Prośba o opinię - silnik DEUTZ

Wszystko o stacjonarnych silnikach rolniczych
Silvestr

Prośba o opinię - silnik DEUTZ

Post autor: Silvestr »

Witam serdecznie.
To mój pierwszy post na tym forum więc się ładnie przedstawię :) Sylwek - centralna Polska :)
Mam do Was jako fachowców prośbę. Dziś przypadkiem wpadłem na silnik, który właściciel chce sprzedać na złom. Z tego co mówi jest to przedwojenny silnik Deutz, bodajże z 1936 roku. Na załączonych zdjęciach widać jak to wygląda. W szopie znajduje się reszta brakujących rzeczy (cylinder, głowica, zbiornik paliwa, itp.). Nie wiem czy dobrze udało mi się namierzyć, ale wydaje mi się, że jest to Deutz MIH 322 - sugerowałem się takim filmem:
http://www.youtube.com/watch?v=JGttgBAqykw

Oto moje zdjęcia, niestety z komórki...
Zdjęcie 1
Zdjęcie 2
Zdjęcie 3
Zdjęcie 4

Mam w związku z tym pytanie - ile można za to dać aby nie przesadzić? Podobno całość ważyła około 800 kg (choć na tyle na pewno nie wygląda) - a wagą się facet sugeruje w doborze ceny... *flower*
Awatar użytkownika
Jar

RE: Prośba o opinię - silnik DEUTZ

Post autor: Jar »

Chyba jest to rzeczywiście MIH 322 , waga kompletnego silnika 900 kg ,produkcja od 1933-1938 .
Co do ceny do dla kogoś 500 zł za ten silnik to sporo, a dla innego 2000 zł jest dobrą ceną . Jeśli gościu sprzeda po cenie złomu to ja bym brał .
Silvestr

RE: Prośba o opinię - silnik DEUTZ

Post autor: Silvestr »

Dzięki za odpowiedź.
Jednak właściciel prawdę mówił - przekonywał mnie, że to waży ponad 800 kg, dziś jak z nim gadałem powiedział nawet, że kiedyś go ważyli i waga wskazała 870 kg.
W takim razie powiem krótko - silnik na złomie nie skończy...:)
ODPOWIEDZ