Bliziniaki do K 25
Bliziniaki do K 25
Witam czy do założenia bliziniaków w zetor k 25 wystarcza te nakretki na dłuższe szpilki czy potrzeba coś jeszcze ???
RE: Bliziniaki do K 25
A w sklepie z częściami rolniczymi nie ma takich nakrętek? Szpilki mogą być za krótkie. Opony nie powinny się stykać.
Facebook. old URSUS tractor
Jest ktoś na forum kto już zakładał koła bliznaki do zetora k 25 

Do Zetora nie spotkałem się z tym, żeby była możliwość założenia bliźniaków. Dłuższe szpilki (co druga, razem 4) są do obciążników. Na końcach mają mniejszy gwint. Na pewno do bliźniaków to się nie nada.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
założyć sie napewno da tylko by trzeba dłuższe szpilki zmontować i jakieś rakrętki czy coś innego żeby ta druga frlga miała sie na czym spierać
To będę musiał po kombinować myślałem ze te szpilki są do blzniaków ,więc widzę że jeszcze nikt nie zakładał lub nie wpadł na ten pomysł . Spróbuje jakoś morze się da coś wykombinować *no*
Dystanse, kołnierz albo felgi wypukłą stroną do siebie i powinno dać radę, wtedy się normalnie przez śruby od koła normalnie skręci wszystko do kupy.
Rolnik amator, wiejski mechanizator ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
Normalnie się nie skręci, nawet po odwróceniu. Bo felga nie jest tak wypukła.
To, że da się założyć to wiadome, ale pytanie też po co? Koła międzyrzędowe w bliźniaki to mi trochę dziwnie brzmi. Jakbym potrzebował szersze to bym zakładał od Supra felgi.
To, że da się założyć to wiadome, ale pytanie też po co? Koła międzyrzędowe w bliźniaki to mi trochę dziwnie brzmi. Jakbym potrzebował szersze to bym zakładał od Supra felgi.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Właśnie Przemas nie powiedział po co, może żeby Mu się w śnieg nie zapadał, wiesz, raki takie??:D
Zetorek to lekki ciągnik, ale można mu bliźniaki założyć chyba tylko po to żeby się nie zapadał albo nie ugniatał ziemi. Na trawnik dobra sprawa.
Zetorek to lekki ciągnik, ale można mu bliźniaki założyć chyba tylko po to żeby się nie zapadał albo nie ugniatał ziemi. Na trawnik dobra sprawa.
do międzyrzędzi na zachodzie też zakładają blixniaki, co prawda do cięższych traktorów, ale jednak. wtedy odległości między kołami są równe rozstawom miedzyrzędzi, tak aby koła szły z rzedem pośrodku. Służy to do zmniejszenia nacisku jednostkowego na glebę, co jest ważne zwłaszcza przy glebach ciężkich i wielokrotnych przejazdach.
Chętnie bym założył felgi od supra ale nie posiadam a mam koła do bociana w dobrym stanie wiec muszę je założyć bo mi grzeznie z trolem bo teren jest bagnisty . felgi od supra to nie zbyt dobre rozwiązani bo i opony trzeba kupić a mam zapasowe koła wiec mogę je wykorzystać
To sobie kołnierze dorób u jakiegoś tokarza.
tak patrzyłem dziś ze jak bym dorobił kołnierz i szpilki dłuższe to by się przykręciło , A czy miedzy blizniaki trzeba dać jakiś dystans żeby się opony nie dotykały czy to nie przeszkadza:?
Jak tokarz będzie Ci dorabiał te kołnierze to niech je zrobi na tyle szerokie, aby między kołami(oponami) było te 2, 3cm luzu. Chodzi o to, aby piasek nie obcierał obrzeży opon.
Facebook. old URSUS tractor
Właśnie tak, szczelina między oponami nie może być zbyt mała, żeby nawet przy niższym ciśnieniu się nie stykały, zbyt duża nie może być bo kamienie i inne rzeczy włażą. Tak od 2 do 5 cm powinno być i będzie dobrze:)