Jaka kabina do Ursus c-330?

Wszystko o naszych Ursusach
Awatar użytkownika
zdziaszek

Jaka kabina do Ursus c-330?

Post autor: zdziaszek »

Witam. Od niedawna dane mi jest korzystać co jakiś czas z ciapka mojego teścia. Ciapek oryginał bez kabiny, niestety w okresie jesienno zimowym jazda na otwartym powietrzu do przyjemnych nie należy. Zastanawiam się na założeniem kabiny, stąd moje pytanie w temacie. Nie uśmiecha mi się wydawać 2000zł na nową kabinę a starą w rozsądnym stanie ciężko dostać w normalnej kasie. Ostatnio widziałem gdzieś na necie do sprzedania kabinę starego typu do c-360 (tę z zaokrąglonym dachem), czy taka kabina spasuje do c-330?? Ewentualnie macie może jakieś inne propozycje z czego dopasować kabinę??
Z góry dziękuję za wasze sugestie:)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
T25A

RE: Jaka kabina do Ursus c-330?

Post autor: T25A »

Więc tak
Ja we władku miałem taki sam problem jak ty.
w końcu już mówię dosyć i zrobiłem sobie sam kabinę taką jaka mi się marzyła. a wyniosło mnie to niecałe 700 zł

Chcesz mogę wstawić jutro foto
Awatar użytkownika
zdziaszek

Poproszę o foto i jeśli możesz napisz skąd brałeś szyby i jakiego materiału użyłeś na konstrukcję (grubość itp). Biorę ze szwagrem pod uwagę spawanie aczkolwiek obawiam się, że koszta materiału przewyższą zakup używki w dobrym stanie. Trzeba wszystko dobrze rozważyć...
Awatar użytkownika
claas

Post autor: claas »

Ta okrągłą kabinę można nazwać "kabiną uniwersalną", ponieważ widziałem ją zamontowaną w wielu ciągnikach jak Władimirec i właśnie c-330. Nie wiem jak z montażem, ale mój znajomy ma właśnie na ciapku tą kabinę, ponieważ poprzednią stracił w wywrotce (na szczęście nic nikomu się nie stało). z tego mogę wnioskować, że pasuje, chyba nawet kształtem na błotniki pasuje, tylko bardziej "pochłania" maskę niż ta oryginalna (ciapek jest po prostu mniejszy). Dla mnie trochę kłopotliwe było wsiadanie ponieważ dolna szyna drzwi jest bardzo wysoko w porównaniu ze stopką (ale może tak nie jest, bo byłem wtedy trochę mniejszy).
Zamontowanie jest możliwe, a jeśli co, to do wszelkich niedogodności będzie można będzie się przyzwyczaić.
Awatar użytkownika
T25A

Szyby można tak powiedzieć są orginalne. tylko tylne boczne są takie same jak przednie boczne. materiał brałem z tego co mam w domu i ze złomu, a uszczelka nie jest droga. Spawając sobie sam nie pospawasz ?
(zdjęcia i wymiary które pisałeś jutro )
makumba

Post autor: makumba »

mnie sie wydaje ze niezła jest kabina rurkowa chyba nie jest taka droga i ładnie wyglada
Awatar użytkownika
Wicher

Post autor: Wicher »

Ja miałem kabinę "puchę" z C 360 założoną, daje radę dość prosto dopasować o ile nie jest zgniła. Moja zgniła i poszła na przetop. Co prawda maskę trzeba albo uciąć albo wykręcić zawiasy żeby dawała się ściągać, no i pozostaje ,mnóstwo nieszczelności, w każdym razie kabina przed deszczem, słońcem i śniegiem chroni, gorzej trochę z przeciągami...
Rolnik amator, wiejski mechanizator ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
Awatar użytkownika
claas

Post autor: claas »

zawsze można dospawać blachę od przodu na węższą maskę i użyć uszczelek gumowych.
Awatar użytkownika
Rolnik122894

Post autor: Rolnik122894 »

Ja polecam kabine Chojnów. Kupisz ją za 500zł.
Awatar użytkownika
URSUS c 328

Post autor: URSUS c 328 »

Też polecam kabinę chojnów mam ją na swoim ciapku i jestem z niej zadowolony.Jest szczelna bo wstawiłem tylną szybę.
Awatar użytkownika
T25A

Obiecane zdjęcia.
Nie pisać że jest tak sama jak orginalna ponieważ nie jest.
Jest szersza na błotnikach ma tylne boczne szyby inne, tył kabiny idzie prosto, tylna szyba jest otwierana, inny dach :D

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Kabina jest jeszcze nie skończona na zdjęciach widać czego brakuje ale to już jest zrobione tylko muszę założyć .
Awatar użytkownika
zdziaszek

Thx T25A za fotki. Już miałem kombinować nad gromadzeniem materiału a tu niedaleko mojej miejscowości nadarzyła się okazja na kabinę starego typy z c-360 w dość dobrym stanie.Długo się nie zastanawiałem, 200zł do ręki, przyczepka za auto i pojechałem. Kabina posiada wszystkie szyby oraz drzwi przesuwne z lewej strony. Dodatkowo dostałem do niej zapasowy dach, zapasowe drzwi oraz tylną szybę. Poprzedni właściciel odnowił swoje 2 60-tki i to co było w dobrym stanie zostawił a teraz trafiło do mnie.Dodatkowo dołożył mi jeszcze 2 kompletne siedzenie z 60-tki i przednią maskę (ta jednak już trochę wgięć posiada ale i tak jest w miarę ok). Jak tylko się ociepli mam zamiar wziąć się za drobne poprawki kabiny a później przymiarkę do c-330. Mam nadzieję że nie będzie aż tak dużo przeróbek potrzebnych.
Jeśli ktoś kiedyś zakładał takową kabinę albo posiada ją w swoim ciągniku, to przydałyby się informacje jak ją zamocować w ciągniku, gdzie jakie mocowanie ewentualnie dorobić ?? Za wszelkie info i foty z góry jestem wdzięczny i dziękuję :)
Awatar użytkownika
T25A

Nie ma za co :D
tą kabiną puszką się nie pocieszysz. Chociaż zamkniesz się szczelnie to i tak wieje.

Taką kabinę ma do sprzedania mój wuja. chce za nią 50 zł :D
Jest w stanie dobrym.
Ale jak ci gościu dorzucił do niej tyle to jeszcze się w miarę opłaciło.

I to nie jest kabina starego typu do 60 tylko orginalna kabina do 4011 :D

A z kąt pochodzisz ?
Awatar użytkownika
zdziaszek

Okolice Rybnika, woj. Śląskie
Nigdy się nie zagłębiałem w Ursusach, bo w domu zawsze był Super 50 i do teraz jest i ma się dobrze, stąd też napisałem że stary typ kabiny do c-360, bo przeważnie moi znajomi w c-360 je posiadali lub do nich kiedyś zakładali;)
Awatar użytkownika
T25A

To ty mieszkasz gdzieś jakieś 80 km ode mnie może trochę lepiej. ile masz do Częstochowy ?. Ja mam około 60 km
i na mapie ty pewnie też gdzieś tyle masz. patrząc po prostej mniej więcej 80km.
Awatar użytkownika
Wicher

Post autor: Wicher »

Ja w swojej mocowania miałem zrobione z przodu z lewej strony na rogu pomostu, z prawej była przykręcona do mocowań do tura, tych odlanych na skrzyni biegów, Z tyłu klasycznie do błotników-trochę trzeba przerobić. Zdjęć niestety nie będzie, już drugi sezon będę kabrioletem jeździł:D
Rolnik amator, wiejski mechanizator ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
Awatar użytkownika
zdziaszek

T25A napisał/a:
To ty mieszkasz gdzieś jakieś 80 km ode mnie może trochę lepiej. ile masz do Częstochowy ?. Ja mam około 60 km
i na mapie ty pewnie też gdzieś tyle masz. patrząc po prostej mniej więcej 80km.
Do Częstochowy mam około 120km. A Ty w jakiej miejscowosci mieszkasz??
Awatar użytkownika
drax

Post autor: drax »

Jak byś potrzebował jakichś zdjęć jak jest oryginalnie zamontowana na 40tce ta kabina to mam taką na swojej. Ja jestem z pod Częstochowy - 20 km w strone Opola
Awatar użytkownika
zdziaszek

drax jeśli miał byś możliwość zrobienia fotek, to z przyjemnością zobaczę gdzie i jak jest ona mocowana do ciągnika.
Awatar użytkownika
T25A

zdziaszek napisał/a:
T25A napisał/a:
Do Częstochowy mam około 120km. A Ty w jakiej miejscowosci mieszkasz??
osjaków

60 km od częstochowy.
Ale na mapie wydaje się mniej więcej taka sama droga do częstochowy
ODPOWIEDZ