TEF 20
TEF 20
witam mam problem typu; zakończyłem remont silnika w moim fergusonie silnik odpaliłem dzisiaj i okazało sie ze niema smarowania na klawiature cisnienie oleju na zimnym silniku wynosi 4. co robic rozbierac i szukac przyczyny czy odpalic na dłuzszą chwile?
- chrapek3011
RE: TEF 20
To chwilę musiał chodzić,jak nie pchnął przy 4 Atm.do klawiatury,to albo jakiś kanał lub przewód przytkany,albo coś źle złożone i zasłania dopływ oleju.Powiem,że takiego silnika nie robiłem i nie wiem dokładnie jak to w nim wygląda.Ale silnik to silnik i coś musi być,że tak powiem zatkane,że nie dochodzi.
Nie wiem jak tam kanały olejowe "idą", ale może coś przytkane? A może odwrotnie założony jakiś element i kanały się nie zgrywają. Bo skoro po remoncie to chyba takich luzów na dole nie ma, że oleju do góry pchnąć nie chce?
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Nie miałem styczności z tym silnikiem, ale sprawdź najprostsze rzeczy-dolej gorącego oleju, spróbuj odpalić może pchnie ten olej, ale najpierw pochlap nim klawiaturę. Jeśli nadal nie działa jak należy spróbuj przetkać kanał miękkim drutem(o ile się da) albo ciśnieniem ze sprężarki, chociaż z tym trzeba się naprawdę pobawić.
Rolnik amator, wiejski mechanizator ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
Jak wygląda uszczelka pod głowicę tego silnika? Nie ma możliwości założenia "na odwrót"? Może ona zasłania kanał olejowy...
Zetor 25K - 1953; Dolpima PS290 - 1988 (chyba); Dezamet ... - 1988; Żuk A06 - 1980; MF70 - 1980 i 1989; HakoTrac T6 - 1963; Dzik 2 - 1969; Ursus C-355 - 1972; Hakotrac T8 - 1965;
Niektóre silniki mają smarowanie klawiatury poprzez dodatkowy otwór w panewce głównej.Gdy otwór w wale korbowym natrafi podczas obrotu na otwór w panewce wtedy podaje olej do smarowania klawiatury. Raz na obrót wału. Może nie zrobiłeś tego otworu.
miedzy innymi dzięki waszym wskazówką udało mi się poskładać mam już pełne smarowanie oraz ustawiony idealnie rozrząd oraz wtrysk i oto moje pytanie silnik zapalił ładnie przez około 40 min chodził na niskich obrotach i równo ale potem zaczął mieszać obrotami lekko stukać potem bardziej stukać następnie zgasł i popchną wodę do chłodnicy czy możliwe jest ze po lekkim rozgrzaniu powinienem zgasić silnik i dociągnąć głowice ponieważ tak stwierdził mój znajomy i dla mnie ta teza wydaje się najprawdopodobniej. proszę o rade.