terra vari -nowy silnik-jaki?

Wszystkie małe ciągniczki takie jak Ursus C-308, Dzik, Mrówka
ogrodnik

terra vari -nowy silnik-jaki?

Post autor: ogrodnik »

mam terrę z 2 suwem ,sprawia trochę kłopotów :palenie i wolne obroty,czy warto szukać 4 suwa na podmiankę lub adoptować z np.kosiarki?
Awatar użytkownika
olowaty

RE: terra vari -nowy silnik-jaki?

Post autor: olowaty »

https://forum.retrotraktor.pl/viewthread ... post_57510
Te same objawy. :D Wymień gaźnik na suwakowy od Simsona. Trzeba tylko flanszę dotoczyć. Jeżeli zależy ci na regulacji pneumatycznej (na klapę) to możesz wsadzić gaźnik od kosiarki ale o pojemności minimum 160 cm3. Dwusuw ma troszkę większe zapotrzebowanie niż analogiczny czterosuw.
ogrodnik

na alle widziałem z silnikiem hondy ,ale to wygląda na przeróbkę;motor od kosiarki z importu to 200-300 zł,może warto spróbować?
Awatar użytkownika
olowaty

Jedna uwaga co do motoru od kosiarki. Musi on być z tzw. ciężkim kołem zamachowym, inaczej go nie odpalisz. W kosiarce nóż robi za koło zamachowe. Co do adaptera silnika to można kupić w CZ. Cena około 300 zł.
Awatar użytkownika
przemekprzemek2

Post autor: przemekprzemek2 »

Racja z tym kołem zamachowym, pamietaj o tym.
ogrodnik

może dacie namiar na ten sklep? z adapterami w CZ.Generalnie chciałem zaorać tunel pod uprawy warzyw,w początkach miała być wciągarka+pług,na stronach ru.mają niezłe pomysły ale zobaczyłem vari w akcji..no i ten pług do śniegu..
Karol

Post autor: Karol »

Witam.
Przepraszam, że nie z tematem ale potrzebuję pomocy.
Mam prośbę, kupiłem Terrę z 89r. Uruchomiłem ją dzisiaj ,pochodziła z 20 minut i zgasła. W żaden sposób nie mogę jej uruchomić. Sprawdzałem iskrę i widzę że nie podaje na świecę, jest mokra. Nadmieniam ,że świeca jest dobra bo sprawdzałem w romecie. Co może być przczyną.Dopiero poznaję ten sprzęt i nie wiem co go boli.
Karol
RobFra

Post autor: RobFra »

Pewnie za bogata mieszanka i odpaliła jak zimna. Po nagrzaniu zgasła i jest kłopot. Zobacz jak z odpaleniem jak zimna.
Może za bogata mieszanka, może za dużo oleju ...
Karol

Post autor: Karol »

Dzięki za podpowiedź.Jaki olej jest zalecany do tych sprzętów?.Słyszałem że mixol. Zrobiłem mieszankę z olejem do kosiarki. Może to być przyczyną.Wlałem 10 ml oleju na 0,5L.
Awatar użytkownika
baro

Post autor: baro »

jest to 2sów czyli olej do meiszanki z paliwem wiadomo ze ten do kosiarki też jest do 2T czyli to nie wina oleju bo to to samo co mixol
Awatar użytkownika
marek

Post autor: marek »

Zrobiłeś mieszankę 1litr oleju na 5 litrów paliwa.Największy mnie znany stosunek oleju do paliwa jest 1/20 czyli dałeś 4 razy za dużo oleju.Mieszankę jaką zrobiłeś daje się gdy odstawia się silnik np. na zimę i wtedy jest dobrze nasmarowany żeby nie korodował od środka.Ale jeździć się tak nie da bo zaleje świecę.
Awatar użytkownika
olowaty

Patrz wyżej. Zużyty gaźnik też może dawać takie objawy. U mnie aż kapało z tłumika. Terra ma *****we gaźniki. Jak masz możliwość, podłóż inny gaźnik na próbę, nawet od Briggsa. Mieszanka może być 40:1 a w nowszych nawet 50:1 jeżeli stosujesz dobry olej.
GOTBROD

Post autor: GOTBROD »

BARO !! CIEKAW JESTEM CZY WIESZ JAKI MASZ SILNIK POD TWOIM NICEM? JA POSIADAM GOTBRODA Z PODOBNYM SILNIKEM JAK TEN NA ZDJĘCIU I DO TEJ PORY NIE MOGE ODGADNĄC CO TO JEST MOZE WIESZ, MÓJ SILNIK W TRAKTORKU JEST DISLEM I TYLE WIEM. CZEKA MNIE REMONT NA JESIENI I CHCIAŁBYM ZBIERAC CZĘSCI
Awatar użytkownika
baro

Post autor: baro »

Po pierwsze nie dużymi literami bo to oznacza krzyk! Na początku myslalem że masz do mnie jakiś problem. Silnik z mojego avatarka to polski słynny s7 zwany fachowo s301d czyli silnik wytwórni wsw andrychów gdzie też znajdziesz do niegoz wszystkie czesci pozdrawiam
strazak

Post autor: strazak »

Witam szanowne grono i odświeżam temat chcę zmienić silnik w variku może koledzy poradzą gdzie kupić silnik? i adapter na blok napędowy . Za wszelka informację będę wdzięczny.
ODPOWIEDZ