Sam 4x4

Ciągniki wykonane własnoręcznie, ale na głównych podzespołach mających ponad 25 lat. Forum na okres próbny - proszę zapoznać się z Regulaminem.
adik

Sam 4x4

Post autor: adik »

Witam. Zacząłem budowę sama 4x4 na podzespołach STAR'a 660.
Więc tak:
Silnik: 4ct107 star742
Skrzynia, reduktor, most przedni i tylny: star660
Wszystko osadzone na ramie z ceownika 120mm.

Własnie jestem na etapie składania mostów po skróceniu.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Kilka zdjęć z prac przy mostach.
Będę na bieżąco wstawiał zdjęcia i opisy z postępu w pracach.
Mam nadzieję że kogoś zainteresuje mój projekt i że czasem ktos pomoże swoją wiedzą.
svecla

RE: Sam 4x4

Post autor: svecla »

@tedpul: faktycznie ciekawa konstrukcja, jeszcze gdyby skrzynia miała szperę :D miodzio :P Za to myślę że przy większych obciążeniach będzie duże ryzyko urywania półosi

@adik: tak z ciekawości: do czego ma służyć samik? do zrywki?
piorun1234

Post autor: piorun1234 »

Podobny projekt http://samy.adresforum.pl/4x4-star-660-t450.html tylko tam gościu jako silnik wykorzystał silnik z Avia A31 ok 70 KM .
Co do mostów od Stara 660 to jak je starannie skróciłeś to powinno chodzić ,chociaż to nie najlepszy wybór dlatego że lubią te półośki się ukręcać z byle powodu . Mosty od stara 200 i nowszych są dużo wytrzymalsze ale droższe.
Silnik ten tzw. Mały Leyland chyba troszeczkę za mocny do tych mostów i połączenie go z niezsynchronizowaną skrzynią biegów Stara 660 to nie najlepszy pomysł . Najlepsza by była skrzynia Stara 200 ,lub oryginalna do tego silnika która jest synchronizowana .
Jakie koła zamierzasz wykorzystać , czyżby 18" balonówki od 660 ?
adik

Witam. Sam ma służyć do prac domowych. Przywieźć drzewa z lasu, piasku , itp. Wiem że wystarczył by mi mały sam na silniku 2ca90 ktory mam, ale jestem "fanatykiem" dużej mocy w pojazdach typu samochód czy ciągnik i taki mi się marzył od dłuższego czasu.

Kolego piorun co do mostów to myślę że powinny wytrzymać. Skrzynie mam od stara 660 i tą oryginalną od 742 też mam tylko że ona nie ma wejść na przystawki i dlatego wolałbym tą od "pszczółki".
Koła będą tak jak napisałeś te balonówki. Ale to tylko do złożenia bo później zamierzam zmienić na te jodełkowe, ale to później :D
piorun1234

Post autor: piorun1234 »

Jak masz oryginalną skrzynie to zakładaj , nie patrz na przystawki od 660 . Pompę hydrauliczną najlepiej napędzać przez paski klinowe bezpośrednio z silnika ,ale pośrednio przez sprzęgło kłowe które by można rozłączać jak nie potrzebna będzie i by było osobno łożyskowane ( żeby wałek pompy nie był obciążony siłami bocznymi pochodzącymi od naciągu pasków klinowych ).
Natomiast jak wykorzystasz przystawkę od skrzyni Star 660 to pompa hydrauliczna będzie tylko pracować jak będzie włączona i puszczone sprzęgło . Dodatkowo pojawia się problem jak jest pompa włączona i chcesz zmienić bieg . Pompa momentalnie wyhamowuje wałek pośredni w skrzyni i przy niesynchronizowanej skrzyni bardzo ciężko włączyć bieg bez zgrzytu gdy koła się kręcą .
Do tego dochodzi kwestia połączenia skrzyni 660 z tym silnikiem i ta skrzynia może przenieść moment obrotowy tylko 330 Nm a silnik ma dużo większy .
Awatar użytkownika
minimax7

Post autor: minimax7 »

witam Kolegów , przesyłam wam zdjęcie pięknego sprzętu do lasa, jak i prac domowych jak i wyjazdu na drogi publiczne. Posiadam sprzęt niemiecki, wszystko stworzone na Roburze. - pojazd bardzo ciekawy, posiada wieże do dźwigania, napęd na wszystkie koła, między kołami ma tylko 90 cm . co powoduje go bardzo zwinnym. ( praktycznie jest jak kostka) dorobiliśmy wspomaganie kierownicy. ale co ciekawe on ma dwie kierownice. tak gdzie się siądzie tam można jechać ( 2x kierownica, 2x pedały, 2 siedzenie :)
sprzęt ma silnik benzynowy powietrzem chłodzony.
Używam go jako widlak, ale jednak jest zbyt duży jak na moje potrzeby. dlatego jeśli ktoś był by zainteresowany takim cackiem to proszę pisać. Obrazek
8przemo3

Post autor: 8przemo3 »

A kolega ~adik nie chce sprzedac silnika 2ca90 ? *rofl*
adik

8przemo3 napisał/a:
A kolega ~adik nie chce sprzedac silnika 2ca90 ? *rofl*
http://www.retrotraktor.pl/forum/viewth ... owstart=40
Tu masz link.
mnichu

Post autor: mnichu »

Adik.. jak patrze na te zdjęcia to widzę swój ciągnik *sarcasm* .

Co do silnika..... za duzy :P też próbowałem taki wepchnąć ale szybko dałem sobie spokój. Pierwsze że za duzy.... paliwożerny... i ciezko było mi go wepchnąć w ramę (u mnie 50 cm szerokości po wewnatrz- o ile dobrze pamiętam)

Tak jak już kol. piorun1234 podał linka do mojej konstrukcji to muszę napisać że mój silnik od Avii ma się dobrze i radzi sobie bezproblemowo :) (katalogi podają różnie.... 83 konie lub 85 km).

Jak masz jakieś pytania to pisz smiało :) video z prac mojego ciągnika można znaleźć na: http://www.youtube.com/user/mnichooy/videos

Pozdro i czekam na jakieś nowe zdjęcia :)

btw// musiałem nowe konto załozyć a przecież miałem już dawnoo... ;/
Awatar użytkownika
Grzegorz02

Post autor: Grzegorz02 »

Był odcinek w legendach PRL poświęcony właśnie ciągnikom SAM.Jest to odcinek 13 seri 7 który można zobaczyć na stronie tvn turbo.Właśnie w tym odcinku był zaprezentowany SAM z napędem na 4 koła.Polecam i miłego oglądania.
Awatar użytkownika
z_daro

Post autor: z_daro »

Jeżeli chodzi o kwestię napędu pompy to ja mam napęd od przystawki bocznej skrzyni dodatkowo wyprowadzony WOM i jakoś nie ma problemu zmiany biegów lekko wchodzą czy przystawka załączona czy wyłączona to biegi zmienia się tak samo:) Jedyny problem to taki że na wciśniętym sprzęgle pompa nie działa, ale ja się nauczyłem z tym życ nie przeszkadza mi to zbytnio gdy pracuje w polu z jakaś maszyną pługiem czy kultywatorem to na uwrociach nie zatrzymuje się tylko podnoszę maszynę:p
pawel81

Post autor: pawel81 »

mnichu widziałem twój wynalazek ,tylko kabinę załóż bo strach na takie górki wjeżdżać. A sam fajny.*tup**tup*
Awatar użytkownika
Grzegorz02

Post autor: Grzegorz02 »

Taki sam z napędem na 4 koła prawie wszędzie wiedzie.Dobry pomysł.
mnichu

Post autor: mnichu »

jakieś postępy ? wybrałeś już na 100% jaki będzie silnik ?
ODPOWIEDZ