terra vari 5,5 km pomoc!

Wszystkie małe ciągniczki takie jak Ursus C-308, Dzik, Mrówka
egonTSW

terra vari 5,5 km pomoc!

Post autor: egonTSW »

Witam!

Moi drodzy potrzebuje troche info na temat tego traktorka.
Zamierzam zakupic taki traktorek tacie. Nie nowy myśle że kupie taki 15 letni ,może 10cio letni, napewno nie starszy. Tata ma małe gospodarstwo . Traktorek ma służyć głównie do przywozu siana i trawy, ponieważ ma króliki. Pozatym też chcemy zakupić do niego jak najwięcej narzędzi. Problem z tym że niewiem jak sie sprawdzi np.obsypnik czy np.glebogryzarka itp.? Jaką kosiarke zakupić listwową czy rotacyjną z dwoma bębnami, która się sprawdzi ? Będziemy również sadzić jarzynki, ziemniaki ,siać zboże itd. Prosze o pomoc bo nieznam sie na tym, a chce pomóc tacie w zakupie. Ojciec nigdy niejezdził traktorem i myśle że takim małym da sobie rade. Na co zwracać uwage przy zakupie tego traktora ,pomóżcie ,za każdą rade będe bardzo wdzięczny . Wszystkie informacje mi napewno pomogą. Piszcie mi tutaj na forum lub na maila. egon66@op.pl
pozdrawiam.
Awatar użytkownika
marek

RE: terra vari 5,5 km pomoc!

Post autor: marek »

.Moja kosiarka-traktorek nóż rotacyjny 70 cm. i 12 kM.Rotacyjna w Twoim przypadku raczej odpada.
egonTSW

DZIĘKUJE ZA INFO
CZYLI ZAKUPIC KOSIARKE LISTWOWĄ? ROTACYJNA NIEZDA EGZAMINU?
Awatar użytkownika
marek

Post autor: marek »

Na yutobe masz kilka rodzajów przystawek do wykorzystania tego ciągniczka.
wiechuch

Post autor: wiechuch »

Jest to dobry sprzęt na niewielkie powierzchnie. Jakie są jego możliwości można obejrzeć na youtube wpisując terra vari. Są tam filmiki nagrane z orki, podczas pracy glebogryzarki, jazdy z przyczepką, odsnieżania, koszenie kosiarką rotacyjna 1 lub 2 bębnową. Wiecej informacji prześlę na twoja pocztę.*pray*
egonTSW

Dzieki z zniecierpliwością oczekuje na maila

I JESZCZE JEDNO NIEMOGE ZNALEŻĆ NA YOTUBE KOSZENIA TRAWY TYM TRAKTORKIEM. SĄ FILMY ALE INNYCH TRAKTORKÓW , ALBO TO KOSIARKI PRZYSTOSOWANE TYLKO DO KOSZENIA

ALBO TO NOWE MODELE TRAKTORKÓW
Awatar użytkownika
olowaty

Post autor: olowaty »

Ogólnie Terra vari dobre są, ale ceny części zamiennych zwalają z nóg, nawet w Czechach. Ja bym proponował szukać Vari z silnikiem Hondy, droższy ale części tańsze i bardziej niezawodne.
Tutaj masz filmy, opisy a także kompletna ofertę producenta:
http://www.vari.cz/produkty.html
Ogólnie jest jeszcze trochę narzędzi producentów prywatnych, ale ceny są niewiele niższe.
Do fabrycznej skrzyni jedynie można założyć kosiarkę Samson. Jeżeli chodzi o 2 bębnowe kosiarki, to one są razem z podwoziem. Przekładasz tylko silnik.
jakby co, to pisz, będę odpowiadał.

p.s. Mam Motostandard Gutbrod terra, czyli pierwowzór z którego wzięła się licencja na Terrę, później na Vari. Zmiana nazwy wymuszona była wygaśnięciem licencji.

Tu masz podwozie z rotacyjna jednobębnową:
http://www.youtube.com/watch?v=ekjEU92JTqk
A tutaj wspomnianego Samsona do skrzyni DSK/T-20:
http://www.youtube.com/watch?v=Vn-8h8tbACw
Awatar użytkownika
olowaty

Ja kupiłem swojego za 200 zł ale do kapitalki. Już prawie skończony. Jeżeli chodzi o skrzynie i osprzęt w modelu z silnikie Jikov (czeskim dwusuwem) to jest taki sam jak w tym z silnikiem Hondy. Jedyna różnica jest taka że silnik Hondy ma specjalną flanszę i sprzęgło Watta. Szukaj sprawnego taniego z czeskim silnikiem a w międzyczasie jak zdechnie motor to kupisz silnik Hondy od kosiarki i flanszę.
egonTSW

Super , dzieki
pozdrawiam
Awatar użytkownika
olowaty

http://www.lednice-trzil.cz/nahradni-di ... adni-dily/
http://www.servis-h.net/shop/?p=product ... rra-a-Vari
Kilka linków do sklepów z częściami, cenami i katalogami części do pobrania.
egonTSW

thanks
wiechuch

Post autor: wiechuch »

Oto link do obejrzenia dwubębnowej kosiarki rotacyjnej do terry nie hondy: http://www.youtube.com/watch?v=wt3rfrTp2Kw oraz na stronie www.nasetraktory.cz w FORUM w drugiej grupie SERIOVA WYROBA jest jako podgrupa Traktory sériové výroby - jednoosé frézy - tam masz tematy o tym sprzęcie w języku naszych południowych sąsiadów.
egonTSW

ok,dzięki
piszcie jeszcze cokolwiek
może znaciejeszcze jakieś forum na temat tych traktorków?
Awatar użytkownika
olowaty

Jedyna wiarygodne forum to nasetraktory.cz ewentualnie zahradnitechnika albo zemdelskatechnika czy jakoś tak.

Ogłoszeń szukaj na:
http://www.bzaos.cz
Pod hasłem terra vari

http://dum.bazos.cz/inzerat/14035059/Tera-vari.php
Tu masz za 25000 koron komplet.
egonTSW

jeszcze raz dzieki:)

Moi drodzy zaacie jeszcze jakies stronki czeskie badz słowackie albo polskie z owym sprzętem?
Piszcie...
ogrodnik

Post autor: ogrodnik »

przepraszam że do kolegi podłączę się z pytaniem,jestem po zakupie terry z77 roku ,pali ale jak ustawić wolne obroty by rozłączyć sprzęgło,troszkę gazu mniej i gaśnie.
Awatar użytkownika
przemekprzemek2

Post autor: przemekprzemek2 »

Proponuje Spójrz na fortschrita e931/930, jest to niemiecki traktorek jednoosiowy, kiedyś był dość popularny w Polsce, dużo części pasuje od simsona, dobry byłby koło domu i w ogrodzie.
Awatar użytkownika
olowaty

Ogrodnik, obawiam się że jest to co u mnie było, czyli wyrobione gniazdo osi przepustnicy. Objawy takie same były. Trzy wyjścia: regeneracja, wymiana na nowy gaźnik lub wymiana na inny gaźnik. Gaźniki Jikova niestety są niewiele lepsze od naszych badziewi z okresu PRL. Ja założyłem oryginalnego Binga, niestety jest on suwakowy, więc nie mam automatycznej regulacji obrotów. Ewentualnie możesz pokusić się o montaż gaźnika od kosiarki. Jedna uwaga taka przy gaźniku od kosiarki czterosuwowej, musi mieć on podobną średnicę gardzieli i dysze jak ten Jikov.

p.s. Zobacz mój temat Motostandard Gutbrod, tam opisywałem moje objawy.
egonTSW

Moi drodzy dzięki waszej pomocy duzo więcej wiem, bardzo wam dziekuje.
Znzlazłem tez na czeskiej stronie- bazos.cz traktorek który sie nazywa INTEK PRO 206 6,5KM
Jest to nowy traktorek , z mojego przetłumaczenia wychodzi że stał 24miesiące ,może sie myle.
To produkt Briggs and stratton. Cena nie jest taka zła w przeliczeniu ok.7000zł
Zna ktoś te traktorki, zobaczcie na tą strone , prosze i doradzcie mi bo nieukrywam że ciekawie to wygląda. Traktorek został dodany 26.stycznia tego roku na tą strone.
ogrodnik

Post autor: ogrodnik »

olowaty dzięki będę próbował ruszyć sprawę gażnika jak puści troszkę ten minus,teraz mam -22,robię pług do odśnieżania przydałoby się sprawdzić w działaniu.
ODPOWIEDZ