Kąty przedniego koła

Ciągniki wykonane własnoręcznie, ale na głównych podzespołach mających ponad 25 lat. Forum na okres próbny - proszę zapoznać się z Regulaminem.
Grzesiek510

Kąty przedniego koła

Post autor: Grzesiek510 »

Witam buduje traktor i zostało mi jeszcze do zrobienia maska i przednia oś. Może wiecie jaki kąt ma być miedzy kołem a podłożem w garażu?? zwrotnice mam z żuka.
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

RE: Kąty przedniego koła

Post autor: damber »

W ciągniku C-330 kąt pochylenia zwrotnicy to 6', a kąt pochylenia koła to 5' - oba kąty mierzone są od pionu.
Facebook. old URSUS tractor
Grzesiek510

a nie wiesz czy z zwrotnicą od żuka będzie to samo ??
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

Oj tego Ci nie powiem - nie mam pojęcia czy będzie tak samo...
Grzesiek510

dzieki

Wie ktoś może jak te zwrotnice zamontować??
Awatar użytkownika
Wicher

Post autor: Wicher »

Według mnie najlepiej byłoby zamontować sobie tak zwane bazy pomiarowe pomiędzy górnymi i dolnymi otworami do mocowania zwrotnic do zawieszenia - będą to dwa druty jednakowej długości które wyznaczą Ci dokładnie równoległość obu zwrotnic. Jeśli zwrotnice będą ustawione prostopadle do poziomu i równolegle do pionu wszystko powinno być w porządku - to wynika ze specyficznego zawieszenia Żuka, bo wszystkie kąty są już ustawione na zwrotnicach (zawieszenie w Żuku pracuje przecież na trapezach, dobrze znanych wszystkim tu obecnym z narzędzi pielęgnacyjnych -tam taki trapez służy do precyzyjnego prowadzenia noży w międzyrzędziu) i wystarczy je tylko dobrze zamontować.
Rolnik amator, wiejski mechanizator ;)
C330 '70, Claas Columbus '69, S320 i masa drobnicy ;)
Grzesiek510

Wicher - czyli jak rozumiem trzeba tak zamontować zwrotnice żeby sworzeń zwrotnicy był w kącie prostym do belki ??
Awatar użytkownika
Wicher

Ty miałeś zwrotnice już oddzielnie czy wymontowałeś z całego zawieszenia?
Sworzniem zwrotnicy się nie sugeruj, tylko tym jak cały zespół zwrotnic był zamontowany w zawieszeniu.
Kiepskiej jakości rysunek poglądowy:
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Sugeruj się położeniem sworzni mocujących zwrotnice do zawieszenia, po nich będzie łatwiej wszystko ustalić.
Grzesiek510

ja kupiłem zwrotnice już wykręcone z samochody. Na rysunku to tak wygląda jak by bęben był pionowo ?? czy tam ma byc jakiś kąt
Awatar użytkownika
damber
Kontakt:

Faktycznie z rys. wynika, że pomiędzy kołem, a podłożem jest kąt 90'.
W ciągnikach koła są pochylone, jeśli chciałbyś coś takiego uzyskać na zwrotnicach z ŻUK-a, to musiał byś zwrotnice bardziej w pionie zamontować, ale możesz mieć później problem z jazdą na wprost - po prostu jak zmienisz kąt na zwrotnicach, to koła mogą same nie wracać do pozycji jazdy na wprost.
Awatar użytkownika
Wicher

Na początek powinieneś połączyć dolne otwory do mocowania zwrotnic do zawieszenia a później ustalić eksperymentalnie długość górnego połączenia, które jak wynika z rysunku powinno być dłuższe od dolnego. Długości tych łączeń ustal sobie samodzielnie, na potrzebną Ci szerokość.
W zasadzie dół możesz połączyć sztywno a na górne otwory zastosować coś w rodzaju łącznika centralnego z TUZ i przy pomocy takiej konstrukcji eksperymentalnie ustalić odpowiednie pochylenie zwrotnic w stosunku do pionu, czyli pochylenie koła. Taka konstrukcja pozwoli w pewnym stopniu uniknąć problemu jazdy na wprost o którym wspominał Damber, w każdym razie zredukować go gdy wystąpi :D
Kąt wyprzedzenia zwrotnicy ustali się sam, wystarczy przy montażu zadbać o to żeby otwory do łączenia zwrotnic z zawieszeniem były idealnie poziomo.
RobFra

Post autor: RobFra »

Może i koła są pod kątem 90st do ziemi, ale zwrotnice mają inny kąt.
W/g mnie kąt zwrotnic na zewnątrz i do przodu powinien być mniejszy od 90st.

Po prostu mają być wysunięta w bok i w przód.
Awatar użytkownika
marek

Post autor: marek »

W górnym wahaczu tzw. dzwonie w miejscu jego połączenia z golenią znajduje się mimośród którym ustawia się kąt nachylenia sworznia zwrotnicy czyli pochylenie koła.Powinna być góra koła do środka.Wykręcasz smarowniczkę luzujesz śrubę skręcającą wahacz i w miejsce smarowniczki wkładasz klucz imbusowy, którym pokręcając zmieniasz kąt pochylenia zwrotnicy.
ODPOWIEDZ