Wóz w drabinach
Wóz w drabinach
Czy ktoś budował z kolegów drabiny na wóz konny do przewożenia siana lub słomy i mógł się podzielić informacjami z czego je budował i jak?
RE: Wóz w drabinach
Nie budowałem, ale wiem że to prosta robota w drewnie, tylko dobre żerdzie musisz mieć, 4 długie podłużnice i kilkanaście krótkich na poprzeczki. Drewno to klasyczny materiał na tą konstrukcję, gatunek oczywiście kompromisowy pomiędzy ceną a jakością, byle nie najgorszy chłam.
Rolnik amator, wiejski mechanizator ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
Musisz mieć 4 żerdzie(najlepiej Jodła) nie za grube.Musisz też mieć dużo poprzeczek(dobra jest leszczyna),wszystko najlepiej żeby było suche to bedzie lekkie.Jak bedziesz chciał to ci weyśle zdjęcia.
Jeżeli wóz ma służyć do przewozu objętościówki to warto skombinować coś konkretnego na dłuższą rozworę, o ile jest taka potrzeba.
Ja wiem że w moich okolicach robiło się ze świerka a za "szczeble" brano gałązki świerkowe. Dziadek opowiadał że prawidłowo zrobione drabiny to powinny być z wykopanego świerka wraz z korzeniami jednego się zostawiało i służył on na przodzie ja za blokadę aby siano lub słoma się nie przesuwały.
Można i tak, ale do czego Ci ten wóz będzie potrzebny?
Do wożenia siana i słomy, a że lubię stare rzeczy (maszyny) chciałbym się dowiedzieć i zarazem spróbować na własnej skórze jak sie to sprawuje i wygląda zawsze jakaś atrakcja dla gapiów.
Brawo:D
Konik będzie ten wóz ciągał czy traktor jakiś?
Konik będzie ten wóz ciągał czy traktor jakiś?
Posiadam konie i ursusa c360. Wóz będą ciągać koniki ale może się też zdarzyć że ciągnik też zależy od dnia i godziny.
A może zrobić połączenie drągów z drabinami??
A może zrobić połączenie drągów z drabinami??
Hmm posiadam takiego drabiniaka z możliwością podczepienia zarówno i do ciągnika jak i do ciągnięcia przez konika
Drabinki są oczywiście demontowalne, aktualne założona normalna "paka" z burtami*yes*

pawąz trzeba miec na góre kopy coby go zwiazać i sie nie przesuwało spadywalo
u mnie wozy drabinaste były czasem z cienkich rurek ale to takie nowoczesne bardziej

Z drewna bardziej stylowy:D:D