blokada
blokada
Witam mam pewien problem w moim c 328 otóż ostatnio włączyłem blokade a ona nie chce mi sie wyłączyć co dziwne czasem załacza sie jedno czasem drugie koło i tak na zmiane próbowałem uderzac lekko w dźwignie młotekiem ale nic nie pomogło z góry dzieki za pomoc:)
RE: blokada
A czy pedał blokady odbija? bo jeśli nie to jast pęknięta sprężyna, a jeśli odbija to prawdopodobnie masz już tak wytarty rowek na sprzęgle kłowym, że wypadły już widełki.
Facebook. old URSUS tractor
Własnie nie odbija do góry ale to mnie zastanawia że on przeżuca moment na to koło które chce a nie to bardziej obciązone albo oba koła.
Najlepiej będzie jak odkręcisz pokrywke na pochwie, to będziesz widział co jest grane. To co napisałeś wskazywało by na pękniętą sprężyne, ale jak piszesz, że raz ciągnie na dwa koła, a raz na jedno, to mogły też wypaść widełki ze sprzęgła i sprzęgło teraz sobie "lata" na wałku półosi i raz się zazębia, a raz nie.
znaczy własnie obu kół nie zazębia tylko pojedynczo ale oba koła nigdy sie nie załączają ale trzeba bedzie to sprawdzić tylko teraz pogoda do tego nie nastraja
Ale licze że nie ma tam jakis powazniejszych urazów ze pół mosta by trzeba było wymienić:)
Ale licze że nie ma tam jakis powazniejszych urazów ze pół mosta by trzeba było wymienić:)
A tam żeby sie dostac to trzeba zdemontowac prawą pochwe?
Jak masz akumulator na prawej pochwie, to musisz go zdjąć i u góry będziesz widział prostokątną pokrywe(nad pedałem blokady) przykręconą na 4-ech śrubkach.
Przez to okienko można sprawdzić stan blokady, lub ustalić przyczyne awarii.
Jak będzie pęknięta sprężyna pedału blokady, to też przez to okienko można ją wymienić.
Przez to okienko można sprawdzić stan blokady, lub ustalić przyczyne awarii.
Jak będzie pęknięta sprężyna pedału blokady, to też przez to okienko można ją wymienić.
to dzieki za informacje bo ja bym pewnie rozebrał pół ciągnika a do tego i tak się nie dostał wielkie dzieki:)
Sprawdziłem tą blokade odziwo spręzyna nie pekła ale przerwał sie zaczep na którym była. Ale i tak trzeba bedzie rozebrać cała półośke ponieważ spadł wodzik z tego koła co przesuwa całym mechanizmem.
Jak tylko widełki wypadły z rowka, a sam rowek na sprzęgle kłowym jest ok. to nie musisz odkręcać całej zwolnicy, aby włożyć widełki w rowek. Wystarczy jak odkręcisz i wyjmniesz pedał blokady, to wtedy będziesz mógł z powrotem włożyć widełki w rowek, a następnie wsuniesz pedał blokady i go zabezpieczysz.
Ale nie wiadomo czy nie są juz wytarte widełki, lepiej może sprawdzić to dogłębnie.
Jak wyciągniesz pedał blokady, to wyjmniesz widełki przez okienko i będziesz mógł ocenić stan zużycia widełek i samego sprzęgła kłowego. Może nie będziesz musiał odkręcać całej zwolnicy.