Wszystko o Zetorze 25
RE: Wszystko o Zetorze 25
luzy ustawiałem wczoraj ale czy dobrze 0,15 ssący 0,20 wydech ale czy je się ustawia na włączonym dekompresorze czy wyłączonym dekompresorze jedynie to chyba zawór nie trzyma zapomnie*hmm*ałem wcześniej nalać dynaturatu na zawory
Dekompresator oczywiście wyłączony (dźwignia na dole).
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
dzisiaj po wielokrotnym kręceniu załapał 4 razy ale nie zapalił już nie wiem co robić wtryski dają idealnie jest ktoś kto mieszka koło lub w okolicach piotrkowa trybunalskiego co by mi pomógł w odpaleniu*tdown*
mam pytanie jakie macie akumulatory w waszych zetorkach 2 razy 6v czy jeden 12v i ile amperów wystarczy a i jeszcze jaki olej macie w silniku *hmm*
mam pytanie jakie macie akumulatory w waszych zetorkach 2 razy 6v czy jeden 12v i ile amperów wystarczy a i jeszcze jaki olej macie w silniku *hmm*
Ja odpalałem zetora z akumulatora 80 Ah, ma on prąd rozruchowy w granicach chyba 600 A, olej miałem superol CC, to czy jest 2x 6v czy 1x 12 to już kwestia jak długo pokręcisz rozrusznikiem na tych akumulatorach.
Ja nawet nie wiem, ale chyba ok. 100 Ah mam akumulator. Olej Superol CC.
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
więc kupiłem akumulator 120 ah i co podłączyłem a rozrusznik kręci normalnie korbą bym szybciej kręcił jak odprężnik w dół to rozrusznik staje no nie *blushing*wiem co jest wcześniej miałem aku warty od forda mondeo warta 75 ah i palił a teraz nie chce czy to rozrusznik jak myślicie
Może być rozrusznik, a może prąd gdzieś błądzi... może nie ma masy?
powiem tak masa z aku idzie do siedzenia , które przymocowane jest do tej pokrywy tylnego mostu na tym siedzeniu jest taka wajcha do przełączania prądu z aku no i nie wiem jakim cudem ten przełącznik i rama siedzenia się nagrzewa wczoraj podłączyłem masę z aku prosto do rozrusznika i nic albo rozrusznik, klemy, przewody, no nie wiem ale w kwietniu palił a teraz nic
*tdown*
*tdown*
Omiń ten wyłącznik masy. Ja też to miałem, ale po zimie już nie działało tak jak trzeba. Porządnie masę umocuj w skrzynce do śruby, która trzyma skrzynkę i pokrywę skrzyni. Tylko oczyść to z farby. Tak samo oczyść śruby i dziób rozrusznika tak, aby śruby go mocujące nie były zamalowane, albo nie dotykały obudowy sprzęgła i rozrusznika "przez farbę".
Jak rozrusznik daje radę to latem odpalisz Zetora nawet z aku samochodowego.
Jak rozrusznik daje radę to latem odpalisz Zetora nawet z aku samochodowego.
dobra tak zrobię ale czytałem że jak rozrusznik nie chodzi czy coś to tulejki wewnątrz rozrusznika czegoś tam dotykają i jest zwarcie i utrata prądu a u mnie na podniesionym odprężniku kręci jak za karę na opuszczonym staje od razu*bugs*
Może na tulejkach się zaciera już? Daj do elektryka, sprawdzi Ci .
wczoraj czyściłem rozrusznik był brudny no i szczotki z jednej strony się zacinały to wszystko zrobiłem no i kręci dużooo lepiej co prawda nie zapalił ale już łapie na pierwszy tłok tj idzie czarny dym i stop rozrusznik ale myślę jeszcze muszę wtryski ustawić luzy zaworowe a jak nie to jakiegoś fachmana zawołam to mi pomoże
mam takie pytanie ponieważ ciekł mi olej z pedałów hamulca a dokładniej z tego wałka no i rozebrałem to okazało się że nie ma tam żadnego simeringu a ni nic więc pytam czy tam ma być simering jak tak to zna ktoś wymiary szukałem ale nic na drugą strone tęż to pytanie;)
mam takie pytanie ponieważ ciekł mi olej z pedałów hamulca a dokładniej z tego wałka no i rozebrałem to okazało się że nie ma tam żadnego simeringu a ni nic więc pytam czy tam ma być simering jak tak to zna ktoś wymiary szukałem ale nic na drugą strone tęż to pytanie;)
tam na wałku są oringi - jak wyjmiesz cały to się ukażą
Tak, chyba, że ich już tam nie ma
Ważne żeby przy montażu uważać, żeby ich od razu przy wsuwaniu nie uszkodzić.

Ważne żeby przy montażu uważać, żeby ich od razu przy wsuwaniu nie uszkodzić.
kolejne zetorkowe wkurzające rozwiązanie ,przyznam ze ostatnio mnie zniechęcił ten patent do dalszego grzebania w '47
No sprawia to trochę problemów, ale jak jest dobrze dobrany i założony oring to suchutko 

no właśnie chodzi mi o wymiar bo u mnie w ogóle nie było tych oringów a no i pogrzebałem przy silniku łapie już na jeden cylinder jeszcze musze wtryski ustawić i będzie żył podajcie wymiary tych oringów *pray*
Musisz sobie to zmierzyć. Zwróć też uwagę na zużycie
Wlasnie ogladalem filmik na yt z zetorem czerwonym 25 k , po stronie sprezarki miedzy chlodnica a blokiem kest wajha do czego ona sluzy?
Dekompresator.