nie chce zgasnąć
nie chce zgasnąć
witam po wymianie oleju w pompie ciągnik nie chce gasną co to może być
RE: nie chce zgasnąć
Może za dużo oleju w pompie?
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
to znaczy ta sprawa wygląda tak że w chwili obecnej poziom oleju jest prawidłowy ale gdy spuszczałem olej z pompy to wyciekła prawie sama ropa i było jej naprawdę o wiele za dużo czy to oznacza że pompa umiera ? i to jest przyczyną że ciągnik nie chce gasnąć ?
No ja też tak mam że zamiast oleju leci ropa i to sporo. Jak już kiedyś Bolszewik wspomniał tylko wizyta u pompiarza ratuje sytuacje. Właśnie w tym miesiącu będę zawoził *rofl*
a też masz problemy ze zgaszeniem ciągnika ??? ja muszę swojego na biegu zadusić bo inaczej nie zgaśnie przestawiałem już dźwignie na pompie i inne cuda i nic nie pomaga
???jakieś sugestie czy konieczne regeneracja pompy ??? jeśli tak to jakie są koszty ???

Witam jestem tu nowy.*tup* Liczę na miłą współpracę. Pozdrawiam wszystkich.*hilarious*
Odnośnie tematu:
Może próba regulacji wkrętem stopu w pompie by pomogła. A do jakich obrotów schodzi silnik jak już niechce zgasnąć??
Odnośnie tematu:
Może próba regulacji wkrętem stopu w pompie by pomogła. A do jakich obrotów schodzi silnik jak już niechce zgasnąć??
Z gaszeniem problemu nie mam. Ja tam się pompy wtryskowej nie tykam bo się na tym nie znam. Dzwoniłem niedawno na zakład gdzie regenerują pompy i powiedzieli mi że regeneracja pompy to max 350 zł, zależy co będzie wymienione... U mnie przy cięższej pracy to z korka gdzie się olej wlewa to ropa tryska *yes*
A co ile MTH zmieniasz olej w pompie?? Czy dopiero jak się sączy ropa z pompy??
W moim władziu też zbiera się ropa w pompie, ale ja co około 30MTH spuszczam co się uzbiera i zalewam świerzy olej. Raz się zapomniałem to po około 60MTH zaczęło się sączyć z pompy.
Pozdrawiam.
W moim władziu też zbiera się ropa w pompie, ale ja co około 30MTH spuszczam co się uzbiera i zalewam świerzy olej. Raz się zapomniałem to po około 60MTH zaczęło się sączyć z pompy.
Pozdrawiam.
No jak tylko ojciec go kupił to ani razu olej niezmieniony... Teraz to już niema sensu. Po regeneracji się trzeba będzie o to zatroszczyć. *rolleyes*
Z tego co wiem najczęściej przy takiej metodzie może pęknąć wał korbowy , bo najczęściej wały pękają przy zbyt niskich obrotach niż przy chwilowo zbyt wysokich, tak że lepiej odwiedzić pompiarza(taniej wyjdzie)paker2311 napisał/a:
a też masz problemy ze zgaszeniem ciągnika ??? ja muszę swojego na biegu zadusić bo inaczej nie zgaśnie przestawiałem już dźwignie na pompie i inne cuda i nic nie pomaga???jakieś sugestie czy konieczne regeneracja pompy ??? jeśli tak to jakie są koszty ???
no to będzie trzeba odwiedzić dziwne to dla mnie schodzą mu obroty prawie do zera i ciągle gdzieś jeszcze dostaje paliwa że nie chce zgasnąć i muszę go zadusić problem mam dopiero od 3 dni więc jeszcze nie zdążyłem nic poradzić na temat tego problemu bez wizyty jednak w warsztacie regenerującym się chyba nie obędzie
Może jest u Ciebie tak samo jak umnie że są luzy na tej łapce od dawkowania paliwa i przy drganiach poprostu sam sobie dodaje leciutko gazu
też tak mam ale się nie przejmuje bo siłe ma, a gasze go odpręznikiem
odprężnikiem zawsze się sgasi i co najważniejsze nie ma wtedy oporów na wale korbowym więc wnioski nasuwają się same 

Nie wolno gasić odprężnikiem.
Powód jest prosty gaśnie może i ładnie ale te kilka kilkanaście obrotów wału to ileś tam dawek paliwa (może i małych ale zawsze) które przedostają się do oleju i rozrzedzają go.
Nawiasem mówiąc u mnie tez czasami nie chce zgasnąć jak cofnę ręczny gaz do oporu, wtedy muszę dodatkowo unieść stopą pedał gazu co całkowicie odcina paliwo.
Powód jest prosty gaśnie może i ładnie ale te kilka kilkanaście obrotów wału to ileś tam dawek paliwa (może i małych ale zawsze) które przedostają się do oleju i rozrzedzają go.
Nawiasem mówiąc u mnie tez czasami nie chce zgasnąć jak cofnę ręczny gaz do oporu, wtedy muszę dodatkowo unieść stopą pedał gazu co całkowicie odcina paliwo.