Zetor 25 Ile oleju do podnośnika?

Forum ciągników naszych południowych sąsiadów
zbiegusek

Zetor 25 Ile oleju do podnośnika?

Post autor: zbiegusek »

Witam!
Szukałem! Ale nie znalazłem (być może za bardzo po łebkach)... Więc pytam:
Ile oleju powinno być wlane do podnośnika Bociana?
(Nie będę mierzył tego, co spłynie, bo pojazd trochę stał i to, co pozostało w plecaku może być zbyt mało).
BTW Jaki znacie najtańszy olej do przepłukania skrzyni biegów? U mnie jest jakiś Hipol po 7,50 za litr. A mnie się wydaje, że powinno być coś tańszego dostępnego?
Pozdrawiam!
--
zbYszek
Pozdrrrawiam! :)
lonus

RE: Zetor 25 Ile oleju do podnośnika?

Post autor: lonus »

Jakieś 7,5 litra było gdzieś na forum nieraz ,a do płukania plecaka i skrzyni olej gazowy czyli ON taniej opałówka nie polecam bio (słabo myje ręce ze smarów)
zbiegusek

Dzięki! :)
Bo po wielkości plecaka liczyłem jakieś 10...12l.
A co do Bio ON, to w zeszłym roku laliśmy do sąsiadowego eSa. Poziom paliwa mierzony był zwykłą plastikową szkolną linijką.
Raz zdarzyło się, że linijka nie została wytarta po pomiarze i gdy następnego dnia wziąłem ją do ręki okazało się, że tam, gdzie była zanurzona w BIO jest calusieńka zmatowiała.
Pozostałość tego paliwa chciałem użyć do rozpalania w kotle i strasznie się irytowałem, bo nie chciał się palić :D
Raz jeszcze dzięki!
Aaa... A jak przeprowadzić to płukanie? :)
Spuścić stary, zalać ON, uruchomić pompę, kilkukrotnie podnieść i opuścić podnośnik, zlać ON, zalać świeżego Hydrolu?
Dobrze kombinuję? :)
Pozdrawiam!
--
zbYszek
lonus

Post autor: lonus »

Jest artykuł na ten temat ,popatrz dokładnie,opisany podnośnik i eksploatacja,kombinacja dobra.
zbiegusek

Uff! Dzięki! Zapomniałem o artykułach... :\
A swoją drogą: Jest jakaś zasada co do ustawiania ramion podnośnika na wielowypuście wałka? Czy trzeba sobie samemu coś dobrać po prostu? :)
Chciałbym do Bociana podpiąć Osę-2.
Pozdrawiam!
--
zbYszek
Awatar użytkownika
agrohippika_pl
Kontakt:

Post autor: agrohippika_pl »

Płukanie moim zdaniem jest zbędne - najgorszy syf jest na dnie więc zleci pierwszy - zostawisz odkręcony korek na trochę żeby zleciało i już dodatkowo jest magnes w korku. Nie wiem ile kosztuje "opałówka" ale jak masz płukać ON za 5,7 to lepiej lux za 7 trochę częściej zmieniać.

- do ustawiania wysokości jest korbka na jednym cięgnie.
Ursus C-328, Massey Ferguson 135, Romet Pony 50-M-1
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

Post autor: Ursus »

Co do wysokości to koledze chodziło raczej o ustawienie ramion podnośnika względem wałka na którym są osadzone - za pośrednictwem wielowypustu drobnego.
U nas to było tak doświadczalnie, na oko robione :)

A odnośnie płukania - u nas była myta skrzynia do sucha, ale przy remoncie generalnym.

Jakbym miał tylko zmieniać olej, to postarałbym się ją jednak płukać jakoś. Skrzynia ma liczne zakamarki, w których się zbiera wszystko co najgorsze.

Obrazek
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
Awatar użytkownika
agrohippika_pl
Kontakt:

Post autor: agrohippika_pl »

źle zrozumiałem - ale jak najbardziej na oko to najlepsza metoda :)
Ursus napisał/a:

Jakbym miał tylko zmieniać olej, to postarałbym się ją jednak płukać jakoś. Skrzynia ma liczne zakamarki, w których się zbiera wszystko co najgorsze.
jeżeli myć to ściągnąć dekiel i pistoletem do ON pod ciśnieniem. a jak nie to tylko jakiś lepszy olej lać co ma dodatki myjące itp. i częściej zmieniać.
Ursus C-328, Massey Ferguson 135, Romet Pony 50-M-1
ODPOWIEDZ