Koło zamachowe zetor k25
Koło zamachowe zetor k25
Witam,posiadam dwa różne kola pierwsze było przy silniku który zamierzam zamontować w traktorku jest bardziej pełne czyli cięższe drugie zdemontowałem z silnika który posłużył za dawce to właśnie jest lżejsze czyli ma większe wybranie wewnątrz.Nie jestem specem od zetorków i nie wiem dlaczego są one różne czemu ta różnica miała służyć.Jeśli znajdzie ktoś chwilkę i pomoże zdecydować które z nich zamontować z góry dziękuje.
Pozdrawiam Grzegorz.
Pozdrawiam Grzegorz.
-
RE: Koło zamachowe zetor k25
Koła zamachowe o mniejszej masie będzie powodowało że silnik szybciej będzie się wkręcał na obroty , obroty maksymalne silnika będą troszeczkę większe i nie będzie tak tonął przednimi kołami podczas bronowania świeżej orki . Natomiast z ciężkim kołem zamachowym obroty silnika będą bardziej stabilniejsze i lepiej sobie radzi z obciążeniem "udarowym ".
Orientuje się ktoś może ile waży to pełne koło zamachowe oraz to o mniejszej wadze .
Orientuje się ktoś może ile waży to pełne koło zamachowe oraz to o mniejszej wadze .
Cięższe koło zamachowe występowało w starszych typach zetorów, miało one za zadanie ułatwienia odpalania za pomocą korby jak się je dobrze rozkręciło to łatwiej zapalał. A lżejsze koła były montowane w zetorach z rozrusznikami, chociaż w pierwszych wersjach z rozrusznikiem też było montowane ciężkie koło.
Kod: Zaznacz cały
o dobrze wiedziec
z tego co wiem to ciężkie koło było montowane w A a lżejsze na pewno w T a K jest ten sam rocznikowo co T ale na ciężkim łatwiej korbą odpalać
Mój Zetor jest z 1958 roku i ma koło ciężkie - nie ma na to reguły, a na pewno nie jest to tak, że jak zaczęto montować rozruszniki to i koła zamachowe odciążyli.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Witam dzięki za szybką podpowiedz kola pochodzą od modelu K a jedno to już pewniak oba miały rozrusznik faktem jest że motor z cięższym kołem znacznie dłużej się kręcił po wyłączeniu lecz ten z lżejszym miał ślady na tulejach zacierania się drugi fakt*hilarious*. Więc cóż zamontuje to cięższe na rajd się nie wybieram więc nie będę go kręcił zbyt wysoko, trudno oszacować który był starszy motor ten z lżejszym kołem miał mise olejową taką płaską starego typu lecz filtr olejowy podwójny może jakiś składak, a tak w zasadzie to wieniec na cięższym jest w dużo lepszym stanie więc zaoszczędzę sobie trochę pracy i nie będzie trzeba przekładać. Pozdrawiam
W czasach świetności Zetorów silniki podczas remontu szły na wymianę - stąd rzadko który traktor ma "swój" silnik - jeśli jego przeszłość była w zakładach państwowych.
U mnie też silnik jest nieco inny niż wynikałoby z pierwszych umów kupna sprzedaży - potem nr się zmienił. Jest też z wersji K, rocznikowo podobny, bo na niektórych elementach rocznik 58 miał bite - ale inny.
U mnie też silnik jest nieco inny niż wynikałoby z pierwszych umów kupna sprzedaży - potem nr się zmienił. Jest też z wersji K, rocznikowo podobny, bo na niektórych elementach rocznik 58 miał bite - ale inny.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Możesz mi powiedzieć czy na obudowie skrzyni biegów jest gdzieś podany rok produkcji. Silnik to oglądne może znajdę ale kadłub skrzyni wyczyściłem i już pomalowałem (dziś)i jasno napisane cyferkami nie było roku produkcji trudno też będzie z nr seryjnym uszkodzone było miejsce gdzie jest wybity ten nr. nie zbyt czytelny i raczej nie cały ale może po skrzyni dowiem się ile ma wiosen zetorek.Pozdrawiam Grzegorz
No na rancie skrzyni, u góry, przy lewarku od wałka przekaźnika powinien być nr. Ewentualnie szukaj jakichś cyferek po lewej stronie, obok wałka pedałów.
Witam w nowym roku dzięki za wskazówki jutro popatrzę