Regulacja zaworów 330
Regulacja zaworów 330
Witam proszę sie tylko nie śmiać ! ale mam problem z ustawieniem zaworów w c 330 z instrukcji nie mogę załapać. Jako dwa cylindry to na mijankę ale to jakoś dziwnie wychodzi . proszę o pomoc!:o
RE: Regulacja zaworów 330
Jak to dziwnie wychodzi, co tam się konkretnie dzieje?
Zawory musisz ustawiać na 1 tłoku na raz, później obrócić wałem i na drugim - tak żeby w momencie ustawiania oba zawory na jednym cylindrze były zamknięte a "klawiatura" luźna, o ile to miałeś na myśli.
Trudno mi cokolwiek powiedzieć jeśli nie wiem dokładnie o co chodzi. Ale najlepiej byłoby gdybyś ustawiał luzy zaworowe metodą prób i błędów, wtedy opracujesz własną taktykę.
Zawory musisz ustawiać na 1 tłoku na raz, później obrócić wałem i na drugim - tak żeby w momencie ustawiania oba zawory na jednym cylindrze były zamknięte a "klawiatura" luźna, o ile to miałeś na myśli.
Trudno mi cokolwiek powiedzieć jeśli nie wiem dokładnie o co chodzi. Ale najlepiej byłoby gdybyś ustawiał luzy zaworowe metodą prób i błędów, wtedy opracujesz własną taktykę.
Rolnik amator, wiejski mechanizator ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
Metoda prób i błędów przy ustawianiu zaworów może trwać w nieskonczoność, jeśli nie ustawi odpowidnio tłoków. Luz zaworowy reguluje się zawsze na zamkniętych zaworach. A kiedy są zamknięte na 100%? A no, w momencie wtrysku.
@strazak, ustaw sobie tłok w pierwszym cylindrze w punkcie wtrysku i wyreguluj oba zawory na tym cylindrze. Potem obróć wałem i ustaw tak samo drugi i wyreguluj na nim oba zawory. W dwucylindrowcu to jest proste.
@strazak, ustaw sobie tłok w pierwszym cylindrze w punkcie wtrysku i wyreguluj oba zawory na tym cylindrze. Potem obróć wałem i ustaw tak samo drugi i wyreguluj na nim oba zawory. W dwucylindrowcu to jest proste.
Żeby złapać początek wtrysku to odkręć sobie całkowicie przewód wtrysku 1 cylindra przy pompie i powoli kręć wałem, kiedy paliwo pokaże się w króćcu to jest ten moment
Zawory drugiego cylindra ustawia się po obróceniu wałem o 180 stopni.

Rolnik amator, wiejski mechanizator ;)