kompresor jaki wybrac

Rozmowy nie na temat
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

RE: kompresor jaki wybrac

Post autor: Ursus »

Mam taki niekompletny kompresorek. Na butli jest rok produkcji 1954. Poj. 52 litry.

Jak widać brak silnika, pasowałoby mi wmontować tam silnik na 230 V, bo więcej nie mam ;) Jaki silnik polecacie? Od czego? Bo wiadomo, że coś używanego bym tam zamontował. Może ktoś ma taki silnik do sprzedania? Chciałbym sprężarkę obrócić o 90 st. i dać na niej duże koło pasowe, a na silniku małe. Wcześniej był silnik na "siłę" to mógł pracować na sprzęgiełku, wydaje mi się, że na 230 V to będzie za ciężko. Jak uważacie?

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
dawid25

Post autor: dawid25 »

A nie myślałeś o silniku z jakiejś starej pralki automatycznej jeśli chcesz zrobić takie przełożenie to powinien moim zdaniem wystarczyć :):)
Roman1313

Post autor: Roman1313 »

Do kompresora silnik pralki odpada tym bardziej z automatu.
Najlepiej z 2800obr/min i 2,2kW minimum.
Na stronce poniżej się można zorientować w cenach nowych i używanych.
Zawsze można coś znaleść na aledrogo lub podobnym.
http://www.silnik.pl/index.php?func=1&p ... s&id=5&o=3

Czasem na złomach odkładają. Kupiłem kiedyś 2 szt i jestem zadowolony. Oczywiście przed zakupem podłączałem i sprawdzałem czy dobry.
Awatar użytkownika
olowaty

Post autor: olowaty »

Na stronie FOS Polmo jest dokumentacja do nowszego typu kompresora, ale zapotrzebowanie na moc, max obroty i wymagania odnośnie chłodzenia są takie same. Będziesz miał wszystko czarno na białym. Silnik minimum 1,5 kW, a obroty tak z 1400 obr/min. Przy obrotach 2800 kompresor się grzeje bardzo i spada jego wydajność. Przy tych obrotach wymagane jest dodatkowe chłodzenie.
piotr189

Post autor: piotr189 »

Posiadam podobny kompresorek do pompowania kol,silnik 2,2 kW 1340obr/min 220V,naped bezposrednio z silnika na kompresor przez sprzegielko i podczas rozruchu ma ciezko ze wzgledu na to ze silniki na 220V maja niski moment rozruchowy i pod obciazeniem maja ciezko by ruszyc,potem juz jest ok silnik spokojnie sobie radzi z tym kompresorem,przy zastosowaniu przelozenia nie bedzie takich objawow podczas uruchamiania.
Awatar użytkownika
olowaty

Post autor: olowaty »

czyzor23

Post autor: czyzor23 »

ja mam identyczny silnik zamontowany w swoim kompresorze podłączony do niego jest silnik 3 kw nie wiem ile obrotów i co moge powiedzieć jeśli potrzebujesz ok 2 atm na kompresorze to wystarczy silnik 230v ale jeśli interesuje cię ok 5 -6 atm to załóż na siłę gdyż jeśli w zbiorniku będzie ok 4,5 atm to silnikiem na 230 v ciężko będzie ruszyć poza tym kwestia koła pasowego faktycznie jesli duże na kompresorze to silnik 230 v powinien wystarczyć ale koło od ciągnika będziesz bardzo długo pompował z kolei za małe to będzie sie szybko grzał ale pompuje zajebiście
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Dzięki, przejrzę materiały podrzucone powyżej i będę się rozglądał :)
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
Bolszewik

Post autor: Bolszewik »

Problemem przy silnikach jednofazowych jest rozruch.

Problemem przy kompresorach jest ich rozruch gdy w zbiorniku jest już pewne ciśnienie.

Może być tak że aby uruchomić kompresor trzeba będzie całkowicie spuścić powietrze ze zbiornika. Miałem taki przypadek że silnik był za słaby by ruszyć gdy w zbiorniku było ponad 0,3 MPa. Jednak gdy silnik pompował od zera to kompresor pracował poprawnie i utrzymywał 0,4 - 0,5 MPa.

Musiał byś się zapytać kogoś kto ma sprężarkę HS 11 zestawioną z silnikiem jednofazowym.

PS. Mam na zbyciu silnik jednofazowy 1400 obr/min. ale tylko 1,1 kW.
Staram się pisać poprawnie i zrozumiale po polsku.
T-25
bolszewik@retrotraktor.pl
GRZECHU

Post autor: GRZECHU »

mam podobną sprężarkę i silnik od starej "frani" przewinięty na siłę tj. ok 1kw przełożenie ok 1:5 i przy 3,5atm ciężko mu ruszyć.
Jedynym sensownym rozwiązaniem jest zastosowanie zaworu zwrotnego w zbiorniku i elektrozaworu spszczającego ciśnienie z przewodu między sprężarką a zbiornikiem po wyłączeniu kompresora co ułatwi start silnika pospadku ciśnienia
Awatar użytkownika
cobraxx

Post autor: cobraxx »

Ja w swojej sprężarce mam silnik właśnie 1,1kw i 1480 obrotów chyba dokładnie to tyle jest. Nie mam żadnych problemów z ruszeniem nawet na ciśnieniu 6 atm. Oczywiście instalacja na 230V zbiornik 50l.
Podstawą jest dobre przełożenie, czyli tak jak Paweł pisałeś żeby obrócić sprężarkę i dać na nią duże koło pasowe, najlepiej jak największe, by nie było trzeba czekać długo na napompowanie, a na silnik małe kółko dać.
Więc moim zdaniem taki silnik jest jak najbardziej ok.

A sprężarkę właśnie byłem sprawdzić i mam HS11.
Chciałbym jeszcze większe koło na nią pasowe dać by szybciej pompowało, by chodziła normalnie jak w ciągniku.
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Bolszewik, daj mi na email jakieś info o tym silniczku.
kwinto

Post autor: kwinto »

witam ponownie. zakupiłem właśnie sobie kompresor ,, leader 50'', i jestem z niego zadowolony, tylko , ze jak ostatnio wyniosłem go do nieogrzewanego garażu i chciałem włączyć, to się nie włącza, tylko ,, obróci kilka razy i buczy, i dalej obróci i buczy"- czyli nie załącza.

Czy tak kompresory maja jak jest zimno ?? bo sam nie wiem...

P.s. dodam , że jest do kompresor olejowy
vauxhall

Post autor: vauxhall »

Witam.
Mialbym na zamiane na glowice od zetorka (moze byc niekompletna,byle nie popekana)-kompresor zespolony silnik ze sprezarka od Stara 28
(polaczenie poprzez sprzeglo od hydroforu) silnik 1,5 kW, 3 fazy
zbiornik od Jelcza,wylacznik cisnieniowy,odolejacz.
Mam tez na zbyciu 3 jw60,ale te sprezarki maja problemy z zaworkami w glowicach,sa dosc wydajne.
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Ursus napisał/a:
Mam taki niekompletny kompresorek. Na butli jest rok produkcji 1954. Poj. 52 litry.

Jak widać brak silnika, pasowałoby mi wmontować tam silnik na 230 V, bo więcej nie mam ;) Jaki silnik polecacie? Od czego? Bo wiadomo, że coś używanego bym tam zamontował. Może ktoś ma taki silnik do sprzedania? Chciałbym sprężarkę obrócić o 90 st. i dać na niej duże koło pasowe, a na silniku małe. Wcześniej był silnik na "siłę" to mógł pracować na sprzęgiełku, wydaje mi się, że na 230 V to będzie za ciężko. Jak uważacie?

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Czy taki silnik wystarczy do tego kompresora?
http://allegro.pl/silnik-elektryczny-j ... 20826.html

Dodam, że sprężarka jest już obrócona, teraz będzie na niej zamontowane duże koło klinowe, i paskiem od małego koła na silniku chcę to napędzać, żeby było lżej. Na super wydajności mi nie zależy. Co prawda chcę tym malować, ale tylko na własne potrzeby :)
Awatar użytkownika
marek

Post autor: marek »

Napędzałem taką sprężarka silnikiem 1,5 kw z przełożeniem 1/1 i nie stawał przy 5 atm. Gdy dasz przełożenie 2/1 to podniesiesz moc do 2,2 kw przy obrotach ok 1400 tak jak było w moim przypadku.U mnie starczyło 1,5kw to 2,2 będzie jeszcze z zapasem.Silnik jaki chcesz kupić wystarczy.
bossmann

Post autor: bossmann »

tu mowa o spezarce... ja mam taki pomysl , potrzebuje duzy zapas powietrza ,posiadm dwie sperzarki ale przy paskowaniu czy czysczeniu one sa za slabe , maja mala pojemnosc. mam beczke po oleju 200 l i cialem ja uzyc jako zbiornik, wiadomo moze ja te 5 atmoswer rozsadzic ale wpadlem ba pomysl zeby wykopac w ziemi dziure i zalac ja betonem poprowadzic przewod i w taki sposob miec zapas powierza .co wy na to. ps.jezeli zasmiecilem watek prosze przenies na inny dzial. dziekuje.
Awatar użytkownika
Wicher

Post autor: Wicher »

Nic z tego, już lepiej kup sobie zbiornik ze starego hydroforu, one mają często i ponad 200 litrów i na bazie tego rób. Z beczką szkoda zachodu.
Rolnik amator, wiejski mechanizator ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
bossmann

Post autor: bossmann »

co znaczy szkoda zachodu? peknie? bo beton czy dol juz mam bo bede robil obciazmik do bramy przesownej wiec jak przy okazjii beczke wzuce to ok. najwieksze trapujace mnie pytanie czy wytrzyma i niepeknie ,rozsadzi bo wtedy to troche dzkoda.
Awatar użytkownika
marek

Post autor: marek »

Bossmann wrzucając beczkę do obciążnika bramy zmniejszysz jego ciężar.Natomiast zalewając beczkę w innym miejscu musiał byś beton dokładnie zazbroić bo sam w sobie jest kruchy i pewnie by pękł.Chyba szkoda zachodu. Zainwestuj w coś co jest przystosowane do ciśnienia.Np. wymieniony wcześniej zbiornik od hydroforu.
ODPOWIEDZ