejować cylinder pod stary tłok.
Tłok bym delikatnie stoczył żeby był równy. A może da się kupić nadwymiarowy tłok do tego silnika? A jeszcze jedno pytanie od czego można dobrać tulejke korbowodu bo starą obruciło w gówce korbowodu.
Za wszelkie informacje był bym bardzo wdzięczny.
Tłok bym delikatnie stoczył żeby był równy. A może da się kupić nadwymiarowy tłok do tego silnika? A jeszcze jedno pytanie od czego można dobrać tulejke korbowodu bo starą obruciło w gówce korbowodu.
Za wszelkie informacje był bym bardzo wdzięczny.
RE: s301d tulejowanie czy się da?
Baro chyba tulejował cylinder.
Możesz zapomnieć o dokupieniu nad wymiarowego tłoka do S301D
Możesz zapomnieć o dokupieniu nad wymiarowego tłoka do S301D
Witam. Mozna tulejować cylinder s301d, ale jest to drogia czynność .Koszt od 160 do 200zl.Sam mam udaną próbe przetoczenoa cylindra od s301 (80mm) na s301d (85mm) jest to rozwiązanie godne polecenia koszt toczenia i honowania to 100zl(warunek trzeba mieć cylinder starego s301!)
Niestety ja nie tulejowałem kupiłęm nowy tłok z pierścieniami i cylindrem z andrychowa w sumie niewiem po co bo stary też byl dobry....
jakis znachor mierzyl kompresje palcem i juz wiedział
jak sie potem okazalo chciał ojca na kase namulić 
jakis znachor mierzyl kompresje palcem i juz wiedział

Sory Baro myślałem że ty tulejowałeś cylinder chyba pomyliło się z kimś innym.
Do pieruta kup sobie cylinder i tłok w Andorii to są praktycznie te same koszty co tulejowanie plus paliwo co wyjeździsz.
Do pieruta kup sobie cylinder i tłok w Andorii to są praktycznie te same koszty co tulejowanie plus paliwo co wyjeździsz.

Dokładnie kupuj nowe
puki są
te silniki jeszcze dłuuugo będą pukać i cieszyc ucho 

-
Dzięki za tak szybkie odpowiedzi. A czy nie da się roztoczyć cylindra i wprasować tuleję żeliwną i zrobić szlif pod dany tłok. Bo nie uśmiecha mi się wydawać tyle pieniędzy cylinder 380zł, tłok 190zł, piersicienie 20zł reasumując prawie 600zł *no* A za silnik dałem 900zł:)
Wszystko się da ale nie będzie to tanie
musisz podzwonic do warsztatów zajmujacych sie tym.

Ja zrobiłem taki remont (cylinder, tłok, pierścienie, sworzeń, panewka, łożyska na wale korbowym) potem silnik chodził z 10 lat bezawaryjnie i sprawny sprzedałem, może chodzi do dziś.
Powiem tak zdecydowanie warto zainwestować w 100% oryginał.
600 zeteów nie majątek *tup* Przeróbki i kombinacje wyjdą zapewne w podobnych kosztach. Dolicz sobie do tego swój czas i nerwy. To lepiej wyłożyż sześć stówek.
Powiem tak zdecydowanie warto zainwestować w 100% oryginał.
600 zeteów nie majątek *tup* Przeróbki i kombinacje wyjdą zapewne w podobnych kosztach. Dolicz sobie do tego swój czas i nerwy. To lepiej wyłożyż sześć stówek.