s-320 bardzo dymi
s-320 bardzo dymi
Mam problem z moim nowym esem. Kupiłem go na złomie, na pierwszy rzut oka nieźle wygląda i z tego co widać nie był rozbierany i raczej pracował przy młocarni bo miał koło pasowe. Mój przy esie robił prze 30 lat bez remontu no ale załozyłem tego i chodzi, ale bardzo dymi ale ma moc. Stary był troche słabszy i nie dymił tak jak ten i tu nasuwa sie moje pytanie, co by to mogło być, czy pierścienie, czy zawory, czy może coś z paliwem? Dodam że założyłem końcówkę wtrysku od starego i zero poprawy. Pompa też jest od starego i nic lepiej. Wczoraj stał cały dzie na polu, jest ciepło, a on jak palił to puszczał biały dym jak w zimie i zapalił gdzie po 5-6 obrotach. Prosił bym o jakaś podpowiedź od czego tu zacząć. Z góry dzieki.
RE: s-320 bardzo dymi
Z jakiegoś powodu był na złomie 
A tak serio to: białe kopcenie - niespalone paliwo, czyli raczej końcówka wtrysku (ta wymieniona) do niczego, jeżeli chodzi o dymienie, to mógł sie dostać olej do wydechu i go wypala, albo sadza zmokła w kominie i się spala po rozgrzaniu. Przepalić go trochę w średniej robocie, jak nie ustąpi to badać dalej.

A tak serio to: białe kopcenie - niespalone paliwo, czyli raczej końcówka wtrysku (ta wymieniona) do niczego, jeżeli chodzi o dymienie, to mógł sie dostać olej do wydechu i go wypala, albo sadza zmokła w kominie i się spala po rozgrzaniu. Przepalić go trochę w średniej robocie, jak nie ustąpi to badać dalej.
na biało dymi tylko gdy zapala i to nie za kazdym razem koncówka wtrysku był w starym esie i tam było ok ale wtrysk jest od nowego i moze to to jutro przełoze cały wtrysk i zobacze tak szczeze to mokro miał w kanale dolotowym i wydechowym ale wczoraj dostał w dupe ze az wode gotowało i to samo doam jeszcze ze olej nowy filterm paliwa nowy wszytko myte nitro filter oleju wymyty i jeszce dopowiem ze przestawiłem go na regulatorze tak zeby miał wyzsze obroty ale stary miał tak samo i było ok
Według mnie pasuje mu ustawic odpowiedni kąt wtrysku i lepiej będzie zapalał i powinien przestać dymić na biało bo wtrysk będzie w odpowiednim momencie i mieszanka paliwowo powietrzna zostanie odpowienio zdetonowana 

ale mi sie wydaje ze on nigdy nie byl rozbierany takze nie ma mowy o jakims rozregulowaniu tylko wydaje mi sie ze on pracował na opale i to mogło wtryska popsuć
Objawy jak najbardziej potwierdzają lejący wtrysk. Mój wtrysk gdy lał to mimo tego bez problemu palił na korbę a na ciepłym silniku byłem w stanie przy użyciu sznurka sam go zapalić. Moc też miał prawie bez różnicy. Według mnie to sprawdź filtry ewentualnie wymień, sprawdź luz zaworów i jak tu nie znajdziesz poprawy to z wtryskiem do ustawienia lub wymiany końcówki. Choć to raczej nie filtr powietrze bo dymiłby na czarno.
Oczywiście jak to nie "siwy" dym bo to by wskazywało na inne przyczyny.
Oczywiście jak to nie "siwy" dym bo to by wskazywało na inne przyczyny.
Mam pytanie czy dało by się dokupić końcówkę wtrysku tzw. rozpylacz do silnika s320 i orientacyjnie w jakiej cenie . Ostatnio zerknąłem na stronę Andori i znalazłem cały wtryskiwacz który kosztuje ok 160zł ale myślę że wystarczy tylko końcówka. Dziękuje za pomoc
.

wtryk dzis był sprawdzony i jest ok i najprawdopodobniej ze stania zawory sie nie domykaja dokładnie a sprawdzane było cisnienie na tłoku i ma 30 bar na zimnym czyli jak nowy silnik
Zadzwoń do Andorii bo na pewno mają same końcówki koszt nie większy niż 40 zł i zamawiaj z WZTEM Warszawa a nie chińszczyznę bo też mają.