Problem z uruchomieniem S 301D

Porady i wskazówki remontowe, adresy sklepów, itp.
Awatar użytkownika
oman7

RE: Problem z uruchomieniem S 301D

Post autor: oman7 »

Szymon podepnij sobie jakiś silnik elektryczny tak jak pisze ~vauxhall zostanie ci trochę zdrowia w rękach.
Nie traktuj go tak brutalnie podejdź do tych silników z sercem a na pewno się odezwą z wdzięczności.:p
Zientas

Post autor: Zientas »

Tak właśnie myślę żeby mu przyłożyć jakiś moment obrotowy na korbę, ale nie mam nic prócz wiertarki, która się nie nadaje.

Vauxhall, dziś będę wiedział czy jeszcze są tam te wózki. 4 kółka chcesz?
Awatar użytkownika
oman7

Pożycz od kogoś silnik elektryczny przecież ktoś koło ciebie będzie miał taki silnik.A jak ci się uda to wypijesz z nim przysłowiową flaszkę.*clap*

Ja jadę sobie odśnieżyć troszkę nasypało mi śniegu w nocy.
Awatar użytkownika
baro

Post autor: baro »

Ja dziś zaobserwowałem w swoim s301d stukot metaliczny pod czas pracy wruciłem z pracy ojciec samem śnieg odwalal jak usłyszałem ten stukot orazu do garażu myślałem ze to zawory ale luzy ok wziołęm korbe do odpalania lekkie ruchy na załączonej kompresji i słychać cos w okolicy cylindra oby to luz na główce sworznia na tulejce miedzianej nie na stpce bo wtedy regeneracja wąłu :(
Zientas

Moje bydle nie odpaliło mimo podania ciepełka z opalarki i stania w ciepłym garażu.
Jutro odwożę obydwa silniki na złom.

Żartuję oczywiście z tym złomem. Na razie jednak odpuszczam grzebanie przy esach (do wiosny) i biorę się za inny projekt.
Vouxhall - obawiam się, że wózki już dawno są w hucie - na 99,9% *tdown* Jutro będę wiedział.
Awatar użytkownika
oman7

Szymon złożyłeś broń tak bez walki a tak w ciebie wierzyłem.*stress*
Zostaw to sobie do wiosny.
vauxhall

Post autor: vauxhall »

Witam.
Jesliby te kolka jescze byly to prosze jakos zalatwic 4 szt.
Interesowalaby mnie rowniez obrotnica wraz z przednia osia.

A propos silnika -prosze przygotowac jakis postument,rame-mam na mysli taka opcje:
gdy bede w Polsce pojade do Dr.Andrzeja do Bydgoszczy i do Pily,mam do odbioru silnik Deutz.
Zabralbym mojego s-301 i po drodze sprobowalibysmy zakrecic twojego ,dlatego mysle abys stworzyl jakas prowizoryczna rame do ktorej moznaby przymocowac oba silniki i przekazac naped poprzez pas klinowy(ktory tez bys zorganizowal,lub po podaniu dlugosci ja moze
bym znalazl).Masz 2 silniki,mozesz przymierzyc bez problemu .
Wystarcza dwa ceowniki,lub katowniki polozone rownolegle,wywiercic minimum po 2 otwory na mocowanie silnika.
Zientas

Niestety wszystko już dawno pojechało do huty *tdown*

Dziękuję za deklaracje pomocy w rozruchu moich złomów, ale póki co nie będę w stanie czasowo się przygotować na to wydarzenie. Na pewien czas "projekt Esiok" odstawiam.

Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za wszelkie Wasze porady!<br><br><br><br>Tak sobie jeszcze myślę po paru dniach dystansu do tematu, że być może problem jest jeszcze w zbyt dużej dawce paliwa. Ten obserwowany przeze mnie strzał ze wtryskiwacza był dosyć obfity, szybko też paliwo się kończy w dolotowej rurce o średnicy wewnętrznej 8mm w czasie próby odpalenia. Próby odpalenia robię na maksymalnym otwarciu "przepustnicy" na pompie wtryskowej. Może ją przymknąć trochę?EDIT: 24.02

ODPALIŁ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ciśnienie na wtrysku w normie, wtryskiwacze robią mgiełkę ale i tak wsadziłem nową końcówkę.
W końcu sprawdziłem kąt wtrysku i okazało się, że jest o 2cm za wczesny. Rozebrałem popychacz pod pompą i dokręciłem troszkę śrubę (szczerze mówiąc "na oko" bo jak poluzowałem kontrę to mi się rozjechało wszystko). Teraz jest o jakieś 4mm za późny, ale odpala z korby za trzecim cyklem.

Cały skacze i się trzęsie a jest zamocowany do platformy na kółkach - podejrzewam, że przez ten za późny wtrysk. Na obroty się wkręca - a jak. Przed chwilą o 22 godzinie cała okolica słyszała jak chodzi esiok bez filtra i tłumika! Radość wielka. Jutro końcowe regulacje i montaż osłon co by się nie przegrzał.

Serdeczne podziękowania dla Tomka (oman7) za cierpliwość i pomoc on-line.
vauxhall

Post autor: vauxhall »

Raczej bym wnioskowal ze trafiles w punkt z zaplonem lub jest jeszcze
troche zbyt wczesny,gdyby byl spozniony wtedy jest leniwy,nie trzesie sie,
pracuje tak jakby byl obciazony,dosc mocno dymi..
Gratulacje sukcesu i pochwala wytrwalosci i logicznego myslenia.
Zientas

Gdyby nie był przykręcony do sklejki na kółkach (platforma naprawcza *annoy* ) to by się z pewnością przewrócił, bałem się, że rozwali tę sklejkę od tych podskoków.
Dziś jeszcze raz będę ustawiał kąt wtrysku i może będzie lepiej.
Brak tłumika nie wpływa na jego pracę? Nakręcę filmik i wrzucę go po południu.
Zaraz po śniadaniu jeszcze pójdę go trochę posłuchać *music* *hilarious*
Awatar użytkownika
oman7

Brawo Szymon nareszcie sukces widzisz cierpliwość popłaca.
Teraz dokładniej ustaw kąt wtrysku i dawkę paliwa prawdopodobnie masz za dużą tą dawkę.
Nie zakładaj jeszcze oblachowania bo musisz wymienić uszczelkę pod głowicę na nową podłącz sobie jakiś wentylator pokojowy niech dmucha na niego.
Silnik niech pochodzi kilka godzin a jak ściągniesz głowicę sprawdzisz sobie jeszcze raz wysokość komory spalania ona też jest ważna.
Druga sprawa będziesz widział czy zawory nie dotykają tłoka bo z tym był wcześniej problem.
Nagraj filmik.*saycheese*

Tomek
Zientas

Cały czas myślałem, że silnik kolegi oman7 z pierwszego linku jest taki spokojny, wyregulowany, a mój taki jurny i skacze jak młoda koza, a tu proszę, silnik na filmie jest przytwierdzony do posadzki w garażu hehehe czyli podskoki mojego to norma.

Dalsze plany są takie, że zdejmę pompy wtryskowe i podjadę z nimi do pompiarza. Na mojej pompie wtrysk słychać dopiero gdy wysunie się tłoczek do połowy, czyli coś jest nie tak. Trudno utrzymać wolne obroty. Zajmę się tym w tygodniu jak znajdę chwilę.

Póki co najważniejsze, że ożył. Niebawem zabieram się za drugi egzemplarz.

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
oman7

Tak zgadza się,gdym go nie "zakotwiczył"to poszedłby na spacer na podwórko i nie byłbym w stanie nagrać filmiku.*annoy*

Podskakiwanie tego silnika podczas pracy to norma nie masz czym przejmować.
Zientas

Oto filmik: http://www.youtube.com/watch?v=GXVW8U7j ... e=youtu.be

Zwróćcie uwagę na wysunięcie tłoczka z pompy i konsumpcje paliwa. Gdy odpalałem, paliwo było 3cm pod opaską trzymającą wężyk pod lejkiem. Po minucie już sporo mniej - jak pokazałem palcem.
Trzeba będzie pompę zawieźć do pompiarza *tup*

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
oman7

Nie musisz zawozić pompy do "pompiarza" ustaw sobie dawkę paliwa bo jest za duża.Ustawiasz tak jak ci tłumaczyłem na regulatorze obrotów pod ką okrągłą pokrywką.*sarcasm*
Zientas

Właśnie po to filmik wrzuciłem, żeby potem mądrych rad posłuchać.
Tomek przepraszam, ale muszę zadzwonić znów do Ciebie *helpless*
brutal66

Post autor: brutal66 »

Zientas, gratuluję. Muszę napisać że czytałem każdy Twój post i trzymałem kciuki za Ciebie i silniki. Dobrze że się nie poddałeś, nawet moja żona była zinteresowana czy się w końcu udało.
Pozdrawiam i życzę powodzenia z drugim silnikiem...
Zetor 25A, Ursus C- 385, Dniepr 650, Ładowacz UNHZ 500, Pług PZ1, Piła spalinowa Drużba, Snopowiązałka, Suzuki Intruder VLR 1800, Honda PC800
Zientas

Dziękuję bardzo! Czułem, że jesteście ze mną :) *tup*

Kombinuję teraz jakąś większą ramę pod esioka co by nie hasał po garażu, potem jakieś kółka a może i jakiś pas transmisyjny.... ale o tym już w innym teracie.

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
baro

Post autor: baro »

a moze by tak małego sama zrobić :P takiego jak moj :D
http://imageshack.us/photo/my-images/84 ... 009wm.jpg/
Zientas

Fajny sprzęcik, gratuluję. Ja jednak szukam czegoś innego.

W kwestii planów z wykorzystaniem 301D zapraszam do tego tematu http://www.retrotraktor.pl/forum/viewth ... pid=#post_

W tym tu natomiast temacie będę kontynuował bloga o silniku nr 2 :)
ODPOWIEDZ