Jak prawiłowo wyregulować sprzegło ?

Forum ciągników naszych południowych sąsiadów
blase

Jak prawiłowo wyregulować sprzegło ?

Post autor: blase »

Witam mam taki mały problem w moim zetorku biegi wchodziły ze zgrzytem podciaganie ciegna nic nie dało odkreciłem zasłepke sprzegła i obracałem kołem zamachowym i jedna łapka luzna podkreciłem śrubą aż do napiecia starałem sie by wszystkie śruby od łapek były jednakowo napiete za odwzorowanie brałem gwint śruby która trzyma łapke.Odpaliłem zetorka biegi wchodzą bez zgrzytu ale patrząc na docisk wczasie pracy nawolnych obrotach widac bicie na łożysku oporowym .moje pytanie jak to prawiłowo wyregulowac by docisk rowno dociskał tarcze ?
Awatar użytkownika
Ursus
Kontakt:

RE: Jak prawiłowo wyregulować sprzegło ?

Post autor: Ursus »

A może któraś z łapek jest uszkodzona?
Zetor 25, Zetor 25A, Zetor 25K, Zetor 50 Super, Zetor 3011 Major, Ursus C-325, Ursus C-328, Ursus C-4011, Ursus C-308, Dzik 2, Dzik 21, Robi 151, żniwiarka, silniki stacjonarne, snopowiązałki, młocarnia i wiele innych...
blase

Po ogledzinach wzrokowych wszystkie wygldaja tak samo brak pekniec nie sa krzywe chodzi mi o jakis profesjonalny(ksiazkowy) sposob regulacji a nie na oko bo takie ustawianie pewnie skonczy sie uszkodzeniem tarczy lub docisku
Zbyszko8406

Post autor: Zbyszko8406 »

Może ustaw lepiej na inny sposób ...musisz mieć jakiś pręt nie wiem ile w Twoim ciągniku powinien być odstęp między łożyskiem oporowym a łapkami ....załóżmy że 6mm więc musisz wziąć pręt i wsadzasz go między łożysko oporowe a łapkę i kręcisz śrubą do momentu kiedy pręt będzie wchodził bez żadnych oporów ani nie będzie luzno ...i tak z każdą łapką ciężko wytłumaczyć ale załapiesz jak będziesz ustawiał o co chodzi ...
Awatar użytkownika
chrapek3011

Post autor: chrapek3011 »

Bardzo dobry i prosty sposób na ustawienie sprzęgła kolegi powyżej.Każdy początkujący powinien od tego właśnie zaczynać.Sprawa jest taka,żeby ustawić wszystkie łapki w tej samej odległości od łożyska oporowego.
blase

oki jutro przeprowadze taką operacje to podobnie jak ustawianie zaworów tylko szczelinomierz troche wieksz*sarcasm*
ODPOWIEDZ