tłumik w traktorze

Porady i wskazówki remontowe, adresy sklepów, itp.
TUHFG

tłumik w traktorze

Post autor: TUHFG »

Otóż mam takie pytanie.Czy jazda bez tłumika w traktorze pogarsza jakość silnika lub jakieś część?Czy taka jazda się opłaca?:D
kris7530

RE: tłumik w traktorze

Post autor: kris7530 »

proponuję 10 godzin orki ciągnikiem bez tłumika,gwarantuję że już więcej takiego pytania nikomu nigdy nie zadasz:D
svecla

Post autor: svecla »

Jazda bez tłumika w ciągniku się opłaca tylko jeżeli masz przyrzeczony aparat słuchowy za darmo *flower*

Oczywiście żartuję, chociaż hałas z silnika diesla bez tłumika faktycznie jest uciążliwy, i to nie tylko dla kierowcy ale również dla okolicznych mieszkańców. Co do szkodliwości, to na pewno trzeba bardziej uważać na przedostanie się wody i zanieczyszczeń w układ wydechowy (żeby coś nie wlazło pod zawory), w większości przypadków zwiększy też spalanie.
TUHFG

nie chodzi mi o to że ja mam jeżdzc bez tłumika ale dzis miałem lekka sprzeczke z kumplami i nieweim jak jest faktycznie...czy brak tłumika może pogorszyć jakość silnika?:D
piorun1234

Post autor: piorun1234 »

W czterosuwie brak tłumika nie wpływa negatywnie na silnik , inaczej ma się sprawa w dwusuwie gdzie długość i kształt tłumika ma bardzo ważny wpływ na parametry pracy silnika . Dwusuw beż tłumika jest słabszy i dużo szybciej zużywają się pierścienie a, a nawet lubią pękać jak się jeździ bez tłumika .
TUHFG

O i właśnie o taką odpowiedz mi chodziło...wielkie dzięki.I jeszcze jedno pytanko....czy znacie jakieś traktory w dwusuwie
Awatar użytkownika
URSUS c 328

Post autor: URSUS c 328 »

Ursus c-45, c-451, Dzik 2, Dzik 21, Ursus c-308 itd.
TUHFG

Oooooo wielkie dzięki można tu dodac jakieś plusy dla was czy coś bo chciałbym się odwdzięczyć!
ODPOWIEDZ